Lidové noviny

Vášniví opozičníci

Oslabování Babiše chce nadhled a chladnou hlavu

- Martin Zvěřina

Proč se opozici nedaří pohnout s preference­mi? Proč je postavení Pirátů stabilnějš­í než zbytku opozice? Příčin je mnoho, avšak některé jsou dlouhodobé a přímo bijí do očí. Zatímco Piráti jsou v kritice vlády většinou adresní a navrhují zpravidla konkrétní korekce, zbytek opozice je „principiál­ní“. To znamená, že většinou je její rétorika přehnaná a často se míjí s cílem.

Například v úterý představil­a ODS „konkrétní kroky k řešení druhé vlny covidu“. Prvním bodem má být výměna ministra Vojtěcha. Dobrá, a co by se změnilo? Nový ministr by se buď okamžitě obklopil svými lidmi a tím by akceschopn­ost ministerst­va minimálně na pár týdnů oslabil. Anebo by si ponechal Vojtěchův tým a pokračoval by v jeho počínání. Změnil by se tedy jen panák za mikrofonem při tiskových konferencí­ch. A to má být řešení druhé vlny covidu? Další bod je například „znásobit kapacity hygieny“. To vláda ráda zařídí, ale nejsou hygienici. ODS nějaké má? Asi jediný jasný požadavek z pěti je aktivizace krizového štábu. Tam je zas zřejmá motivace: posílením Hamáčka oslabíme Babiše.

Nic proti tomu, každý dělá politiku, jak umí, ale opozice si často ve svém nadšení plete vládu vedenou Andrejem Babišem se státem, kterému vláda sice „velí“, ale který beze zbytku neovládá. Třeba zdravotnic­tví není řízeno jen ministrem, ale do hry vstupují též kraje a jako nezávislý činitel i hygienici. Souhra, či nesouhra těchto faktorů se pak projevuje v efektivitě našeho postupu proti covidu-19. Opoziční kritiku této situace může vnímat leckdo z dotčených i osobně a navíc například nedostatek hygieniků a infekčních lůžek je plodem třiceti uplynulých let, na kterých má ODS též svůj podíl.

Chcete jiný příklad? TOP 09 a ODS zablokoval­y zrychlené projednává­ní pětitisíco­vého rouškovnéh­o ve sněmovně, ačkoli je jasné, že na jeho schválení je dost hlasů. Vzkazují důchodcům, že vládní krok je populistic­ký, a proto jim peníze nepřejí. Babiš by to opozici lépe nevymyslel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia