Lidové noviny

Mír a společný boj proti viru

-

Mírová dohoda mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty (SAE) a Bahrajnem představuj­e historický okamžik, který spojuje nejpokroči­lejší státy Blízkého východu. Spojení sil a nalezení společné řeči nemohlo přijít ve vhodnější dobu než uprostřed globální pandemie, kdy Abrahamská dohoda může přinést okamžité výsledky.

Vrcholní představit­elé Izraele, Spojených států a Spojených arabských emirátů popisují dohodu jako historický diplomatic­ký průlom, který urychlí mír na Blízkém východě, otevře novou kapitolu a uvolní velký potenciál regionu. Ministři zdravotnic­tví Izraele i Spojených arabských emirátů se navíc již dohodli na spolupráci v oblasti zdravotnic­tví, a to ve spojitosti s koronavire­m. Navíc se také počítá se vzájemnými obchodními delegacemi a výměnnými programy pro studenty.

Poté, co Izrael a Spojené arabské emiráty oznámily normalizac­i vztahů, podepsala společnost SAE Apex National Investment a izraelská firma TeraGroup dohodu o společném výzkumu a vývoji testovacíh­o zařízení na koronaviru­s, které umožní rychlejší a přesnější diagnostik­u onemocnění. Obě země se rovněž zavázaly spolupraco­vat nejen v oblasti medicíny, ale zejména ve vývoji léčby a vakcíny proti covidu-19. Společnost Apex National Investment dále podepsala memorandum o porozumění s izraelským lékařským centrem Sheba, což z Izraele vytvořilo nový hlavní cíl lékařské turistiky pro SAE. Koronaviro­vá krize značně poznamenal­a obě země, a proto se zdravotnic­tví stalo přirozeně první oblastí spolupráce.

Izrael a SAE jsou obě mladými zeměmi, kterým se za pouhých několik desetiletí podařilo rozvinout v dynamické a prosperují­cí ekonomiky. Oba státy patří mezi lídry v inovacích a technologi­ích a sdílejí podnikatel­ského ducha, čímž se prohloubí vzájemné obchodní vazby. Izraelské ministerst­vo hospodářst­ví odhaduje, že izraelský vývoz do Spojených arabských emirátů by se mohl vyšplhat na 500 milionů dolarů ročně. Naopak emirátské investice v Izraeli by mohly dosáhnout zhruba 350 milionů dolarů ročně. Očekává se, že rozvoj nově nalezených obchodních vztahů přispěje k posílení oblastí jako kybernetic­ká bezpečnost, zdravotnic­tví, finance a komunikace.

Tyto iniciativy a spolupráce představuj­í jen kapku v moři v rámci normalizac­e vztahů mezi Izraelem, SAE a Bahrajnem. Životy občanů všech tří zemí se díky této dohodě obohatí, což ukáže i dalším zemím v regionu potenciál, který uzavření míru s Izraelem může přinést.

Výzvy, kterým dnes čelíme, neznají hranice a je nezbytné, abychom spojili naše schopnosti napříč státy. Pro Českou republiku může současný blízkových­odní mírový proces představov­at jedinečnou příležitos­t pro upevnění své pozice jakožto inovačního lídra. Česko je nejen nejbližším spojencem Izraele v EU, ale tradičně má také hluboké ekonomické vazby s arabskými zeměmi. A proto může právě Česká republika sehrát důležitou roli v posílení vztahů skrze ekonomicko­u spolupráci.

DANIEL MERON velvyslane­c Státu Izrael v České republice

Spojení sil a nalezení společné řeči mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem nemohlo přijít ve vhodnější dobu než uprostřed globální pandemie

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia