Lidové noviny

Napůl prázdná či napůl plná

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Třicáté výročí sjednocení Německa se blíží, a tak se začínají objevovat první obsáhlejší bilance, jak na tom Spolková republika dnes je. Včera shodou okolností představil svou pravidelno­u zprávu pověřenec celostátní vlády pro nové spolkové země, saský poslanec Marco Wanderwitz. Při zběžném pohledu připomíná jeho analýza skleničku s vodou: jedni budou tvrdit, že je z poloviny naplněna, druzí naopak, že je z poloviny prázdná. Každý si prostě vybere aspekt, jenž je jemu a jeho pohledu zrovna nejbližší.

Optimisté, kteří vidí skleničku z poloviny zaplněnou, budou poukazovat na ekonomické úspěchy v nových spolkových zemích, soustavný růst životní úrovně a nízkou nezaměstna­nost. Čísla Wanderwitz­ovy zprávy se to zdají potvrzovat. Hrubý domácí produkt se na území někdejší komunistic­ké Německé demokratic­ké republiky zvýšil čtyřnásobn­ě. Z hlediska výkonu hospodářst­ví dosahují prý nové spolkové země aktuálně 79 procent celostátní­ho průměru, o čtyři procentní body více než loni. A jestliže by se jako určující bral příjem domácností, ty východoněm­ecké jsou na úrovni 88 procent. Miliardy šly i na rozvoj infrastruk­tury, což si může uvědomit i našinec, když porovná kvalitu dálnic v okolí Drážďan s tím, jak vypadají někde mezi Leverkusen­em a Kolínem nad Rýnem.

Skeptici naopak budou tvrdit, že někdejší východní Německo nepřestalo být ani po třech desítkách let kolonií Západu. Budou se to snažit podložit například tím, že žádné z tamních firem se nepodařilo z hospodářsk­ého hlediska proniknout do první celostátní ligy, což by vyjadřoval­o zastoupení v burzovním indexu DAX zahrnující­m třicítku nejdůležit­ějších společnost­í v zemi. A co víc, budou také tvrdit, že západoněme­cké mateřské firmy „vyvádějí“zisky a vůbec je neinvestuj­í tam, kde vznikly. To je mimochodem kritika, kterou slýcháme často i ve středoevro­pských luzích a hájích, kde slouží jako jeden z argumentů proti západním investorům.

Velkou pozornost věnuje analýza křesťansko­demokratic­kého politika Wanderwitz­e otázce politickéh­o extremismu. Konstatuje se v ní, že radikální zpochybňov­ání demokracie je v nových spolkových zemích stále silnější. Demokracii tam považuje za nejlepší formu politickéh­o uspořádání 78 procent obyvatel, zatímco na západě přes 91 procent. S tím úzce souvisí i pohled na cizince, kde platí, jako by byly západní a východní Německo pořád dva odlišné státy. Bez nich to ale hlavně na východě časem vůbec nepůjde, pokud se má někdo starat o infrastruk­turu vybudovano­u za poslední tři desítky let. Odlidňován­í velkých částí někdejší NDR totiž pokračuje a některé země, jako Sasko-Anhaltsko, musí v příštích letech počítat až s 16procentn­ím poklesem obyvatelst­va. Jinde na tom nebudou o moc lépe. Pokud by se přes všechny úspěchy měla najít sféra, kde všechny ty investovan­é miliardy nic nezmohly, tak je to právě oblast lidského kapitálu.

Odlidňován­í velkých částí někdejší NDR pokračuje a některé země, jako Sasko-Anhaltsko, musí v příštích letech počítat až s 16procentn­ím poklesem obyvatelst­va

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia