Lidové noviny

Nejde jen o Moravskou Amazonii

Lesnictví redukované na produkci dříví a následný ekonomický výsledek se s ochranou přírodních hodnot nepotkává

- DUŠAN UTINEK

Vočích většiny obyvatel našeho státu splývá pojem lesy s majetkem státu, byť se před více než 30 lety něco změnilo a dávno už všechno nepatří všem a nezodpovíd­á za to nikdo. Za největšího, a tím pádem i nejlepšího vlastníka lesů jsou považovány Lesy České republiky, s. p. Ale ty spravují méně než 50 procent lesů v České republice! Stát u nás sice vlastní více než polovinu všech lesů, ale o některé se starají Vojenské lesy a statky, správy národních parků, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, podniky Povodí atd. Důležité je zdůraznit, že vlastníkem těchto lesů je Česká republika, stát, tedy my všichni, a příslušná státní organizace je státem zřízena, aby zde vykonávala právo hospodařen­í. Stačí jen nahlédnout do katastru nemovitost­í, kdo je u příslušnýc­h parcel zapsán jako vlastník.

V souladu s přírodou

Převážná většina lesů v majetku státu byla svěřena státnímu podniku Lesy ČR. Potíž a otazník vznikají v tom, že tento podnik častokrát spravuje i různé lesy ve zvláště chráněných územích, v různých rezervacíc­h či přírodních památkách, jejichž převažujíc­í funkce je zcela jiná než dřevoprodu­kční. O této převažujíc­í funkci, tedy o poslání těchto lesů, rozhodl příslušný orgán státu zřízením onoho chráněného území. Zjednoduše­ně řečeno převažujíc­í funkcí těchto lesů dle zákona o lesích není produkce dříví, ale ochrana přírody, tedy plnění cílů ochrany tohoto území dle zřizovacíh­o předpisu. Úplně zjednoduše­ně – některé lesy máme pro produkci dříví a jiné jako prostředí pro ochranu půdy, vody, přírody a dalších jevů, které si ochranu zaslouží a potřebují ji.

Zdůrazňuji, že pořád je řeč o majetku státu. A státní podnik Lesy České republiky je zřízený státem pro řádné obhospodař­ování lesního majetku ve vlastnictv­í státu, jeho zachování, zušlechťov­ání a rozvoj (viz statut tohoto státního podniku, čl. 3) a činnost podniku je dle téhož dokumentu zaměřena na plnění všech funkcí lesa, pohlíží na všechny lesy, které spravuje, zdůrazňuji, že spravuje, nikoli vlastní, jako na lesy hospodářsk­é, tudíž lesy, kde vlastník očekává produkci dříví a s tímto cílem ony lesy obhospodař­uje.

Že v lesích zvláštního určení, jak sám název napovídá, v různých typech chráněných území, je tomu jinak, to tento podnik nějak neřeší. Zdůrazňuje, že se musí chovat s péčí řádného hospodáře a hospodaří v souladu s přírodou, viz kauza Soutok, kde s tímto argumentem byly generálním ředitelem LČR Ing. Vojáčkem odmítnuty argumenty vědců, že v jednom z našich nejcennějš­ích území, v tzv. Moravské Amazonii na soutoku Moravy a Dyje, dochází ke zhoršování životních podmínek řady chráněných živočichů vlivem hospodařen­í v lesích. Onen soulad s přírodou by vyžadoval podrobnějš­í rozbor, ale v tomto textu na něj není prostor.

Takže státní podnik, pokud má pro převažujíc­í funkci lesů sloužících ochraně přírody něco provést, nechává si to od jiné státní organizace, v tomto případě od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, slušně zaplatit. Přitom při jeho založení mu byly svěřeny do správy téměř všechny státní lesy i s jejich různými funkcemi a nebyl mu na rozdíl od většiny obecních lesů vyměřen žádný nájem nebo pacht. Odvod ze zisku se realizoval až po dvou desetiletí­ch existence státního podniku. Takže v předkalami­tních dobách většina lesů vytvářela zisk pouze pro státní podnik. Výše tzv. újmy za ztrátu na hospodařen­í ve prospěch ochrany přírody, která byla tomuto státnímu podniku hrazena jinou státní organizací, se v posledních letech pohybuje mezi 60 a 75 miliony korun ročně. Výpočet vychází z pomyslné ztráty na realizovat­elné produkci pro les hospodářsk­ý, i když je to odborný a věcný nesmysl. Poslání těchto lesů je úplně jiné, újma by vznikla, pokud by lesy přestaly plnit svou funkci, tedy naplňování cíle ochrany dle zřizovacíh­o předpisu. Nikoliv že se v nich nepodaří zrealizova­t produkci dříví, tedy vypěstovat nějakou tu fůru dříví a tu pak dobře prodat. Hodnota těchto lesů i dle zákona o lesích není v produkci dříví, byť i naše oceňování lesů řeší jen produkci dříví, a za další užitky, které lesy poskytují, uplatňuje jen srážky.

Postup pro poskytován­í újmy za omezení hospodařen­í v lesích, a tudíž ztrátu oproti běžnému hospodářsk­ému lesu, by měl smysl u nestátního vlastníka, který hospodaří ve svém hospodářsk­ém lese a z důvodů ochrany přírody, ať už vyhlášením chráněného území či ochrany různých druhů, je toto hospodařen­í nějak omezeno, ale nikoli u lesů jednoho vlastníka, tedy státu, který části svého lesního majetku dal jiný účel, tedy ochranu a zachování jejich přírodních hodnot. Častokrát jde o chráněná území a lesy zvláštního určení existující po desítky let, snad nejznámějš­í je v poslední době několikrát zmíněný Boubín. Ve všech případech rozhodně nelze říci, že jde o lesy, z nichž státní podnik očekává nějakou produkci, a tudíž ekonomický přínos, a pak se zjeví nějaký ochranář a všechny tyto naděje zmaří.

Jde o veřejný majetek

Stálo by potom za úvahu tyto lesy, pokud znamenají pro státní podnik Lesy České republiky komplikace a ztrátu a diskutuje se o tom, zda je ochoten a umí v těchto lesích hospodařit tak, aby naplnil jejich poslání, svěřit (předat právo hospodařen­í) jiné organizaci. Lesnictví redukované na produkci dříví a následný ekonomický výsledek se s ochranou přírodních hodnot nepotkává. Je to na delší a širší diskusi, zda lesy ve chráněných územích má spravovat Agentura ochrany přírody a krajiny ČR nebo jiná státní organizace. Částka, kterou dosud Lesům ČR za tzv. újmy stát zastoupený Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR ročně platí, může posloužit jako základ pro správu lesů v chráněných územích, které vyžadují zvláštní režim péče. Zvlášť když stávající model dokazuje, že není šťastné a nedává to smysl, když jedna státní organizace platí druhé za plnění zájmu státu vyjádřenéh­o stanovením jiné funkce, jiného poslání pro některé lesy, než je funkce dřevoprodu­kční. Ani co do vynaložený­ch nákladů, ani co do výsledku. A jde-li o veřejný majetek, přímo majetek státu, je povinností veřejnosti, tedy nás všech, zajímat se o kvalitu a účelnost tohoto spravování a naučit se rozeznávat podstatu od prázdných hesel.

Částka, kterou dosud Lesům ČR za tzv. újmy stát zastoupený Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR ročně platí, může posloužit jako základ pro správu lesů v chráněných územích, které vyžadují zvláštní režim péče

Autor je odborný lesní hospodář, vlastník lesa a poradce v lesnictví a životním prostředí

 ?? FOTO ČTK ?? Chráněná území a lesy zvláštního určení, k nimž patří například Boubín, podle autora nejsou lokality, z nichž státní podnik Lesy ČR očekává nějakou produkci, a tudíž ekonomický přínos. Na snímku jedna ze stezek vedoucích na vrchol Boubína.
FOTO ČTK Chráněná území a lesy zvláštního určení, k nimž patří například Boubín, podle autora nejsou lokality, z nichž státní podnik Lesy ČR očekává nějakou produkci, a tudíž ekonomický přínos. Na snímku jedna ze stezek vedoucích na vrchol Boubína.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia