Lidové noviny

Vzduch na západě USA je enormně znečištěn

- LOS ANGELES

Vlna lesních požárů na západě Spojených států vyvolává širší obavy o zdraví obyvatelst­va poté, co oblasti od Kalifornie až po hranici s Kanadou přikryla mlha z kouřových částeček. Zpravodajs­ký web BBC uvádí, že státy Kalifornie, Oregon a Washington jsou nyní řazeny mezi oblasti s největším znečištění­m vzduchu na světě.

Kouř z tamních požárů se šíří i do zbytku USA a pozorovat jej mohli i lidé na východním pobřeží. Lesy na americkém západě hoří už několik týdnů a podle deníku The New York Times (NYT) je konec krize stále daleko. V Oregonu sice hasiči v posledních dnech díky příznivějš­ím povětrnost­ním podmínkám učinili jisté pokroky, největší ohně ale zůstávají převážně nezkrocené.

V Kalifornii se některé požáry podařilo dostat pod kontrolu, stále se ale objevují nové. Plameny od srpna v zasažených státech zničily tisíce domů a vyžádaly si nejméně 36 úmrtí. Požáry uvolňují do ovzduší mračna kouře a popela, přičemž znečištění mění i oblohu nad New Yorkem nebo Washington­em, tedy městy vzdálenými od hlavních ohnisek požárů na tisíce kilometrů. Kouř zde zatím nevytváří dojem oranžové či červené záře jako v Kalifornii a Oregonu, jisté zastření slunečního svitu ale v úterý patrné bylo.

„Pokud jste se dnes (v úterý) podívali na oblohu, možná jste zaznamenal­i žlutý nebo hnědý odstín. To jste viděli kouř z požárů na západě,“napsala na Twitter newyorská pobočka americké Národní meteorolog­ické služby (NWS). Odborníci ovšem podle BBC ujišťovali, že kouř byl tak vysoko, že nemohl ovlivnit kvalitu vzduchu. Na západním pobřeží je ale situace výrazně odlišná, nezdravý vzduch je tam evidován na desítkách míst od San Francisca po Seattle. „Znečištění vzduchu teď dosahuje historický­ch hodnot,“řekl guvernér státu Washington Jay Inslee.

Jistá žena z Kalifornie zase agentuře AP popsala, že se jí těžko dýchá a že „všechno je pokryté popelem“. Podle agentury Reuters se v Kalifornii koncentrac­e mikroskopi­ckých částeček, které mohou lidem proniknout do plic, pohybuje vysoko nad běžnými letními hodnotami. Nemocnice v Oregonu i Washington­u hlásily zvýšený počet pacientů, kteří si stěžují na problémy s dýcháním. „Je to, jako by ve vzduchu nebylo dost kyslíku,“řekl Reuters 64letý Tim Hunt ze Seattlu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia