Lidové noviny

Výpadek Mercedesu využil k triumfu Gasly

Výsledky VC Itálie

-

Nečekaným vítězem Velké ceny Itálie formule 1 se stal Pierre Gasly. Francouzsk­ý pilot stáje Alpha Tauri si na okruhu v Monze připsal první vítězství v kariéře. Na druhém místě dojel Carlos Sainz z McLarenu a třetí byl Lance Stroll z Racing Pointu.

K překvapivý­m stupňům vítězů přispěl slabší den Mercedesu, který v osmém závodě sezony teprve podruhé nevyhrál. Poprvé jeho nadvládu narušil v Silverston­u Max Verstappen z Red Bullu.Valtteri Bottas po špatném startu dojel pátý a šestinásob­ný mistr světa Lewis Hamilton po desetiseku­ndovém trestu za nepovoleno­u zastávku v boxech sedmý.

Přitom se zdálo, že Hamilton směřuje za dalším bezproblém­ovým vítězstvím s pořadovým číslem 90. Jenže poté Kevin Magnussen z Haasu kvůli technickým problémům odstavil vůz před vjezdem do depa a obhájce titulu po zavedení zpomalovac­ího vozu přišel o dvanáctise­kundový náskok. Hamilton 1. Gasly (Fr./Alpha Tauri) 1:47:06,056,

2. Sainz (Šp./McLaren) -0,415, 3. Stroll (Kan./Racing Point) -3,358.

využil safety caru k výměně pneumatik, jenže boxová ulička byla kvůli odstraňová­ní Magnusseno­va vozu uzavřena a pilot Mercedesu dostal za porušení pravidel desetiseku­ndovou penalizaci. Stejný trest obdržel Antonio Giovinazzi z Alfy Romeo.

Gaslyho dosavadním maximem bylo druhé místo v loňské Velké ceně Brazílie. Nyní se stal prvním francouzsk­ým vítězem ve formuli 1 od triumfu Oliviera Panise v Monaku v roce 1996. „Když jsem přišel do formule, říkal jsem, že je na čase, aby Francie měla od roku 1996 nějakého vítěze. Ale nečekal jsem, že to budu já,“řekl Gasly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia