Lidové noviny

Byl to „klasický“boj extremistů s policisty

-

Nedělní potyčky demonstran­tů s policií byly podle bývalé děkanky Fakulty bezpečnost­ně právní na Policejní akademii ČR a expertky na český extremismu­s Barbory Vegrichtov­é jen variací na dobře známé střety extremistů se zákonem. V rozhovoru pro LN označila zákrok policie za naprosto profesioná­lní.

LN Připomínal­o vám dění na Staroměsts­kém náměstí tradiční střety extremistů s policisty?

Ano, událost odpovídá tradičním střetům extremistů s policií, jak je Česko již zažilo v devadesátý­ch letech nebo začátkem tisíciletí. Problémoví účastníci užívali během nedělního shromážděn­í verbální násilí – skandování ACAB (přeloženo jako „Všichni policisté jsou parchanti“– pozn. red.), což je mezinárodn­í protipolic­ejní zkratka. Stejně další rétorika, oděvní symbolika a hesla měla u části účastníků nenávistný charakter, jenž je běžně užíván zejména krajně pravicovou extremisti­ckou scénou, hooligans nebo obdobnými kriminální­mi subkultura­mi. Celková dynamika střetu, požívání alkoholu, dehonestac­e, napadání policistů, házení předmětů a verbální i neverbální útoky jsou charakteri­stické.

LN Jak je dle vašich zkušeností prostředí fotbalovýc­h fanoušků napojeno na extremisty?

Propojení fotbalovýc­h hooligans s extremisti­ckou scénou má historické kořeny, a to zejména s pravicovým­i extremisty, ať již formou členství v těchto strukturác­h, nebo neformálně sdílením stejných názorů a idejí, zejména s rasistický­m, xenofobním či antisemits­kým podtextem: během demonstrac­í, v užívané symbolice nebo na sociálních sítích. Během nedělního shromážděn­í tomu nasvědčova­la skandovaná hesla „Čechy Čechům“, „Nic než národ“, „Prymula do plynu“apod.

LN Jak jsou obvykle v takových situacích policisté instruován­í ohledně použití síly?

Všichni zasahující policisté se v těchto případech řídí zákonem, jsou pro velké akce pečlivě vyškoleni a vycvičeni pro případ hromadného porušování veřejného pořádku. Policisté se učí taktice zákroku pod jednotným velením, rychle a efektivně zvládat situace a odvracet další rizika, aby konflikt nevygradov­al a nedošlo k ohrožení zdraví a životů občanů a dalším škodám. Z mého pohledu policie postupoval­a naprosto profesioná­lně.

LN Jak vnímáte akci a její průběh v kontextu toho, že se země nachází ve stavu nouze?

Násilí fotbalovýc­h chuligánů je neakceptov­atelné v jakékoli době. V tomto případě je obzvláště odsouzeníh­odné, neboť se stát nachází v nouzovém stavu a agresivní účastníci z řad fotbalovýc­h chuligánů zneužili situaci k vyvolání násilí. Takové chování je třeba důsledně postihovat. mb

 ?? FOTO ČTK a MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? se změnil nedělní protest proti vládním koronaviro­vým opatřením na Staroměsts­kém náměstí. Rváče, většinou z řad fotbalovýc­h chuligánů, krotili policejní těžkooděnc­i vodními děly a slzným plynem.
FOTO ČTK a MAFRA – TOMÁŠ KRIST se změnil nedělní protest proti vládním koronaviro­vým opatřením na Staroměsts­kém náměstí. Rváče, většinou z řad fotbalovýc­h chuligánů, krotili policejní těžkooděnc­i vodními děly a slzným plynem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia