Lidové noviny

Favorité NBA jsou z bubliny pryč

- JAKUB EICHLER

Chyběly více než dvě minuty do konce zápasu a největší hvězda hlavního favorita na titul v basketbalo­vé NBA seděla na lavičce. Kawhi Leonard měl ale místo šťastného úsměvu na tváři prázdný výraz. Jeho Los Angeles Clippers promarnili šanci na zisk prstenů pro šampiony, a naopak otevřeli cestu k titulu městským rivalům Lakers.

Více než rok se fanoušci nejlepší basketbalo­vé ligy světa těšili na sérii play off mezi oběma celky z Los Angeles.

Jako konferenčn­í finále ho „narýsovala“většina zámořských expertů, kteří očekávali duel elitních dvojic Kawhi Leonard s Paulem Georgem proti LeBronu Jamesovi a Anthony Davisovi.

Oba týmy hrají ve stejné hale, takže by se nemuselo cestovat a měla z toho být parádní série o místo ve finále proti Milwaukee a nezastavit­elnému Řekovi Janisi

Adetokounb­ovi. Jenže je všechno jinak. V uzavřené bublině v Orlandu zůstali mezi posledními čtyřmi adepty na titul už jen Lakers.

Favorit Východní konference Milwaukee přišel o šanci na titul už před týdnem, když ho překvapivě hladce vyřadilo Miami.

Okamžitě se vyrojily spekulace o tom, že Adetokounb­o nemá ve spoluhráčí­ch dostatečno­u podporu a chce odejít do jiného týmu. Debata navíc zesílila ve chvíli, když obrovitý Řek přestal sledovat své spoluhráče na sociální síti Instagram.

Podobné trable teď zřejmě čekají Clippers. Ti totiž s velkou pompou představil­i před touto sezonou hvězdné posily George s Leonardem a tito dva vhodně doplnění spoluhráči zařadili Clippers mezi jasné kandidáty na titul. Celý tým se ale play off protrápil a v druhém kole dovolili Denveru otočit nepříznivý stav série. Sebevědomá prohlášení byla ta tam a nejužitečn­ější hráč posledního finále Leonard se možná také začne poohlížet jinde.

Do cesty za čtvrtým titulem legendární­ho LeBrona Jamese, který je čerstvým majitelem rekordu nejvyššího počtu výher v play off, se staví tři mladé celky. Nuggets v čele se srbským pivotem Nikolou Jokičem povzbuzení historický­mi dvěma obraty sérií ze stavu 1:3 na zápasy.

O druhé místo ve finále se perou Miami, opírající se o neúnavného bojovníka Jimmyho Butlera, a Boston sázející na vycházejíc­í hvězdu Jaysona Tatuma. Zde mají po parádní první bitvě nakročeno blíž do finále Heat, když Butler rozhodl klíčovým košem těsně před koncem.

Zatímco tato čtveřice si to rozdá o zlatou trofej, zklamané favority Clippers a Bucks čeká naopak složitý podzim.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Další rekord. James už vyhrál v play off nejvíce zápasů ze všech.
FOTO ČTK/AP Další rekord. James už vyhrál v play off nejvíce zápasů ze všech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia