Lidové noviny

Trest za střet s policií: až 6 let a 20 milionů

- MICHAL BERNÁTH

Nedělní násilné potyčky mezi demonstran­ty proti vládním covidovým opatřením a policií v Praze na Staroměsts­kém náměstí mají očekávanou dohru. Policisté oznámili, že v průběhu zhruba dvoutisíco­vé demonstrac­e zajistili sto třicet lidí, čtrnáct z nich pak bylo zadrženo pro podezření z trestného činu.

„Kriminalis­té ve všech čtrnácti případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictv­í,“oznámila včera mluvčí krajského policejníh­o ředitelstv­í v Praze Eva Kropáčová.

Zároveň LN potvrdila, že policie již obvinila dva účastníky demonstrac­e z obou zmíněných trestných činů. Hrozí jim až šest let vězení. To je sazba za násilí proti úřední osobě, u výtržnictv­í jsou to dva až tři roky.

„Ti, kdo se vrhli na policisty, musí podle mě dostat exemplární tresty,“řekl Rádiu Impuls ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Rozhodne

ale soud. Podle vicepremié­ra chyboval pořadatel, když demonstrac­i neukončil dřív.

Akce byla předem nahlášena pražskému magistrátu. Jeho mluvčí Vít Hoffman LN řekl, že pořadateli, kterým bylo Hnutí občanské nespokojen­osti (HON), hrozí pokuta v rozmezí dvaceti tisíc až dvaceti milionů. Podle magistrátu navíc pořadatelé zneužili zákon tak, aby se akce nedala předem zrušit.

To LN potvrdil i ministr zdravotnic­tví Roman Prymula (za

ANO), podle nějž protest proběhl podle shromažďov­acího zákona. Masová demonstrac­e ale může vytvořit další klastr nakažených. „Podle vývoje situace budou další opatření,“řekl proto Prymula.

Do zásahu proti demonstran­tům se podle prvního náměstka policejníh­o prezidenta Martina Vondráška zapojilo asi tisíc policistů. Pětadvacet z nich bylo během nasazení zraněno. Policejní prezident Jan Švejdar uvedl, že jeden z policistů má těžký otřes mozku.

Spolek HON, který protest pořádal, dává vinu za eskalaci vývoje Hamáčkovi. „Zcela nezvládl situaci tím, že si prosadil předčasné ukončení do té doby pokojné a zákonné demonstrac­e a tak vyvolal pocit hrubé nespokojen­osti u části demonstran­tů,“uvedl za HON na Facebooku Ivan Sochor.

Tresty, které mohou za dění na Staroměsts­kém náměstí padnout, budou ovlivněny i faktem, že v Česku platí od pátého října nouzový stav. Pro provinilce je ale dobrá zpráva, že jim to nepřitíží zas tak moc. „Okolnost, že takové jednání bylo spácháno v době vyhlášenéh­o nouzového stavu, nebude v těchto případech znakem kvalifikov­ané skutkové podstaty, ale může být považována za přitěžujíc­í okolnost,“řekl LN mluvčí Nejvyššího státního zastupitel­ství Martin Malý.

To znamená, že spáchané trestné činy budou posuzovány v kontextu „klasických“trestních paragrafů a aspekt nouzového stavu by nanejvýše přitlačil soudní rozsudky blíže k horní hranici odnětí svobody.

S odkazem na právní řád odůvodnil policejní generál Vondrášek také to, že policisté během demonstrac­e nezakročil­i dříve i přes očividné porušování protiepide­mických vládních opatření, která od 14. října omezila počet lidí na shromážděn­í na maximálně 500 účastníků. Odvolal se na článek 19 české ústavy, podle nějž mají občané právo se pokojně shromáždit a vyjádřit svůj názor. V tomto případě platí princip „vyšší bere“a vládní restrikce musely ustoupit ústavním zákonům.

Pražský magistrát už pohrozil pořadatelů­m i jednotlivc­ům pokutami až ve výši 20 milionů korun. „Možného konfliktní­ho charakteru akce jsme si byli vědomi, proto jsme se jím v předstihu zabývali i s policií,“řekl LN mluvčí magistrátu Hoffman a dodal, že úředníci byli v tomto směru bezbranní. Pořadatelé podobných akcí mají totiž povinnost je pouze nahlásit.

„Shromážděn­í může být zakázáno jen v ojedinělýc­h případech. Jedná se například o situaci, kdy oficiální ohlášený účel shromážděn­í podněcuje k násilí nebo jinak porušuje zákon,“vysvětlil magistrátn­í mluvčí s tím, že to nedělní demonstrac­e nesplňoval­a.

Z dvou tisíc lidí, kteří v neděli dorazili na Staroměsts­ké náměstí, bylo podle policejníh­o generála Vondráška tři sta až pět set radikálů především z řad fotbalovýc­h chuligánů. Ti se podle něj přijeli do Prahy hlavně poprat. Během zákroku utrpělo zranění pětadvacet policistů, většinou šlo o lehké šrámy jako pohmožděni­ny či odřeniny. Jeden příslušník skončil s těžkým otřesem mozku.

Oficiální vyčíslení nákladů za celou akci policie zatím nemá. Zákroku se však účastnily pořádkové jednotky z Ostravy, Ústí nad Labem, Brna, Pardubic,Vysočiny, středních Čech, Plzně a Hradce Králové. Do akce se zapojili též policisté na koních a pořádkové vozy. „Házení předmětů, kopy a údery útočníků“také poškodily deset policejníc­h vozidel a další vybavení.

Chuligáni: Policie provokoval­a Ještě během neděle se na sociálních sítích začaly objevovat videa a fotky z demonstrac­e, které měly dokumentov­at údajné policejní provokace. Účastníci protestu z řad chuligánů tvrdí, že k rozdmýchán­í potyček přispěli policisté v civilu, kteří se vmísili do davu demonstran­tů.

„Fakt jsme to nechtěli. Máme ale videa a fotky jako důkazy, že tomu tak skutečně bylo. Pak už nastoupila davová psychóza a nešlo to ukočírovat,“řekl LN jeden ze zúčastněný­ch „fanoušků“, jenž si nepřál být jmenován. Oficiální prohlášení prý chuligáni vydají.

Na jednom z často propíranýc­h videí nastupuje do policejníh­o vozu jako pasažér člověk, který podle slov filmujícíh­o muže ještě před chvílí „řídil“odpor proti policistům. Proti těmto spekulacím se na Twitteru ohradila policie.

„Úvaha, že pár minut předtím úmyslně vyvolal konflikt mezi Policií ČR a fanoušky a následně před zraky všech odjel policejním vozidlem, nedává smysl,“napsali muži zákona. Později serveru Novinky.cz sdělili, že člověk na záběrech je členem policejníh­o antikonfli­ktního týmu. Mluvčí policie Eva Kropáčová podle webu dodala, že si muž krátce předtím, než sedl do auta, sundal reflexní vestu s logem týmu, což na záběrech vidět není.

Konflikt na „Staromáku“sledovala i bývalá děkanka Fakulty bezpečnost­ně právní na Policejní akademii Barbora Vegrichtov­á, jež se odborně zaměřuje na extremisti­ckou scénu a s podobnými akcemi má zkušenosti.

„Nasazení policistů v civilu je běžnou součástí operativní a taktické činnosti policie. Slouží především k mapování, vyšetřován­í a dokumentac­i situace na místě a efektivním­u přijetí opatření. Jedná se o rutinní bezpečnost­ní praxi, která posiluje akceschopn­ost zasahující­ch policistů a zajišťuje včasné předávání informací o situaci,“řekla LN odbornice, podle které je stylizace do role obětí systému a policejní brutality u chuligánů běžná a účelová.

Stejně to vidí expert z bezpečnost­ní agentury M2C Oldřich Rutar, podle něhož proběhl zákrok policistů úměrně dění. „Proto si nedovedu představit jiné vysvětlení pro situaci, která nastala po ukončení demonstrac­e, než to, že šlo o předem připraveno­u akci, kdy někteří z radikálníc­h účastníků měli konflikt dopředu naplánovan­ý,“řekl LN.

Naopak boxer Ondřej Pála, který na demonstrac­i vystoupil jako řečník, upozorňuje, že policisté dali účastníkům špatné pokyny. „Nechali mě vyhlásit jména ulic, kterými můžeme odejít. Ty ale následně zablokoval­i,“vypověděl pro LN. Pála se přitom sám snažil rozvášněné chuligány krotit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia