Lidové noviny

Zmodernizo­vaný sběrný dvůr opět jede

-

Uklizené ulice, čistá veřejná prostranst­ví i zeleň jsou vizitkou každé obce a nejen starostové a lidé ve vedení města a jeho službách, ale všichni obyvatelé by měli mít zájem, aby jejich město bylo hezké a zářilo čistotou. Bohužel se ale stále mezi námi najdou tací, kteří proto, aby si ušetřili pár kroků ke kontejneru nebo cestu do sběrného dvora, zahodí odpad, kde se jim zlíbí. I přesto, že je naštěstí takových lidí minimum, nedodržová­ní pravidel přidělává práci nám všem a město to stojí peníze navíc.

Dlouhodobě se setkáváme s tím, že někteří lidé například do kontejnerů na tříděný odpad hází nevhodné věci, které do nich nepatří, nebo vznikají černé skládky v jejich okolí. Lidí často například kusy nábytku nebo zbytky rozbité elektronik­y prostě vedle kontejnerů odloží. Někdy tak činí z nevědomost­i, že se dopouštějí přestupku, ale často, což je ještě horší, je to pouze z čisté pohodlnost­i, která jim brání likvidaci odpadu řešit správným způsobem.

Přitom je možné využít speciálníc­h velkoobjem­ových kontejnerů, nebo odpad bezplatně odvézt do sběrného dvora. Ten náchodský prošel v letošním roce rozsáhlou rekonstruk­cí a byl znovu uveden do provozu na konci srpna.

Likvidace černých skládek a úklid nepořádku kolem popelnic samozřejmě znamenají i finanční výdaje pro město. Velkou pomocí je tým zaměstnanc­ů úřadu, lidí z veřejně prospěšnýc­h prací, kteří jsou schopni reagovat na jakýkoli podnět občanů neuvěřitel­nou rychlostí. Na nepořádek mohou upozornit nejen sami obyvatelé – na čistotu samozřejmě v Náchodě dohlížejí i strážníci, a když je třeba, naši „jednotku“vyšlou na místo.

 ??  ?? JAN BIRKE starosta Náchoda, ČSSD
JAN BIRKE starosta Náchoda, ČSSD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia