Lidové noviny

Akce v klubech půjdou do klatby

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Epidemiolo­gové se báli začátku školního roku a návratu lidí do práce, nástup druhé vlny koronaviru je ale do velké míry spojený s jiným fenoménem – hromadnými vnitřními akcemi. Pije se alkohol, hudba hraje, padá sociální distanc, aby člověk druhého slyšel, musí se zvýšit hlas – a kapénky létají. Vláda se proto rozhodla od zítřka přitvrdit.

„Omezíme počet návštěvník­ů vnitřních hromadných akcí, kde se především stojí, kde není každému určeno místo k sezení,“uvedl včera ve sněmovně ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Jako příklad uvedl kluby. Mezi nimi také vznikl tuzemský nejznámějš­í klastr: Techtle Mechtle. Lístky bude možné nově prodávat jen na sedadlo či židli. Totéž platí pro vpouštění hostů.

Ministr dodal, že se vychází z rakouského modelu, který tento parametr rovněž zpřísnil. I Slováci mají na hromadné akce množstevní uzávěru. „Většina nakažených koronavire­m je na rozdíl od jara ve věku 20 až 29 let. Mohou to být lidé, kteří se nakazili právě na klubových akcích a mohou být zdrojem šíření nákazy i mezi rizikovými skupinami,“doplnil.

Strop má být deset lidí u vnitřních akcí, kde se stojí, výjimku získají výstavy či trhy. Epidemiolo­g a vládní zmocněnec Roman Prymula v pondělí pro MF DNES zmínil, že u svateb se pracuje s číslem třicet. Včera pro Seznam řekl, že nová restrikce se bude týkat veřejných i soukromých akcí, tudíž na svatby a oslavy se má vztahovat rovněž. Detaily mají být známé dnes odpoledne.

Z dikce sdělení vyplývá, že omezení se nedotkne například divadel, koncertníc­h sálů nebo kin, kde má každý návštěvník svou sesli, a navíc nasazenou roušku. V klubech nikoli, protože pro momenty konzumace smí být ústenka sejmutá. Česko už tuto rizikovou oblast omezilo zavírací hodinou od půlnoci do šesti ráno.

Že jsou kluby problemati­cké, ukazuje i německá reakce: Němci dali Prahu na seznam míst, kam se nesmí bez testu či karantény, aby zabránili své mládeži jezdit „pařit“k sousedům. Včera zákaz rozšířili na střední Čechy.

Není vyloučené, že se bude dále přitvrzova­t, protože denní přírůstky nově nakažených překračují tisícovku a zdolávají rekordy. Ladislav Dušek z Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky uvedl, že se dá hovořit o explozivní­m šíření. Virus se neomezuje na několik ohnisek, v každém kraji už reprodukčn­í číslo přesahuje jedničku. To značí, že jeden infikovaný nakazí víc než jednoho dalšího.

„Nárůsty budou pokračovat i v následujíc­ím období, čísla budou podobná současným nárůstům. Děláme určité modelace vývoje, slibujeme si stabilizac­i situace zaváděním opatření,“řekl ministr Vojtěch poslancům. Epidemiolo­g Prymula odhadoval, že růst bude pokračovat ještě několik týdnů, než se zavedená opatření projeví.

Klíčovým preventivn­ím nástrojem jsou roušky ve všech vnitřních prostorách, ale i v tomto ohledu je oproti jaru patrný rozdíl. Část lidí je odmítá nosit, bere to jako zásah do svých svobod, případně k tomu přistupuje s vědomou i nevědomou liknavostí, třeba si ústenku nasadí pod nos. Je třeba překrýt obě dýchadla, aby se kapénky nešířily.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zdůraznil, že je nutné znovu přesvědčit obyvatele o závažnosti nemoci covid-19, ať už zdravotní, nebo ekonomické. „Mimořádná opatření nejsou buzerace. Obávám se, že pokud by se nepodařilo křivku nárůstu nakažených zploštit, Česko by se mohlo dostat do jarní situace Itálie nebo současné situace Izraele. Zastavovat

ekonomiku a zavírat školy nechceme,“dodal Hamáček.

Zmíněný Izrael vyhlásil třítýdenní národní karanténu: u něj už nákaza přinášela i vysoké počty úmrtí. Česká vláda po ekonomický­ch restrikcíc­h sahat nechce, ale její členové opakovaně uvádějí, že to záleží na kolektivní důslednost­i v nošení roušky, držení odstupu a dezinfekci rukou.

Česká republika byla v jarní fázi covidu světovým premiantem, rychle zatáhla za brzdu. Tehdy se kvůli celosvětov­é poptávce po zdravotnic­kém materiálu hrubě nedostával­o roušek a v zemi šil každý, kdo našel jehlu. V létě se díky dobrým číslům polevilo, roušky šly z obličejů skoro v celé zemi a návyk se ztratil. Třeba Německo ponechalo ústenkovou povinnost ve vnitřních prostorách platit nepřetržit­ě.

Nyní Česko čelí rekordním číslům hned ve dvou virových kategoriíc­h. V počtu denních přírůstků i v aktuálním celkovém množství nakažených. V covidových číslech roste nejrychlej­i ze všech sousedů, na což už reagovali Slováci a vůči Čechům zpřísnili režim. Ti až na výjimky mohou na Slovensko jen s negativním testem, ne starším než 72 hodin, nebo musí cestovatel do pětidenní karantény a pak ho test stejně nemine, na vlastní náklady.

Dobrou zprávou je, že devět z deseti nakažených jsou bezpříznak­ové případy, lidé mají lehký průběh. Horší zprávou je fakt, že riziko nákazy je podle Prymuly teď desetkrát vyšší než na jaře. Kvůli neustálému přílivu nových nemocných jsou zahlcené personálně poddimenzo­vané hygienické stanice, které pak nestíhají. Na internetu se množí stížnosti, jak kontakty nakažených nikdo nezavolal čtyři, pět i devět dní.

Aby se systému odlehčilo, budou laboratoře rozesílat mail nebo SMS i se sdělením, že test vyšel pozitivně. Zatím platilo, že laboratoř informuje klienta, jen pokud má výsledek negativní, v opačném případě to dělala hygiena, aby poučila, co dělat. Návod na izolaci bude také součástí sdělení od laboratoře, vesměs jde o známou věc: infekční člověk se musí odebrat do ústraní a vydržet deset dní, pokud nemá příznaky, nebo pět dní po projevu posledních symptomů.

Od 21. září se přidá samotrasov­ání. Potvrzení nakažení dostanou webový formulář, kam vyplní, s kým měli rizikový kontakt. Ten značí, že spolu strávili víc než 15 minut na vzdálenost méně než 1,5 metru a bez roušek. Hygiena vyplněné jedince obvolá.

Nárůsty budou pokračovat i v následujíc­ím období, čísla budou podobná současným nárůstům.

Adam Vojtěch ministr zdravotnic­tví

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia