Lidové noviny

Jděte do háje

Epidemie je nejhorší možný čas na hádky

- Petr Kamberský

Česko je momentálně jednou ze zemí nejvíce postiženýc­h epidemií nového koronaviru. Čísla jsou mnohem horší než na jaře, hrozí nekontrolo­vané komunitní šíření nemoci, hygienici padají únavou... A co dělají vrcholní politici? Premiér se tři hodiny hádá s vicepremié­rem, zda obnovit krizový štáb. Nedali byste jim korunu? Ne, nedali. Dali byste jim pár ran bičem.

Svým způsobem je teď dost jedno, zda tu budeme krizový štáb mít, nebo ne. Je dost argumentů pro (počty případů, rychlost nárůstu) i proti (nemusíme nakupovat „bez pravidel“v Číně, nechystá se zavírání hranic a podobně). Hlavní důvod, proč se dva klíčoví muži exekutivy řežou, není reakce na epidemii, ale blížící se krajské volby. Andrej Babiš prostě nechce, aby jej zastínil klidně vystupujíc­í Jan Hamáček v červené mikině hasičů. Ten cítí šanci dokázat, že není lídrem pro okrasu.

Není pochyb o tom, že země zvládá epidemii mnohem lépe než na jaře, ale to vůbec o ničem nevypovídá. Na přelomu zimy a jara nachytal SARS-CoV-2 v nočním prádle celý svět. Ale státní aparát měl celý červen, červenec i srpen čas a povinnost připravit se na předpoklád­anou podzimní krizi – a to se nepodařilo. Ani v nejmenším.

Od politiků chceme, aby urychleně vypomohli hygienický­m stanicím. Ano, všichni víme, že zkušeného hygienika nevytáhnet­e z klobouku. Na druhou stranu velkou část jejich současné práce zvládne dobře vyškolený telefonní operátor, profíkům lze přenecháva­t jen zapeklitěj­ší případy. Reálných problémů jsou desítky a právě ty mají politici řešit. Nikoli volby druhého řádu, jichž se stejně zúčastní jen zlomek populace.

Covidem nejpostiže­nější zemí v Evropě je Belgie. A to právě proto, že se rozhádaní politici nedokázali včas shodnout na efektivní reakci na pandemii. Jestli hádka o krizový štáb paralyzuje českou politiku, půjde brzy do háje nejen pan Babiš s panem Hamáčkem, ale mohou se nám začít plnit márnice – tak jako na jaře v té nešťastné Belgii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia