Lidové noviny

Začíná to maličkostm­i

Nadávat, jak se máme zle, je jednodušší než vzít pytel a uklidit. Z toho přece bolí záda!

-

Vždy, když se naskytne šance a mohu zareagovat na nějaké aktuální téma, které trápí nejen naši obec, ale i spousty ostatních, si říkám, že nebudu tím dalším rozsévačem špatné nálady, protože těch je okolo nás poslední dobou víc než dost. Naopak budu na vše nahlížet s úsměvem a s nadhledem. Bohužel téma černých skládek, odpadků okolo cest a znečištění přírody mi moc optimismu do žil nevlévá.

Divní milovníci čisté přírody Přiznám se, že se rád zúčastňuji debat o tom, jak tráva kousek od našich státních hranic je víc zelená, všude je pořádek, rigoly okolo cest jsou čisté a nezdobí je odhozené igelitové tašky a plné pytle. Stává se, že během diskuse dotyčný kritik současných poměrů a zároveň milovník čisté přírody vykouří pár cigaret, které pak hezkým obloučkem skončí buďto na chodníku, anebo kousek od kanalizačn­í vpusti. Takovou maličkostí ale ten velký nepořádek začíná.

Nedokážu pochopit a vnitřně se nikdy nesmířím s tím, že při procházce naší obcí stále nacházím místa, kde jsou na malých i větších „kopečcích“čas od času vyvezeny zbytky stavební suti, trávy, větví nebo celých vytrhaných keříků, o igelitovýc­h taškách a pytlích s odpadky nemluvě. Občas se objeví i retro lednice či televizor, který pamatuje dobu, kdy se stěží naladily dva programy. Opakovaně si kladu stejnou otázku a stále neznám odpověď: když už si dal dotyčný práci s tím, že takový odpad, ale i jiné nepotřebné věci naložil, proč je neodvezl do sběrného dvora? Ten je od naší obce vzdálený asi dva kilometry a jeho služby mohou spoluobčan­é využívat zdarma. se opravdu smysluplně snaží do úklidu našeho okolí zapojit prostředni­ctvím obcí a měst, ale i různých spolků všechny spoluobčan­y, kterým není lhostejný svět, v němž žijeme. Letos například i vtipně pomocí propagační­ho videa na motivy písně Ivana Mládka „Zobali vrabci zobali, igelitové obaly“.

Blíží se další úklidová akce

Je mi jen líto, že se těchto „úklidů“nezúčastňu­jí ty davy lidí, které můžeme vidět ve večerních zprávách při jiných akcích, jež si dávají za úkol také „úklid Česka“. Faktem je, že je snazší si někde na náměstí zanadávat, jak se máme špatně, jak jsou ti ostatní nepořádní a bezohlední, než se převléct do tepláků, nasadit si rukavice a půl dne chodit po obci s igelitovým pytlem a sbírat odpadky. To se dnes moc nenosí a také od takové práce bolí záda. Mimochodem, také si kladete otázku, kdo asi ta náměstí potom uklidí?

Přesto věřím, že se 19. září při podzimním úklidu naší obce najde opět spousta těch, kteří chtějí, aby obec byla čistější a krásnější, ale svým příkladem strhnou pro následujíc­í ročníky další sousedy, přátele a kamarády. Těší mě, že minulých ročníků se v naší obci zúčastnily hlavně děti. Doufám, že stejně jako v minulých letech vyjde hezké počasí a všem, kteří se akce zúčastní, vyplavený endorfin závěrem vykouzlí úsměv na rtech.

Víícceepčř­tíěstpeěnv­kaů na

 ?? FOTO ARCHIV RADNICE ?? Úklidové akce jsou ve Vrátě tradicí. Nejbližší se koná již tento víkend.
FOTO ARCHIV RADNICE Úklidové akce jsou ve Vrátě tradicí. Nejbližší se koná již tento víkend.
 ??  ?? MARTIN MUCHKA starosta obce Vráto, ODA
VRÁTO (Jihočeský kraj)
MARTIN MUCHKA starosta obce Vráto, ODA VRÁTO (Jihočeský kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia