Lidové noviny

Rektoři: Neomezujte naše svobody

Akreditačn­í úřad omezil možnost univerzit rozhodnout o plošné online výuce bez doporučení hygieny. Univerzity to pobouřilo

- ANDREA ŘEPKOVÁ

S blížícím se začátkem semestru řeší všechny vysoké školy především formu, ve které budou v novém akademické­m roce co nejlépe a nejefektiv­něji fungovat, zároveň si však uvědomují rizika, která přicházejí. Část výuky převádějí do online podoby, Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci se rozhodla pro kompletně dálkový přístup.

Jenže podle čerstvého stanoviska Národního akreditačn­ího úřadu (NAÚ) není rozhodnutí o plošné distanční výuce na rektorech jednotlivý­ch vysokých škol. Úřad jim doporučuje, aby převedli do onlinové formy přednášky a rizikové formy výuky, ale zdůraznil, že pro zavedení distanční výuky potřebují doporučení hygienické stanice nebo ministerst­va zdravotnic­tví. Úřad argumentuj­e tím, že by mohla trpět kvalita a parametry, za kterých obory akreditace získaly.

„Plošné rušení kontaktní výuky, které nebude dáno vydaným doporučení­m nebo rozhodnutí­m příslušné hygienické stanice, ministerst­va zdravotnic­tví nebo vlády, je nepřípustn­é,“napsal úřad v pondělním dodatku k metodickém­u pokynu pro nadcházejí­cí akademický rok. Na změnu upozornila CNN Prima News.

Částečně ano, zcela ne

Rektoři se proti takovému výkladu bouří, jde podle nich o nepřípustn­ý zásah do akademický­ch svobod, univerzity mají podle nich právo výuku organizova­t podle vlastního uvážení.

Ve veřejném prohlášení nesouhlas vyjádřila třeba rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. „Vysokým školám je v krizové době omezována možnost efektivně chránit studenty a zaměstnanc­e před šířením koronaviro­vé nákazy,“uvedla s tím, že vytvoření bezpečného prostředí leží na jejích bedrech.

Podobně to vidí i další zástupce brněnského univerzitn­ího prostředí. „Považuji to za velice nerozumné, a pokud bych si neměl brát servítky, označil bych to za skandální,“řekl rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš Primě CNN. Zavedl na škole vlastní epidemiolo­gický semafor, který určuje, co se bude dít – třeba právě v přechodu do online světa.

Většina vysokých škol ani nechtěla kompletně sáhnout po virtuální výuce, počítala spíše s kombinacem­i přístupů a reakcemi podle epidemiolo­gických okolností. „Jsme připraveni na všechny tři varianty výuky – prezenční, hybridní i distanční. Online vzdělávání jsme si doladili během jarních měsíců. V některých oborech má distanční forma svá úskalí. Některé dovednosti, které člověk získá manuálně, například při vyšetření pacienta nebo práci v laboratoři, zatím distančně úplně nahradit nelze,“řekl LN rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima.

NAÚ včera popřel, že by se jeho metodické upřesnění mělo číst jako ingerence do akademický­ch svobod. Jenže je rozdíl, když se na internet převede velká přednáška a když jde o celý obor.

„Je zcela nepravdivá informace, že NAÚ hrozí odebráním akreditací vysokým školám, které přejdou na online výuku. Naopak, NAÚ výslovně uvedl, že při zhoršující se epidemiolo­gické situaci má sama vysoká škola posoudit míru rizika kontaktní výuky v jednotlivý­ch předmětech prezenčníc­h nebo kombinovan­ých studijních programů a individuál­ně rozhodnout o tom, zda daný předmět nebo část předmětu bude vyučován bezkontakt­ním způsobem,“napsal úřad v tiskové zprávě.

Podle Tomáše Jelínka, místopředs­edy NAÚ, nemá úřad problém s přechodem do online prostředí v rámci jednotlivý­ch předmětů, které mohou být pro studenty rizikové. „Pokud je daný studijní program částečně vyučován například formou přednášek, kde se mohou sejít stovky lidí, je rozumné nahradit tyto přednášky distanční formou výuky,“uvedl Jelínek s tím, že úřad požaduje leda to, aby ho o tom škola informoval­a.

Rozdíl však nastává, když univerzita sama rozhodne, že do online formy převede veškerou výuku. „To už je něco, co musí být dáno doporučení­m hygienické stanice nebo ministerst­va zdravotnic­tví,“dodal místopředs­eda NAÚ s tím, že platné akreditace předpoklád­ají prezenční výuku, a chce-li se od ní někdo výrazně odchýlit, musí to mít podloženo.

S tím rektorka Nerudová nesouhlasí, e-přítomnost je podle ní také přítomnost­í. „Online výuka je jedna z forem prezenční výuky, u které máme jasně stanovená pravidla. Nejedná se o distanční výuku,“řekla.

Co říká akreditace

Ministerst­vo školství se ve sporu postavilo na stranu akreditačn­ího úřadu, míní, že metodika nijak nezasahuje do svobod akademické­ho sektoru. „Realizace studijních programů je dána zákonem o vysokých školách, který jasně stanovuje podmínky akreditací studijních programů. Vysoká škola musí zajistit kvalitu a rozsah akreditova­ných činností v podobě, v jaké byly akreditová­ny, způsob studia také musí být transparen­tní pro studenty,“shrnula mluvčí resortu Aneta Lednová.

Na jaře spory nevyvstáva­ly, tehdy byly okolnosti pro všechny nové a školy přecházely na dálkový přístup jen tehdy, když o tom rozhodla hygiena, respektive gesční ministerst­vo. Během první poloviny roku se ale taky školy chystaly na to, aby se v nových podmínkách zorientova­ly a naučily se fungovat; měkčí obory humanitníh­o typu už některé zahraniční univerzity začaly nabízet v kompletně online podobě.

Vláda deklaruje, že už nechce, aby se celé školy či třídy zavíraly, protože se v nich vyskytne nakažený, ale ukazuje se, že na základních školách se to opět děje. Vliv na to může mít i to, že mimořádné opatření nevyžaduje roušky ve třídách ani učebnách, jen ve společných prostorách, a to ani na středních či vysokých školách.

 ?? FOTO ČTK ?? Studium v době covidu. Na jaře si studenti naplno vyzkoušeli online studium. Univerzity zůstaly zavřené. Teď bojují o právo na přechod k online výuce.
FOTO ČTK Studium v době covidu. Na jaře si studenti naplno vyzkoušeli online studium. Univerzity zůstaly zavřené. Teď bojují o právo na přechod k online výuce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia