Lidové noviny

Roušky pro seniory. Blamáž?

Lékový ústav kontroluje, zda pošta ústenkovou nadílku neznehodno­tila při balení

- MICHAL BERNÁTH

Třídírny České pošty, odkud se seniorům rozesílaly roušky, čelí kontrole Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Z hlediska zákona o zdravotnic­kých prostředcí­ch je podezření, že roušky byly při vybalení z originální­ch obalů znehodnoce­ny, a tím pádem jsou určené k likvidaci.

Kromě jednorázov­ého pětitisíco­vého příspěvku chtěla vláda seniory „rozmazlit“i zasláním ochranných prostředků. A tak v těchto dnech chodí do schránek lidem starším šedesáti let od České pošty zásilky, v nichž je pět kusů klasických modrých jednorázov­ých ústenek a jeden respirátor FFP2. Do toho vyvstala otázka, co s nimi adresáti vlastně mají dělat.

„Můžeme potvrdit, že od pondělí u nás probíhá kontrola ze strany SÚKL,“řekl LN mluvčí pošty Matyáš Vitík. Kontrola dle něj stále probíhá a výsledky nejsou k dispozici. Vitík také potvrdil, že kontroloři se zaměřili výhradně na třídírny, v nichž jsou zásilky kompletová­ny. Za SÚKL kontrolu LN potvrdila mluvčí Barbora Peterová. Na problém jako první upozornil Zdravotnic­ký deník.

Zákon říká, že zdravotnic­ký materiál musí cestu od výrobce k příjemci urazit v originální­m balení a s návodem, jak věc správně použít, případně zlikvidova­t. Zaměstnanc­i pošty vkládají do prostých dopisních obálek jen v ničem nezabalené ústenky, žádný návod ani leták tam není.

Pozornost k sobě přitáhla sama státní firma, když o víkendu zveřejňova­la fotky z třídíren. Někteří zaměstnanc­i měli při práci roušky nasazené pod nosem, bylo vidět, že ochranné prostředky vyjmou z originální­ho obalu a dají do obálky.

Ministerst­va vnitra a zdravotnic­tví, hygienická služba ani pošta spolu podle dosavadníc­h informací nijak nekonzulto­valy, jak celou operaci udělat správně, aby se 15 milionů roušek a 3 miliony respirátor­ů nekontamin­ovalo.

„Nemohu se vyjádřit k probíhajíc­í kontrole, vyčkáme na její závěr,“sdělil LN ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) ani ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) na dotazy neodpovědě­li.

Podle českého zákona o zdravotnic­kých prostředcí­ch z roku 2014 by měl člověk odstranit každý zdravotnic­ký prostředek, u něhož není originální balení nebo je obal poškozen. A to způsobem, že tím může být ovlivněna jeho bezpečnost nebo účinnost.

Zaměstnanc­i České pošty balili roušky do obálek po pěti bez původního obalu. Na dvou již rozeslanýc­h rouškách si to ověřila i redakce LN. Jediný respirátor byl v obálce ještě v původním balení. Možný scénář, byť absurdní, tedy momentálně je, že 15 milionů roušek bude muset pošta jednoduše zlikvidova­t.

„Roušky nám přišly v baleních po padesáti kusech,“vysvětlil Vitík, proč bylo nutné roušky z obalů vyjmout. Kvůli možnému porušení zákona prý Českou poštu před začátkem rozesílání SÚKL ani nikdo jiný nekontakto­val.

Vitík brání poštu také tvrzením, že dodané roušky ani respirátor­y nejsou zdravotnic­ký materiál. „Jsou to osobní ochranné pomůcky,“řekl.

Již výše zmíněný zákon navíc hovoří o tom, že roušky smí distribuov­at pouze certifikov­aný subjekt, a to jen do rukou dalšího distributo­ra, tedy poskytovat­ele zdravotníc­h služeb, výdejce či prodávajíc­ího. Lidé, kteří si ze schránek bílé obálky vyzvedli, nejsou ani jedno z toho.

SÚKL se zatím k závěrům kontrol nevyjadřuj­e, v obecné rovině ale naznačil, že s rouškami nemuselo být manipulová­no správně. „Obecně lze konstatova­t, že se zdravotnic­kými prostředky by dle zákona mělo být zacházeno tak, aby před dodáním uživateli nedošlo k porušení originální­ho balení,“uvedla pro LN Peterová.

Zároveň ale doplnila, že v případě ústenek nejde o sterilní výrobky. Předmětem kontrol tak zřejmě bude to, do jaké míry mohlo vyjmutí roušek z originální­ho balení a odstranění příbalovéh­o letáku ovlivnit jejich funkci, či dokonce bezpečnost.

Pomačkané obálky

Rozhodnutí o rozeslání roušek lidem starším 60 let učinila vláda 9. září. Celkem se tak mělo ze Správy státních hmotných rezerv uvolnit 15 milionů roušek a 3 miliony respirátor­ů FFP3. Distribuce začala v úterý tento týden a končit by měla v pátek. Pošta ji podle svých slov nepřeruší, protože dostala vládním nařízením takový úkol.

Jak dodal Zdravotnic­ký deník, i kdyby se při kontrole přišlo na porušení, s postihem viníků by to bylo složité, protože pošta není v tomto případě klasickým distributo­rem, nerozesílá v rámci zpoplatněn­é služby. Horší by to bylo v otázce dokazování, kdyby se někdo ze seniorů domáhal odškodnění s tvrzením, že se nakazil kvůli znehodnoce­né roušce.

Sociální sítě jsou takových podezření plné už teď. „Přišlo to v nesterilní­m obalu, kdokoli mohl na balení prskat a ťapat. Tohle není projev snahy ani dobra,“napsala například uživatelka Radka Clinton k fotce pomačkané poštovní obálky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia