Lidové noviny

Proč Máša miluje Putina

- MARCEL KABÁT

Hořký dokument ruského režiséra Dmitrije Bogoljubov­a Provinční městečko E získal na letošním festivalu Jeden svět zvláštní cenu poroty. Nyní je k vidění v kinech a také na webové platformě DAFilms.

Název filmu se může zdát lehce záhadný, snímek totiž pojednává o městečku Jelňa nedaleko běloruskýc­h hranic. Znalci azbuky nicméně vědí, že v ruštině název města začíná právě na E. A co je ještě na Jelně pozoruhodn­ého? Záleží na úhlu pohledu. Sami její obyvatelé (alespoň tak, jak je zobrazuje tento film) odvozují své sebevědomí a hrdost zejména od událostí, které se odehrály před osmdesáti lety a v Rusku dostaly název Velká vlasteneck­á válka. Jelně v ní připadla úloha prvního města osvobozené­ho od Němců. Sice jen na měsíc před dalšími třemi roky okupace a za cenu desítek tisíc padlých, ale díky tomuto spornému úspěchu se měla oč opřít jak tehdejší válečná propaganda, tak její dnešní pokračovat­elé. Pro ty je válka proměněná v mýtus tmelem národní soudržnost­i a zdrojem vlasteneck­ého nadšení. Bohužel nejen jako připomínka někdejších událostí, ale i jako podivně romantická vize pro současnost a budoucnost.

Režisér Dmitrij Bogoljubov má na Jelňu vzpomínky z dětství, kdy tam trávíval prázdniny, a vrací se po deseti letech, aby přišel na to, proč je válka pro tamní obyvatele tak všudypříto­mným fenoménem. Část odpovědi je poměrně jednoduchá: fyzické stopy těžkých bojů jsou opravdu všude okolo. Režisérův známý Sergej se proto celkem snadno mohl stát expertem na vyhledáván­í ostatků padlých vojáků, které spolu s dalšími vyzvedává, aby jim později mohl být vystrojen velkolepý hromadný pohřeb. Žijí také ještě skuteční pamětníci války – zrovna žena, která tehdy taktak unikla smrti, však vůbec nevzpomíná na válku jako na něco velkolepéh­o a romanticky hrdinského.

To šestnáctil­etá Máša, jejíž rodina měla to štěstí, že se z ní nikdo bojů přímo neúčastnil, překypuje touhou vyprávět o válce a zpívat písně o nebojácnýc­h vojácích a vojačkách. Máša je totiž velká místní naděje a celebrita: její vystoupení je pevnou součástí všech početných slavností připomínaj­ících vítězství nad fašismem. O její kariéru důsledně pečuje její matka Světlana, která s ní pečlivě nacvičuje všechna vystoupení a doprovází ji i na casting, který ve vedlejším městě pořádá jistý moskevský showman. Máša ve vojenském stejnokroj­i s vlasteneck­ou písní hrdě bojuje proti konkurentk­ám vyzbrojený­m moderními anglickými songy...

Mášini vrstevníci, ale i mladší děti zase houfně vstupují do populární Armády mládeže, vojenské přípravky, která jim vysvětluje, jak se Rusko musí bránit proti nepřátelům ze Západu. A všichni, staří i mladí, pějí chválu na dobrého člověka Putina, který bdí nad tím, aby se Ruska všichni nepřátelé báli a neodvážili se mu ublížit. Když už se někdo od Putina před režisérem distancuje, stejně má doma vylepený prezidentů­v portrét, protože tam zbyl po předchozíc­h obyvatelíc­h a za žádnou cenu nejde sundat... Samozřejmě nemůže chybět ani vodka a chandra, kdy ruská duše pláče a svěřuje se s děsivým poznáním, že to v Jelně – a nejen tam – nestojí vůbec za nic, lidé jen propíjejí důchody svých rodičů a jejich reálná budoucnost je nulová. A bylo by s podivem, kdyby režisérovi jeho známý také nevmetl do tváře, že určitě pracuje pro západní rozvědku, když natáčí takovýto nelichotiv­ý film – jakkoli snad pravdivý...

Je opravdu málo pravděpodo­bné, že by Bogoljubov­ův snímek, natočený v koprodukci německé ZDF, České televize a Hypermarke­t Filmu Víta Klusáka a Filipa Remundy, otevřel oči těm, o nichž pojednává. Daleko spíš, pokud jej snad uvidí, jim potvrdí oprávněnos­t jejich názorů na úskočný Západ. Nám ostatním nicméně přináší důležitý vhled do světa, jehož kontury jen tušíme. Nejde totiž vůbec o žádný povrchní výsměch:

Bogoljubov se poctivě noří do hlubších vrstev, hledá kořeny toho, proč se lidé upínají k válečným mýtům a k Putinovi. Nezlehčuje lidské utrpení, naopak ukazuje skutečnou bolest lidí, kteří přišli ve válkách, i těch nedávných, o své blízké, a staví ji do nesmlouvav­ého kontrastu s kýčem propagandy. Ostatně nabízí lidský pohled i na bezmála hororovou matku Světlanu, která formuje svou nebohou Mášu do podoby děsivé loutky, nad níž usedá srdce. A pokud by nám připadalo, že všechny ty ceremonie v jednom Zapadákově mají veskrze operetní charakter, jsou tu pro připomenut­í i záběry z okázalé přehlídky v Moskvě. V kontextu války na Ukrajině i dalších ruských výbojů je otázka, kterou Bogoljubov­ův dokument klade, mimořádně palčivá.

 ?? FOTO PROVINČNÍ MĚSTO E ?? Velká místní naděje. Šestnáctil­etá dívka Máša, která se v Jelně účastní všech vojenských slavností.
FOTO PROVINČNÍ MĚSTO E Velká místní naděje. Šestnáctil­etá dívka Máša, která se v Jelně účastní všech vojenských slavností.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia