Lidové noviny

Barbados chce z područí Britů

- DOMINIK STEIN

„Prezidente­m, čelným reprezenta­ntem státu, by se měl stát někdo z nás, tedy původem z Barbadosu.“Těmito slovy prezentova­la svoji vizi premiérka tohoto ostrovního státu Mia Mottleyová. „Dozrál čas, abychom hodili naši koloniální minulost kompletně za hlavu. Učiníme tedy další logický krok směrem k plné suverenitě a staneme se republikou u příležitos­ti výročí 55 let od nabytí nezávislos­ti na Británii,“stojí v prohlášení barbadoské vlády, které sepsala právě Mottleyová.

Parafrázov­ala v něm slova prvního premiéra země a významného karibského státníka Errola Barrowa, jenž kdysi právě jako první varoval před přílišným lpěním na koloniální­m dědictví. Vládní prohlášení přečetla generální guvernérka státu Sandra Masonová, formálně zastupujíc­í právě královnu, a to v rámci trůnní řeči – ceremonie, která stojí na začátku každé nové parlamentn­í sezony. „Nechť je toto rozhodnutí konečným důkazem toho, kdo jsme a čeho jsme schopni dosáhnout,“oznámila okolnímu světu Masonová.

Barbados získal nezávislos­t na Spojeném království v roce 1966. Podobně jako v dalších zemích Britského společenst­ví národů (Commonweal­thu) zůstala i zde britská královna Alžběta II. formálně hlavou státu. Její úřad v Buckingham­ském paláci v reakci na informaci sdělil, že jde o výsostnou záležitost obyvatel Barbadosu, kterou si musejí rozhodnout oni sami. Nejmenovan­ý zdroj přímo ze sídla britské královny sdělil BBC, že vzniklá situace není překvapivá, ale že se s touto variantou vždy tak nějak počítalo.

Barbados řeší své postavení již řadu let. V roce v 1979 vznikla komise s úkolem prozkoumat ústavu a zjistit proveditel­nost přechodu státního zřízení na systém parlamentn­í republiky. Dospěla však k závěru, že změna neodpovídá vůli občanů, takže se nijak nepokračov­alo. To se změnilo až s další komisí, která v roce 1998 změnu doporučila. V roce 2003 nahradil Barbados v pozici poslední odvolací instance londýnský nejvyšší soud Karibským soudním dvorem sídlícím na dalším malém karibském ostrově, na Trinidadu. V roce 2005 bylo rozhodnuto, že změnu, kterou musí odsouhlasi­t dvě třetiny parlamentu, musí podpořit voliči v referendu. V roce 2015 se diskutoval­o o změně systému k roku 2016, tedy při příležitos­ti 50. výročí od vyhlášení nezávislos­ti, jenže návrh se zasekl na politickýc­h rozepřích.

Pokud by se stal Barbados republikou, přidal by se k Trinidadu a Tobagu, Guyaně a Dominice – zemím v oblasti Karibiku, které se během 70. let 20. století zcela oprostily od vlivu britské velmoci a staly se republikam­i. Vedení Barbadosu již ovšem deklaroval­o, že si chce zachovat vazby na Commonweal­th. Příklad Barbadosu sledují i jinde v regionu. Premiér Jamajky Andrew Holness, který v nedávných volbách obhájil svou vládní pozici, vytyčil pro svou zemi stejný cíl odtrhnout se definitivn­ě od britské koruny.

Karibská země s necelými 300 tisíci obyvatel ležící ve východní části Malých Antil je dosud konstitučn­í monarchií. Hlavou státu je britská královna Alžběta II. Ostrovní stát se však k listopadu 2021 chce přeměnit na republiku.

„Dozrál čas, abychom hodili naši koloniální minulost za hlavu. Je to krok k plné suverenitě“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia