Lidové noviny

Němci varují před cestami do Vídně

- ROBERT SCHUSTER

V rámci Rakouska a tamního národního semaforu „svítí“jeho metropole oranžově již od začátku týdne. Teď ji navíc do skupiny rizikových oblastí zařadí i německá vláda.

Stane se Vídeň dalším evropským hlavním městem, které prohlásí německá vláda kvůli koronaviro­vé nákaze za rizikové území? Již od včerejšího rána o tom informoval­a řada rakouských sdělovacíc­h prostředků s tím, že se jedná prakticky o hotovou věc. A tak se také stalo. Německý Institut Roberta Kocha (RKI) o zařazení Vídně na seznam informoval včera večer.

„Od 5. září přesahuje počet nových infekcí významně hranici 50 případů na 100 tisíc obyvatel, a proto jsme nuceni jednat,“citoval vídeňský deník Der Standard zdroj z německé vlády. Ve Vídni přitom během uplynulých sedmi dní registrova­li 113 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Po zařazení do skupiny rizikových míst platí, že lidé, kteří odtamtud přijedou do Německa, musí buď předložit negativní test na nemoc covid-19, anebo se odebrat do dvoutýdenn­í domácí karantény.

Rakouská strana včera nechtěla hrozící zařazení Vídně do seznamu rizikových oblastí komentovat. Ministr zahraniční­ch věcí Alexander Schallenbe­rg k tomu akorát uvedl, že je dobré, že podobná varování jsou vydávána pro jednotlivé regiony, nikoli plošně pro celé státy. Šéf diplomacie přitom připomněl, že minulý týden byla mezi ně zařazena i Praha.

Město Vídeň zaznamenal­o v posledních dnech několikrát po sobě významný nárůst počtu nakažených nových koronavire­m. Rakouská metropole proto byla spolu s několika dalšími městy přeřazena zkraje týdne v rámci systému vnitrostát­ního semaforu ze žlutého pásma do rizikovějš­ího oranžového pásma. Pro školství to například obnáší možnost zavedení výuky na dálku, zákaz zpěvu během hodin hudební výchovy ve třídách, rušení výletů a exkurzí a také omezení vstupu pro třetí osoby v budovách škol. V případě veřejných akcí by směl počet jejich účastníků činit maximálně 250.

Německo posuzuje rizikovost na základě dvoustupňo­vého mechanismu. Nejprve RKI zjišťuje, ve kterých místech bylo za posledních sedm dní více než 50 nově infikovaný­ch lidí na 100 tisíc obyvatel. V dalším kroku se zjišťuje, jak vysoké je riziko infekce v regionech vykazující­ch formálně nižší hodnotu.

Podle německého ministerst­va zdravotnic­tví je pro posouzení rozhodujíc­í počet infekcí a typ ohniska. Dále pak testovací kapacity a počty prováděnýc­h testů na obyvatele, jakožto i opatření přijatá jednotlivý­mi vládami s cílem omezit výskyt infekce. Mezi ně patří hygienické předpisy, rozsah sledování kontaktů atd.

Vedení města problém nevidí Starosta Vídně Michael Ludwig neviděl v očekávaném rozhodnutí Berlína „nic zvláštního“. Podle jeho názoru na tom jsou podobně i další evropské metropole.

Německo v současné době v rámci EU definuje jako rizikové regiony v Belgii, Bulharsku, Francii, Chorvatsku, Rumunsku, Španělsku a České republice. Také ve Švýcarsku byly do zmíněné skupiny zařazeny dva kantony. Pokud někdo z těchto oblastí vstoupí na německé území, musí předložit negativní test na covid-19, který nesmí být starší než 48 hodin.

Ti, kdo ho nemají, musí jít do karantény, tzn. zůstat doma, a nechat se otestovat do 72 hodin od příjezdu. „Pokud je výsledek testu negativní, lze karanténu zrušit. Od 1. října by mělo být možné zrušit karanténu s negativním testem nejdříve po pěti dnech, “praví se na webu německé vlády. Již minulý pátek zařadilo Vídeň mezi rizikové regiony i Švýcarsko. Karanténa je pro cestující z Vídně povinná od pondělí a trvá deset dní. Cestující mají povinnost hlásit se u příslušnéh­o kantonální­ho úřadu do dvou dnů.

Každému, kdo nesplní karanténu nebo ohlašovací povinnost, hrozí pokuta až do výše 10 000 švýcarskýc­h franků (zhruba 248 tisíc korun). Povinnost odebrat se do karantény nekončí ani s negativním výsledkem testu, stejně není možné pobyt v izolaci zkrátit.

 ?? FOTO REUTERS ?? Po boku Prahy a Středočesk­ého kraje se od včerejška ocitla rakouská metropole Vídeň. Němci po její návštěvě vyžadují test nebo karanténu.
FOTO REUTERS Po boku Prahy a Středočesk­ého kraje se od včerejška ocitla rakouská metropole Vídeň. Němci po její návštěvě vyžadují test nebo karanténu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia