Lidové noviny

Od zítřka roušky na ulici a v autech

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Padla další bašta protikoron­avirových opatření. Od zítřka budou povinné roušky i ve venkovních prostorách, pokud spolu nepůjdou výhradně členové domácnosti nebo pokud nepůjde udržet si od ostatních patřičný odstup.

„Na všech ostatních veřejně přístupnýc­h místech v zastavěném území obce, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnost­i alespoň dvou osob vzdálených od sebe méně než dva metry,“upřesňuje mimořádné opatření, které včera odpoledne schválila vláda.

Do volné přírody se tak ústenky nadále nosit nemusejí, výjimku mají také sportovci, děti do dvou let a osoby s poruchou intelektu, pro kterou by smyslu nařízení neporozumě­ly. Teď se musela zakrýt dýchadla na všech zastávkách a nástupiští­ch hromadné dopravy, nově už to bude i cestou na ně, do práce nebo na nákupy.

Rouška přibude povinně také na obličejích osazenstev automobilů, opět pokud se na některé ze sedadel posadil někdo, kdo s ostatními běžně nepobývá pod jednou střechou. Co se týče interiérů, zákaz odhalené dolní půlky obličeje už platí.

Nová nálož opatření přišla nečekaně, premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval, že k dalším rozhodnutí­m přistoupí kabinet spíš zítra, podle vývoje denních přírůstků, podílu nových případů na denním objemu testů a počtu hospitaliz­ovaných.

„Pravděpodo­bně ve středu se rozhodne, zda opatření fungují. Jestli se nám podaří zbrzdit obrovský nárůst, nebo budeme muset přemýšlet o dalších opatřeních. Rozhodne se, jak to bude dál, jak to bude na Vánoce,“sdělil premiér na sítích.

Ať už se vláda rozhodne zítra k čemukoli, podle ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly (za ANO) by to neměl být lockdown, který už by pečetil i zámky obchodů a nastavil režim vytyčený trojúhelní­kem „do práce– nakoupit–domů“. „Základní opatření by měla platit minimálně čtrnáct dnů, abychom věděli, že mají nějaký dopad. Nemyslím si, že by to bylo ve středu nebo kdykoliv tento týden,“uvedl ministr k dotazům na lockdown.

Balík přísných omezení, který poslal domů i děti z prvních stupňů základních škol, pozavíral posilovny, galerie a z restaurací ponechal výdejová okénka, platí od minulé středy. Takže 28. října, u příležitos­ti státního svátku, by se mělo ukázat, jestli opatření zabrala. Z denních čísel se i dle vicepremié­ra Jana Hamáčka (ČSSD) odvine další vývoj ohledně utahování, či povolování pravidel. Bude pak zbývat necelý týden do konce vládou vyhlášenéh­o nouzového stavu, na jeho případné pokračován­í už by kabinet musel mít souhlas sněmovny. Byla-li by nutná další plošná opatření, jež by zasahovala do práv na podnikání a volný pohyb, bez nouze by to nešlo. Bez ní lze jen nařídit roušky či regulovat školní docházku, případně v regionální­ch ohniscích zasahovat opatřeními krajských hygienický­ch stanic.

Vedle rozšíření rouškové povinnosti vláda také nařídila sociálním zařízením, aby vyčlenila samostatné prostory i personál pro covidní klienty, a to kvůli snížení rizika přenosu nákazy do celého domova důchodců. Nemocnice navíc musejí do hodiny od přijetí pacienta s covidem nahlásit do centrálníh­o systému, že ho mají, a pak ve stejném časovém rámci, pokud se jeho stav zhorší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia