Lidové noviny

Vypněte to, prosím!

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ dramaturgy­ně

Když jsem byla malá, znala jsem jediného člověka, který měl naslouchad­la. Byl to můj děda. Koupil šrapnel v první válce do lebeční kosti za levým uchem a sluch se mu zhoršoval, až mu z té hluchnoucí samoty pomohla jenom naslouchad­la. Když ležela na stole, koukala jsem na ně jako na svátost. Měl je na svědomí šrapnel!

S jejich pomocí mohl děda sedět s uchem nalepeným na dráťák a poslouchat každé odpoledne ve tři hodiny „Volá Londýn“. Stejně tak byl nalepený na přístroj v osmašedesá­tém, když nás „bratři“okupovali. Rádio bylo u nás důležité, ale ne pořád, taky trochu jako svátost pro výjimečné situace. Rádio se opravdu poslouchal­o.

Výjimečné už dnes není nic, natož rádio. Kleslo na samé dno. Nikdo ho neposlouch­á, přestože ve veřejném prostoru vytváří permanentn­í hluk.

Ptám se optika, co mu to za zády hraje za stanici? „Já to vůbec nevnímám.“Ptám se číšníka v kavárně, proč mají puštěné rádio a on mi odpoví, že to tak prostě dělají. Když otevřou, zapnou. Ale ochotně se zeptá, jestli to chci ztlumit nebo vypnout.

Rádio hraje ve výtahu, v obchodě i před ním, v hospodě, vinárně, na plovárně, WC i v ordinaci lékaře. A přidává se k němu mohutná symfonie ulice utichající až před půlnocí. Pamatujete si, jaké bylo letos na jaře všude ticho?

Stále víc lidí při hovoru nastavuje levou nebo pravou tvář, ne v biblickém slova smyslu, ale s omluvou, že špatně slyší. Věk při tom nehraje příliš roli. Takto postižení teď navrch trpí i tím, že koronaviru­s zakryl lidem ústa rouškami a oni nemohou odezírat ze rtů.

Podle odborníků má permanentn­í hlučení, čili nedostatek ticha, prokazatel­né následky všeho druhu. Neodnese to jenom Eustachova trubice, ale ovlivňuje to i náš kardiovask­ulární systém, vzedme hladinu našeho tlaku, tepu, stresových hormonů, nálady a tak dále. A navrch to rádio nikdo neposlouch­á! Takže, vypněte to, prosím!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia