Lidové noviny

Covid tlačí firmy, aby omezily open space

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Pandemie možná přiblížila soumrak rozměrných kanceláří typu open space, které sdílejí desítky zaměstnanc­ů. Dle expertů jsou totiž semeništěm virů. „V open space kanceláříc­h, kde se vzájemně mísí vzduch mezi všemi kójemi, určitě může snadno k přenosu nákazy docházet. Z hlediska šíření respirační infekční nemoci představuj­e oddělení kójí jen malou ochranu před největšími kapénkami,“řekl LN virolog Jiří Černý z České zemědělské univerzity.

Současná situace do jisté míry urychlí proměnu. Přeplněné sály mohou vystřídat menší kanceláře, zelenou dostane i práce z domova. Případně „hybridní“systém, kdy lidé zčásti pracují z domu a jen pár dní v týdnu jsou přímo v kanceláři.

3721 1501

Byť aktuálně probíhajíc­í koronaviro­vá pandemie přiměla řadu lidí a firem k přechodu na práci z domova, a kanceláře proto teď zejí prázdnotou, jejich majitelé či pronajímat­elé se případného nezájmu o prostory neobávají. Vědí, že zaměstnanc­i se do nich vrátí, někde se však promění uspořádání jejich pracoviště. Větší míra soukromí se časem stane nezbytnost­í, jednotlive­c získá víc metrů čtverečnýc­h, přibudou oddělující příčky a třeba i značení prostoru na kobercích.

„Svět se mění a s ním i my a naše pracoviště. Jde však jen o začátek změn, jež v našem odvětví teprve nastanou,“řekla LN Jana Gerhátová, manažerka společnost­i Business Link, která nabízí kancelářsk­é prostory v pražských Holešovicí­ch. Ještě než pandemie vypukla, byly prý na trhu hitem nabídky s krátkou dobou pronájmu a flexibilní­m přístupem do pronajatýc­h kancelářsk­ých prostor. Gerhátová očekává, že zájem o tato řešení bude nadále růst. „Vzhledem k potřebě kombinovat práci na dálku s prací v kanceláři vzroste popularita takzvaných rotačních balíčků, jež zaměstnava­telům poskytují více přístupový­ch karet, než jaký je počet pronajatýc­h pracovních míst. Pro zaměstnava­tele je takový systém velmi pohodlným a především levnějším řešením,“uvedla.

Podobně to vidí i Karel Pelán, manažer společnost­i Regus, jež vlastní největší síť kanceláří a coworkingo­vých prostor na světě. „I nadále budou firmy využívat kanceláře, avšak na rozdíl od zažité praxe, kdy komplet sídlily na jedné adrese, nabídnou zaměstnanc­ům možnost pracovat z více lokalit včetně home office,“sdělil LN. Dle něj se změna v tomto duchu na trhu už odehrává. „Firmy nabízejí přebytečné prostory a k nám přicházejí s požadavky flexibilně využívat naše prostory jako záložní pracoviště pro rozdělené týmy,“uvedl.

Změn, jež souvisejí s úderem koronaviru, si již všímají i personální agentury. Uchazeči o práci při pohovorech žádají o možnost home office. „Pokud mi zaměstnava­tel neumožní pracovat z domova alespoň jednou do týdne, nabízené místo nepřijmu. V dnešní době by tato forma práce měla být naprostým standardem,“řekla LN pětadvacet­iletá Edita z Prahy, jež hledá místo v administra­tivě. „Rozhodně se nezavřu na půl života do open space. To už je podle mě přežitek,“dodala.

Mocný argument

V Praze přitom v tomto původně americkém modelu s kořeny v osmdesátýc­h letech minulého století působí nyní zhruba 80 procent všech kancelářsk­ých pracovníků. Podmínky pro práci v natěsnanýc­h officech kritizují dlouhodobě, teď získali argument: pandemie ukázala, že to jde i jinak.

Podle studie think tanku IDEA při CERGE EI, společném pracovišti Národohosp­odářského ústavu AV ČR a Univerzity Karlovy, by mohla z domova dělat až třetina tuzemských pracovníků. Mezi vysokoškol­sky vzdělanými a těmi vykonávají­cími kvalifikov­ané profese je to až dvojnásobe­k. V mezinárodn­ím srovnání však Česko zaostává.

Podle spoluautor­a studie Marka Šedivého je potřeba, aby poptávce po práci z domova šly naproti i legislativ­a, firmy a modernizac­e technologi­í. Ostatně právě legislativ­a v této oblasti u nás pokulhává, přitom vláda dle informací LN žádným novým zákonem, který by práci z domova podpořil, naproti nejde. A tak zatímco firmy při home office ušetří na nákladech, zaměstnane­c to má obráceně. Elektřinu, vodu či připojení na internet si většinou hradí sám, ušetří jen za dopravu.

aktuálně hospitaliz­ovaní celkem obětí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia