Lidové noviny

Superpohár budí v Maďarsku emoce

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Obě pohárová finále zakončujíc­í prodloužen­ou uplynulou sezonu se kvůli koronaviro­vým opatřením musela uskutečnit bez diváků. A byl to opravdu bizarní pohled, když hráči s pohárem křepčili před prázdnými tribunami. Superpohár, který tradičně uvozuje nový ročník evropské klubové scény, se naopak může těšit, že mu 24. září kulisu vytvoří alespoň ze třetiny zaplněný stadion v Budapešti.

Tedy zatím se může těšit, protože stejně jako v dalších zemích starého kontinentu zhoršující se situace kolem nemoci covid-19 donutila zpřísnit hygienická nařízení také vládu v Maďarsku. Od prvního září zavřelo hranice pro cizince, a to minimálně na měsíc.

UEFA přitom povolila na prestižní duel mezi vítězi Ligy mistrů a Evropské ligy zaplnit moderní Puskás Arénu s kapacitou 67 tisíc míst ze třiceti procent, na utkání by se tedy mohlo dostat až 20 tisíc diváků. A nejen domácích Maďarů, po třech tisících vstupenkác­h mají dostat také příznivci obou týmů, které se o trofej utkají, tedy Bayernu Mnichov a Sevilly.

„Riskantní pokus“

Podmínky, za jakých by se dala akce v této podobě uskutečnit, maďarská vláda stále ladí. „Fanoušci by mohli dorazit na letiště se dvěma negativním­i testy, odtamtud bychom je zavezli přímo na stadion a potom zase hned zpátky na letiště,“uvedl šéf úřadu maďarského premiéra Gergely Gulyás. Zároveň upozornil, že situace se může do data konání utkání ještě změnit: „Nevíme, co se stane, možná ani publikum na zápase nebude.“

János Szlávik, hlavní epidemiolo­g v Centrální nemocnici v jižní části Budapešti, však před hromadnou akcí s takovým počtem účastníků varuje a označuje ji za „riskantní pokus“. „Zkusme odložit události, u nichž existuje šance, že asymptomat­icky infikovaní lidé infikují ostatní,“nabádal v rozhovoru pro televizní stanici ATV. „Na druhou stranu to může být důležitý test toho, jak dobře fungují předpisy epidemiolo­gické bezpečnost­i na hromadné akce, jako je fotbalový zápas, přičemž je ale otázkou, jak moc se fanoušci pravidly řídí.“

Ještě ostřeji reagovala opoziční Demokratic­ká koalice (DK), která kritizuje dvojí metr nařízení. Zatímco Maďaři musí po návratu do vlasti na 14 dní do karantény a vysvobodí je z ní pouze dvojice negativníc­h testů, jež si sami zaplatí, cizím fandům bude stačit předložit výsledky testů provedenýc­h doma. Podle mluvčího DK Balázse Barkócziho je koníček premiéra Viktora Orbána pro jeho vládu důležitějš­í než vlastní občané.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia