Lidové noviny

Delší ošetřovné v nedohlednu

Rodiče mají nárok na dávku z nemocenské­ho pojištění jen po dobu devíti dnů, i když je škola zavřená déle

- DANA JAKEŠOVÁ

Vminulém školním roce byly všechny školy od 11. března plošně zavřené. Koncem května se pak menší část žáků mohla do lavic vrátit. Všichni doufali, že nový školní rok už poběží standardní­m způsobem. Jenže hned první dny ukázaly, že to bylo pouze zbožné přání. Realita je vzhledem ke zhoršující se epidemiolo­gické situaci jiná. Covid se objevuje ve stále více školách, a to u žáků i pedagogů.

Spolu s tím vyvstává celá řada nejasností. Kdo má jít do karantény a kdo nemusí? Dostanou rodiče ošetřovné, když budou muset zůstat s dětmi doma? A co kdyby se situace zhoršila natolik, že by škola byla zavřená déle, než je základní desetidenn­í karanténa?

Tyto otázky jsou určitě namístě. Ošetřovné ve výši 80 procent základu výdělku pro rodiče s dětmi až do 13 let a po celou dobu uzavření školy platilo totiž jen do konce června. Pak se pravidla vrátila „do normálu“. OSVČ tak aktuálně nemají nárok na ošetřovné vůbec, a to ani v případě, že si platí nemocenské pojištění. Ošetřovné se tedy vyplácí pouze zaměstnanc­ům na děti do deseti let po dobu devíti dnů. V o něco lepší situaci jsou rodiče samoživite­lé. Ti mohou peníze pobírat na děti do 16 let až 16 dnů. Vyplácena je dávka ve výši 60 procent základu výdělku.

Výši ošetřovnéh­o si můžete spočítat na kalkulačce dávek na webových stránkách MPSV (https://www.mpsv.cz/kalkulacka-davek-v-roce-2020).

Návrh ještě není na stole Nárok na ošetřovné vzniká v případě nemoci dítěte, tedy i při onemocnění koronavire­m. „O ošetřovné žádá rodič u praktickéh­o lékaře pro děti a dorost,“říká Ludmila Mazylkinov­á, vedoucí praktická lékařka společnost­i Moje ambulance. Pokud by šlo o uzavření školy či třídy, vzniká nárok na ošetřovné pouze tehdy, když je škola uzavřená z důvodu karantény nařízené hygieniky. Ale opět maximálně po dobu devíti dnů.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) proto již v srpnu přišla s tím, že by chtěla novelou parametry ošetřovnéh­o opět upravit. Částka by se tentokrát už nenavyšova­la, zůstala by na 60 procentech základu výdělku. Mělo by se ale prodloužit vyplácení dávky na celou dobu případného uzavření školy nebo třídy (a také stacionářů). Znovu by se měl zvýšit i věk do 13 let. Podobně jako na jaře by rodiče museli mít potvrzení od školy o uzavření, jeho důvodu i trvání a o výuce na dálku.

Jak uvedla ČTK, nárok by na ošetřovné mohl mít i rodič dítěte, které skončí v karanténě, i když jeho třída zavřená nebude. Pokud se školák bude učit na dálku, ošetřovné za celou dobu by poslal stát. Na peníze by měli mít kromě zaměstnanc­ů nárok i pracovníci na dohodu, kteří si aspoň tři měsíce před uzavřením třídy, školy či stacionáře platili nemocenské pojištění.

O návrhu by měla rozhodnout vláda, až bude zařazen na její jednání. Kdy to bude, není jasné. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) není změna ošetřovnéh­o urgentní.

Pozor na krácení dovolené Navíc může návrh ještě doznat změn. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) pro ČTK uvedl, že je připraven se bavit o sladění délky ošetřovnéh­o ve vztahu ke karanténě a distančním­u vzdělávání. S navýšením hranice na 13 let věku ale nesouhlasí.

Kromě toho je zde ještě jeden fakt, který tuto lákavou vidinu kazí. Pokud totiž rodiče zůstanou se staršími školáky na ošetřovném, musí počítat s tím, že to ovlivní délku nároku na dovolenou. „Podle zákoníku práce se totiž pro účely dovolené považuje za výkon práce pouze doba péče o dítě mladší než deset let z důvodů stanovenýc­h zákonem o nemocenské­m pojištění,“upozorňuje advokátka Andrea Hámorská z kanceláře Dentons Europe.

Na tuto skutečnost již doplatili někteří rodiče, kteří zůstali se staršími školáky na ošetřovném v době nouzového stavu, kdy byly školy uzavřené plošně několik měsíců. Když si chtěli vybírat dovolenou, čekalo je nepříjemné překvapení.

Striktně gramatický­m výkladem zákona lze totiž podle Hámorské dospět jedině k závěru, že péče o dítě, které již věku deseti let dosáhlo, není překážkou v práci, která by zaměstnanc­e omlouvala z nepřítomno­sti na pracovišti (ačkoliv mu byl přiznán nárok na ošetřovné), ani se pro účely výpočtu dovolené nereflektu­je jako výkon práce. A návrh na úpravu zákoníku práce, který by toto řešil, na stole není.

Ošetřovné ve výši 80 procent základu výdělku pro rodiče s dětmi až do 13 let a po celou dobu uzavření školy platilo jen do konce června. Pak se pravidla vrátila „do normálu“.

 ?? FOTO MAFRA – PETR ERET ?? Uzavřených škol po celé republice přibývá. Ošetřovné tak bude řešit stále více rodičů.
FOTO MAFRA – PETR ERET Uzavřených škol po celé republice přibývá. Ošetřovné tak bude řešit stále více rodičů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia