Lidové noviny

Aktivace štábu rozděluje koalici

Koaliční strany se včera opět přely o aktivaci Ústředního krizového štábu, bezvýsledn­ě. Spor šponuje únava i předvolebn­í emoce.

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Vláda včera pokračoval­a v jednání o podmínkách kurzarbeit­u, první dvě hodiny ale podle informací LN spolykalo jiné téma: sociální demokraté opět zvedli požadavek na aktivaci Ústředního krizového štábu (ÚKŠ). Premiér Andrej Babiš (ANO) to znovu odmítl jako nepotřebné. „Máme tu vládu, máme Radu vlády pro zdravotní rizika, která je zastoupení­m všech resortů na nejvyšší úrovni, má jasný status,“řekl Babiš už v pondělí, kdy se odehrál jeden z předchozíc­h střetů.

Hamáček razí jinou rétoriku. „ÚKŠ je skvělým nástrojem v době pandemické­ho ohrožení, jak jsme si mohli ověřit už na jaře. Budu se snažit přesvědčit premiéra o tom, abychom ho proto znovu aktivovali v době, kdy je počet nových případů alarmující. Je to z mého pohledu klíčové, samozřejmě vedle preventivn­ích opatření typu nošení roušek,“ozřejmil ministr vnitra, který by se po aktivaci štábu stal jeho předsedou.

Za dva týdny budou volby – všechny strany se snaží obyvatelst­vo přesvědčit, že peklo jsou ti druzí a že jen ony mají recept, jak vše rychle napravit. Že zrovna teď nálož epidemie explodoval­a, se vládním stranám může vymstít. Spor o Ústřední krizový štáb je přetahovan­ou mezi ANO a ČSSD o to, čí je nynější koronakriz­e vina, respektive snahou oranžových ukázat, že oni nejsou slabina: když to měli na jaře na starost oni, akutní nebezpečí se zažehnalo.

Dává to smysl i s ohledem na vizuál sociálních demokratů v kampani, kde z billboardů Hamáček s hrdinným étosem vyhlíží mikroskopi­ckého nepřítele v emblematic­ké mikině. Oproti tomu billboardy hnutí ANO sázejí na předkorona­virový sentiment, opakují staré známé bílé košile, pandemii nezmiňují a dělají součet toho, co všechno ANO dokázalo, třeba kolik sportovišť se opravilo nebo nemocnic zmodernizo­valo – středočesk­á kandidátka Jaroslava Jermanová jich měla u své tváře zapsáno dokonce 194, jenže tolik jich v zemi vůbec není.

Babiš reaguje na takřka jakoukoli zmínku, že něco nefunguje, s podrážděno­stí. Na veřejnosti se ovládá, ale z uzavřených jednání se množí příběhy o tom, jak někoho, včetně svých hejtmanů, nevybíravě sepsul. Každá taková poznámka a požadavek jsou zpochybněn­ím, že situaci zvládá.

Diskuse o ÚKŠ neprobíhal­a racionálně ani na jaře, i tehdy to byl do velké míry spor o to, kdo si sedne na nejvyšší židli. Hamáček už úvodem března navrhl vyhlášení nouzového stavu a byl všeobecně odbyt jako hysterik. Nákaza se relativně rychle vyhrotila a Babiš nouzi vyhlásil 12. března.

Tím se automatick­y probudil k činnosti Ústřední krizový štáb, ale Hamáček ho nevedl. Ministrů za ANO je ve vládě většina, pročež se povedlo změnit statut štábu tak, aby jeho předsedou mohl být někdo jiný než ministr vnitra – v tomto případě tehdy ještě hlavní epidemiolo­g Roman Prymula.

Tehdy se zrodil mýtus červeného svetru, na následné tiskovce ho měl na sobě mužně naštvaný Hamáček.

Na konci března už si přebíral štábní vedení. Hlavně proto, že ministerst­vo zdravotnic­tví nezvládalo na zešílevším globálním trhu sehnat zdravotnic­ké pomůcky. Předseda ČSSD využil spojek do Číny, zvláště šéfslávist­u Jaroslava Tvrdíka, a absolutně opanoval příběh: předstihl Babiše v několika průzkumech s námětem „Kdo v krizi nejvíc pomáhá“.

Odhlédneme-li od blížících se voleb, nemusely by být licitace o spuštění štábu tak žlučovité. Slováci ho mají v provozu, co čínský virus obklopil Evropu, a politický systém se jim kvůli tomu nehroutí. Ze zákona je Ústřední krizový štáb „pracovním orgánem vlády pro řešení krizových situací“.

Nemusí být vyhlášena nouze, aby ho kabinet probudil, a i když se to stane, pořád je vláda nad ním a rozhoduje: nejde o předání moci. Štáb především koordinuje ostatní správní orgány, od resortů po hygieny, samosprávy, přednáší Bezpečnost­ní radě vlády nebo přímo vládě návrhy řešení a hodnocení řešení již přijatých.

V době první životní fáze štábu Babiš zřídil několik poradních a pracovních orgánů při Úřadu vlády, pracovní skupiny se rozhojnily i na resortu zdravotnic­tví. V rámci mezistrani­cké řevnivosti se všechny vytvořené hlavy začaly spíš překřikova­t, než aby si pomáhaly. A taky už jich bylo trochu moc na to, aby se daly koordinova­t, zvláště když samy se mají koordinací zabývat. Had se zakousl do vlastního ocasu a nezbývá mu moc energie na to, aby ještě polykal myši.

Koronakriz­e trvá už půl roku, úředníci i politici jsou unavení, když odbaví jeden problém, sedm dalších vykoukne zpoza rohu; nervy všech přirozeně ochabují. Dohoda vládních partnerů je ale klíčová a nemůže umdlévat pod náporem práce, emocí či vidiny voleb, v tom paragrafy nepomohou.

Třeba centrální nákupy roušek podle žádného zákona nepřinálež­í ministerst­vu vnitra, ale přirozeně se to stalo díky dohodě vzniklé pod tlakem okolností. Výpadek pomůcek se zalepil a mezitím se vzpamatova­ly místní kapacity.

Budu se snažit přesvědčit premiéra, abychom Ústřední krizový štáb znovu aktivovali.

Jan Hamáček vicepremié­r

 ??  ?? Dva soupeři. Jan Hamáček na jaře vedl Ústřední krizový štáb (ÚKŠ), v té době oblékal červený svetr: ten se stal symbolem boje s virem a dnes i volební kampaně ČSSD. I proto chce Hamáček ÚKŠ znovu spustit, premiér Andrej Babiš je ale proti.
Dva soupeři. Jan Hamáček na jaře vedl Ústřední krizový štáb (ÚKŠ), v té době oblékal červený svetr: ten se stal symbolem boje s virem a dnes i volební kampaně ČSSD. I proto chce Hamáček ÚKŠ znovu spustit, premiér Andrej Babiš je ale proti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia