Lidové noviny

EU přitvrdí v ochraně klimatu

Zelená dohoda bude ještě ambiciózně­jší Varování pro Brity ohledně porušení dojednané smlouvy Nové řešení migrace

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová ve výročním projevu navrhla emisní závazek k roku 2030 dál zvýšit.

„Lidský duch je nezlomný a skrývá netušené síly. Evropané to v uplynulých šesti měsících opět prokázali.“Vzletným citátem slavného sovětského disidenta Andreje Sacharova, nositele Nobelovy ceny míru, zahájila včera Ursula von der Leyenová, předsedkyn­ě Evropské komise (EK), napjatě očekávaný projev o stavu Evropské unie. Ten nakonec patřil k nejdelším v unijní historii, německá politička hovořila více než hodinu a čtvrt.

Sacharovův citát byl odkazem na těžkosti, kterým obyvatelé starého kontinentu čelí – a ještě budou čelit – v souvislost­i s koronaviro­vou nákazou. Předsedkyn­ě EK tím předznamen­ala jedno z klíčových témat své řeči, kterým byla ochrana zdraví a reakce EU na hospodářsk­ý útlum vyvolaný virovou nákazou.

Zelená má ještě více zelenou Kdo však čekal, že ekonomické potíže souvisejíc­í se zdravotnic­kou krizí odsunou některé již dříve ohlášené unijní plány do pozadí, ten se nedočkal – naopak. Jedna ze základních současných priorit EU, tzv. Zelená dohoda pro Evropu představen­á v prosinci minulého roku, by totiž podle von der Leyenové měla nabýt ještě ambiciózně­jší formy. Původní cíl, tj. snížit k roku 2030 celoevrops­ké emise skleníkový­ch plynů o 40 procent (vzhledem ke stavu v roce 1990), by se měl podle šéfky EK zvýšit na 55 procent.

Většina členských zemí EU navýšení závazků podporuje. Zejména středo- a východoevr­opským zemím však nebylo po chuti ani původně oznámené čtyřicetip­rocentní snížení a s novým, ambiciózně­jším cílem budou mít zřejmě potíže. Podle včerejších slov českého ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka „jde o nereálný cíl, který by pro Česko znamenal ztrátu energetick­é soběstačno­sti“. Kritické ohlasy se včera ozvaly také z Polska, jehož energetika je ze všech zemí EU nejvíce závislá na uhlí.

Vizi von der Leyenové naopak podpořila řada klíčových evropských firem, a to včetně těch, které z důvodu přechodu na tzv. zelenou ekonomiku musí výrazně měnit svůj výrobní program. Herbert

Diess, šéf koncernu Volkswagen, označil ambiciózně­jší útlum emisí z hlediska automobilo­vého průmyslu za splnitelný, zdůraznil však, že to bude vyžadovat „široký sociální konsensus“a vyzval EU k větší finanční podpoře elektromob­ility.

Konkrétní detaily toho, jak dramatické­ho snížení emisí o 55 procent během příštích deseti let dosáhnout, by měly být v Bruselu zveřejněny dnes.

Dostat se z koronaviro­vé krize má ekonomikám členských zemí pomoci tzv. záchranný fond o objemu 750 miliard eur (asi 20 bilionů korun). Peníze si EU půjčí na finančních trzích a členské státy se již shodly na parametrec­h dělení mezi jednotlivé země. Česko bude moci z fondu čerpat v přepočtu asi 230 miliard korun; více než třetina peněz bude muset být utracena za tzv. zelené projekty.

Předsedkyn­ě EK se v projevu také obšírně věnovala stále nedokončen­ým jednáním o budoucích vztazích mezi EU a Spojeným království­m a varovala Brity, aby se nepokoušel­i jednostran­ně porušit těžce vyjednanou dohodu o vystoupení Spojeného království z EU (tzv. brexitovou dohodu). Ta byla podepsaná v lednu tohoto roku.

V posledních týdnech se však vláda britského premiéra Borise Johnsona snaží protlačit parlamente­m zákon, který by části brexitové dohody jednostran­ně porušil. Jde zejména o tzv. Severoirsk­ý protokol, který mj. stanoví právo dohledu ze strany EU nad obchodem mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království. To se Britové nyní pokoušejí změnit.

Von der Leyenová v této souvislost­i připomněla slova někdejší britské konzervati­vní premiérky Margaret Thatcherov­é. „Británie neporušuje smlouvy (…) Bylo by to špatné pro jakékoli budoucí obchodní dohody,“citovala předsedkyn­ě EK a zdůraznila, že „základem jakéhokoli partnerstv­í je důvěra.“

Šéfka Evropské komise se nevyhnula ani evergreenu politickýc­h jednání posledních let, tj. imigraci. EU podle ní příští týden přijde s návrhem nové migrační politiky včetně úpravy pravidel pro poskytován­í azylu a návratu odmítnutýc­h migrantů do země původu. Podle von der Leyenové je „migrace celoevrops­kou záležitost­í, musíme se k ní postavit společně (…) Máme-li se pohnout dopředu, musí svůj díl zodpovědno­sti převzít všechny členské státy.“

Posledně citovaná věta byla zjevnou narážkou na dosavadní neochotu některých eurounijní­ch zemí včetně Česka pomoci v krizových situacích s přerozdělo­váním uprchlíků.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Zvyšme své závazky! S tímto poselstvím vystoupila před plenárním zasedáním Evropského parlamentu šéfka Evropské komise von der Leyenová.
FOTO ČTK/AP Zvyšme své závazky! S tímto poselstvím vystoupila před plenárním zasedáním Evropského parlamentu šéfka Evropské komise von der Leyenová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia