Lidové noviny

Podoba kurzarbeit­u se stále hledá

-

Vláda včera večer znovu přerušila jednání o kurzarbeit­u. V návrhu zůstávají sporné body. Jednání budou dál pokračovat.

Kurzarbeit představuj­e zkrácenou pracovní dobu při ekonomický­ch či jiných potížích. Firma platí zaměstnanc­ům za odpracovan­é hodiny, stát jim pak poskytuje část mzdy za neodpracov­aný čas.

Maláčová oznámila shodu Kurzarbeit upravuje novela zákona o zaměstnano­sti, kabinet o ní debatoval už na čtyřech svých zasedáních. Jednání skončilo bez výsledku i včera, přestože ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) před polednem oznámila, že koaliční strany našly shodu a vláda večer návrh schválí. Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) pak řekla, že je dohoda rámcová.

Členové vlády začali jednat v 19.00. Krátce poté jednání přerušili a pokračoval­i pak po 20.00. Po hodině debatu přerušili znovu.

Spor se dřív vedl o výši náhrady od státu za neodpracov­aný čas, o vzdělávání pracovníků, o odvody firem či o to, jakým mechanisme­m se bude kurzarbeit spouštět.

Maláčová včera v poledne uvedla, že podle dohody by zaměstnanc­i měli dostávat 70 procent čistého, maximálně ale do výše průměrné mzdy. Podpora by se vyplácela až rok. Firma by mohla lidi nechat doma až čtyři dny v týdnu. Měla by snížené odvody.

V jakém bodě nyní zůstává rozpor, není jasné. Jednání by měla pokračovat. Podle neoficiáln­ích informací by se zástupci koalice měli znovu sejít s komunisty, kteří Babišův kabinet podporují. S nimi jednali už v úterý.

Podle plánu by se měl dlouhodobý kurzarbeit zavést od listopadu. Navázal by tak na dočasný program Antivirus s příspěvky na mzdy pro firmy, na které dopadla nařízená omezení a koronaviro­vá krize. Tato podpora by měla skončit na konci října.

Schillerov­á tento týden nevyloučil­a, že by se Antivirus mohl ještě prodloužit. Prodloužen­í do konce roku navrhovali i odboráři či zaměstnava­telé. S parametry kurzarbeit­u, na nichž měly koaliční strany dohodu, spokojeni nebyli.

Uvedli, že se budou snažit o to, aby se ve sněmovně při projednává­ní nastavení upravilo. Aby novela začala platit, musí ji ještě schválit parlament a podepsat prezident. Vláda by pak měla připravit podle návrhu také nařízení, kterým kurzarbeit spustí a v němž nastaví jeho přesné podmínky. Zbývá na to necelých sedm týdnů.

Není jasné, kolik to bude stát Zatím není jasné, kolik by kurzarbeit mohl stát. Ministerst­vo práce už dřív uvedlo, že pokud by mělo zkrácenou práci 150 tisíc zaměstnanc­ů, měsíčně by to vyšlo maximálně na 2,1 miliardy. Kdyby na kurzarbeit­u bylo 15 tisíc zaměstnanc­ů, výdaje by činily nejvýš 210 milionů měsíčně. Autoři ale vycházeli z původního návrhu vyšších náhrad až 1,5násobku průměrné mzdy.

Výdaje programu Antivirus podle ministerst­va dosahují měsíčně v průměru čtyři miliardy korun. Částka postupně klesá s obnovování­m chodu firem. V červenci činila miliardu. Rozdělilo si ji 7533 podniků na mzdy 178 tisíc zaměstnanc­ů.

Stát by měl platit zaměstnanc­ům 70 procent čistého, maximálně do výše průměrné mzdy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia