Lidové noviny

Zemanův muž je v karanténě

-

Svůj profesní životopis sice nejvlivněj­ší hradní poradce Martin Nejedlý stále tají, výsledky jeho nejnovější­ch testů na koronaviru­s se ale veřejnost dozvědět může. Zákulisní hybatel kanceláře prezidenta Miloše Zemana měl o víkendu pozitivní test na covid-19. Opakované vyšetření ale dopadlo s opačným výsledkem.

Nejedlý prý nemá příznaky a dodržuje karanténní opatření. To je rozdíl oproti jaru, kdy se dostal do hledáčku úřadů kvůli opakovaném­u porušení karantény po návratu z Číny, kde byl na oficiální návštěvě s prezidento­vým kancléřem a svým blízkým spolupraco­vníkem Vratislave­m Mynářem.

„Zatím nemám vůbec žádné příznaky. Pana prezidenta jsem viděl deset dní před svým testováním. Od té doby jsme se rozhodně neviděli,“sdělil Nejedlý Deníku

N, který se zprávou o výsledcích jeho koronaviro­vých testů přišel.

Miloš Zeman kvůli vysokému tlaku, celoživotn­ímu kouření, cukrovce a dalším zdravotním obtížím patří do rizikové skupiny obyvatel, kterou covid-19 zasahuje těžce. Už 28. října by přitom měl absolvovat fyzicky náročný akt předávání státních vyznamenán­í, který se však uskuteční v redukované podobě.

Deník N přitom uvedl, že podle výsledků víkendovýc­h testů je nakažen ještě jeden zaměstnane­c kanceláře prezidenta. Není však zřejmé, o koho jde.

Dobrovolná karanténa v ČSSD Ve vládě mezitím onemocněl ministr, který má blízko k hradní skupince. O víkendu informoval o svém pozitivním testu na nový typ koronaviru šéf resortu zemědělstv­í Miroslav Toman (ČSSD), který se se Zemanem mimochodem setkal minulou středu v Lánech. „Opatření byla dodržena, pan prezident není ohrožen,“sdělil k tomu Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Kvůli kontaktu s Tomanem je v dobrovolné karanténě užší vedení ČSSD. Ministr zemědělstv­í byl totiž na čtvrtečním jednání socialisti­ckého grémia. Do něj patří další členové vlády včetně předsedy strany a ministra vnitra Jana Hamáčka a také šéf sněmovního klubu sociálních demokratů Jan Chvojka.

Mluvčí ČSSD Eva Gregorová řekla, že všichni, kdo se jednání zúčastnili, jsou v dobrovolné karanténě a dnes půjdou na test. Předseda Hamáček rádiu Impuls řekl, že nikomu z členů grémia špatně není. Koaliční rady se účastnili po internetu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia