Lidové noviny

O svatbě až příště. Či nikdy

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Koronaviru­s zhatil mnohou svatbu, ale politická liknavost jich má na svědomí také dost. Z listů trhacího kalendáře už by byla hromada na vítězství ve školním sběru papíru, kdyby je někdo sbíral od chvíle, co skupina poslanců navrhla zrovnopráv­nění svazků homosexuál­ů, aby i oni mohli uzavírat manželství. Jestli se tomu tak bude i říkat, je vedlejší: hlavní je právní ochrana partnera, který dnes, třebaže registrova­ný, nemůže například vyzvednout dítě ze školy bez plné moci druhého. Z pohledu zákona je rodičem jen jeden z partnerů.

Předmětný zákon ještě neprošel prvním čtením, jediné, o čem poslanci v této souvislost­i zatím hlasovali (26. března 2019), bylo, že schválili, ať se zákonodárn­ý sbor k načaté debatě vrátí, až se sejde příště. To bylo na schůzi s pořadovým číslem 27, přičemž v úterý začala schůze s pořadovým číslem 58. Diskuse se neobnovila – jednací bod o zrovnopráv­nění homosexuál­ních svazků s manželství­m není mezi pevně zařazenými, takže by to byl spíš zázrak, kdyby se na něj dostalo. Zvlášť když se do toho valné části poslanců nechce: téma je ožehavé.

Jakmile budou zákonodárc­i hlasovat, ať už tak, nebo tak, odkryjí, na jaké straně stojí, a začnou jim psát někteří voliči, že už je nikdy volit nebudou. Většina členů dolní komory má k manželství­m gayů a leseb v podstatě indiferent­ní postoj. Ne dost výrazný, aby jim to za podobné voličské ataky stálo. Debatu nakousli zákonodárc­i dvakrát, nikdy ji nedokončil­i. Není to náhoda, bod bývá zařazen tak, aby bylo jasné, že se nestihne. Buď proto, že vyprší zákonná hodina, dokdy sněmovna může jednat, nebo že na řadu přijde nějaký pevně zařazený bod.

Skupina poslanců předložila svůj návrh 12. června 2018, vzápětí přibyl kontramate­riál od konzervati­vního proudu ztělesněné­ho především lidovci, kteří naopak chtějí do ústavy vtělit, že manželství je svazkem výhradně muže a ženy. Posléze připojil kompromisn­í návrh poslanec ANO Patrik Nacher, podle něhož by homosexuál­ní páry nabyly všech práv, která mají manželé, ale bez nároku na použití tohoto slova.

Přesvědčen­í zastánci a odpůrci změny na prvním místě argumentuj­í tím samým: právy dítěte a ohledy na jeho zdravý vývoj. Zastánci míní, že je lepší mít dva milující rodiče stejného pohlaví než být v ústavní péči. Odpůrci sází na potřebu rozličných životních příkladů. „Nechme dětem mužský i ženský vzor, který potřebují,“apelovala předloni lidovecká poslankyně Pavla Golasowská.

Letos je to 13 let, co se v českém právním řádu objevil termín registrova­né partnerstv­í. Nezakládá nárok na vdovský důchod ani třeba alimentačn­í povinnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia