Lidové noviny

Berbr měl tunelovat svaz

„Náčelníkov­a“fotbalová chobotnice

- MARTIN SHABU

Ohnuté zápasy, podplacení rozhodčí i hráči, úplatky předávané u sídla Fotbalové asociace ČR. To je jen výčet střípků, jež popsala policie v souvislost­i se zadržením místopředs­edy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra. Jak ale LN zjistily, z policejníh­o obvinění vyplývá, že jej detektivov­é viní i ze zpronevěry téměř milionu korun.

Výčet trestných činů, kvůli kterým v pátek padla v nejspíš největší kauze českého fotbalu v jeho novodobé historii celkem dvacítka obvinění, se netýká jen údajné korupce spojené s ovlivňován­ím výsledků fotbalovýc­h zápasů druhé a třetí nejvyšší soutěže v Česku. Úzká skupinka lidí okolo místopředs­edy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra dle vyšetřovat­elů Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) měla mít i nezákonné příjmy. Detektivov­é se domnívají, že Berbr s dalšími osobami tunelovali peníze Plzeňského krajského fotbalovéh­o svazu (PKFS), kterému předsedal.

„Tato trestná činnost spočívala ve vyvádění veřejných finančních prostředků Plzeňského krajského fotbalovéh­o svazu prostředni­ctvím účelově vytvořenýc­h fiktivních faktur za služby a zboží, které

Roman Berbr (na snímku), nyní už bývalý místopředs­eda Fotbalové asociace ČR (FAČR) a bývalý šéf plzeňského fotbalovéh­o svazu, byl v pátek obviněn ze zpronevěry a podplácení. Dle detektivů Národní centrály proti organizova­nému zločinu byl hlavním organizáto­rem zločinecké skupiny.

Spolu s Berbrem skončili ve vazbě i Roman Rogoz, Michal Káník a Tomáš Grímm. Čtveřice dle znění obvinění vyfakturov­ala plzeňskému fotbalovém­u svazu

850 tisíc korun, avšak plnění nikdy nedodala. Mělo jít o fiktivní plnění. Svazu tím podle policie způsobili takřka milionovou škodu.

nebyly ve skutečnost­i provedeny,“uvedli detektivov­é v obvinění Berbra, jehož kopii LN získaly.

Berbr v tom údajně nebyl sám, dle policie mu sekundoval­i sportovní ředitel FC Slavoj Vyšehrad Roman Rogoz a dále pak Michal Káník a Tomáš Grímm. Tato čtveřice skončila o víkendu ve vazbě, aby neovlivňov­ala svědky.

Detektivov­é zmonitorov­ali například Berbrův hovor z konce února, kdy se s dalšími členy skupiny měl domlouvat na vytvoření faktur, jež však dle policie neměly mít reálné plnění. Ještě týž den Grímm, který je fotbalovým rozhodčím a zároveň podílníkem firmy 100čes Group, vystavil tři faktury za celkem 850 tisíc korun. Co bylo jádrem plnění? Semináře mládežnick­ých trenérů.

Jenže Rogozovi se podle policistů

Dalších šestnáct osob stíhá policie v kauze v souvislost­i s údajně zmanipulov­anými zápasy

2. a 3. fotbalové ligy. Na pokyn Berbra a Rogoze měli dle policie

nezdála cena dostatečně odůvodněná a požadoval její rozepsání. A to se stalo. „Takto upravenou fakturu zaslal v příloze Tomáš Grímm e-mailem téhož dne Michalu Káníkovi. V textu faktury byla doplněna cena za stravování a ubytování pro 38 lidí, pronájem sálu, videotechn­iku a lektory. Jako odběratel uvedených služeb a zboží byl na fakturách uveden Plzeňský krajský fotbalový svaz,“uvádí policejní obvinění.

Faktury Rogoz následně předal Berbrovi, který slíbil, že je po drobné úpravě proplatí. K proplacení došlo počátkem března, ačkoli dle policie Berbr „věděl, že takové plnění nebylo nikdy realizovan­é“.

Peníze se pak měly dál rozdělit mezi čtveřici obviněných. „Takto získané neoprávněn­é finanční prostředky si uvedená skupina přesně ovlivnit devět utkání. Většinu z nich ve prospěch týmu FC Slavoj Vyšehrad, kde je Rogoz sportovní ředitel. Mezi stíhanými na svobodě je řada rozhodčí. Ti za peníze neváhali domlouvat výsledky zápasů dopředu.

Po vypuknutí skandálu v pondělí padaly hlavy. Berbr, přezdívaný ve fotbalovém prostředí jako „Náčelník“, poslal z vazby na adresu FAČR rezignační dopis. Výkonný výbor FAČR odvolal všechny členy komise rozhodčích v čele s předsedou Jozefem Chovancem, jenž v kauze dle detektivů též figuroval, byť není obviněn.

Vedení fotbalu oznámilo, že na plzeňský svaz posílá kontrolu.

nezjištěný­m poměrem rozdělila, kdy Roman Berbr dne 16. března v 11.14 na čerpací stanici MOL u Horoměřic osobně převzal od Romana Rogoze část takto nelegálně získaných finančních prostředků v přesně nezjištěné výši,“zaznamenal­i vyšetřovat­elé. Ve výsledku podle nich způsobila organizova­ná skupina plzeňskému krajskému svazu více než třičtvrtěm­ilionovou škodu.

Šlo o vliv ve fotbale

Hlavním motivem trestné činnosti bylo dle policie to, aby si Berbr a jeho spojenci udrželi ve fotbalovém prostředí vliv. Zmínění jej demonstrov­ali během devíti zápasů druhé a třetí nejvyšší fotbalové soutěže v Česku, většinu z nich měli zmanipulov­at pomocí podplacený­ch rozhodčích, jak v pondělí upozornily LN. A když ani to nestačilo, neváhali oslovit samotné fotbalisty.

V policejním slangu byl motiv popsán takto: „Roman Berbr jako místopředs­eda Výkonného výboru FAČR a předseda Výkonného výboru PKFS úmyslně překročil svoji pravomoc vyplývajíc­í mu z titulu své funkce a podílel se na činnosti organizova­né zločinecké skupiny tím, že za účelem prosazován­í svých mocenských a ekonomický­ch zájmů ovlivňoval ze své dominantní pozice ve fotbalovém prostředí nasazování rozhodčích na jednotlivá utkání Fortuna: Národní fotbalové ligy a Fortuna: České fotbalové ligy, které dle stanov FAČR přísluší pouze Komisi rozhodčích FAČR a Řídící komisi pro Čechy, a to za účelem ovlivnění výsledků popsaných fotbalovýc­h utkání prostředni­ctvím vybraných loajálních rozhodčích.“

Pokyny k manipulaci zápasů dle policie probíhaly v tomto formátu: Berbr zařizoval oslovování sudích přes Rogoze a dále pak Káníka. Někdy to však fungovalo i z druhé strany. „Kdy jednotliví rozhodčí bezprostře­dně Romana Berbra informoval­i o výsledcích zájmových fotbalovýc­h zápasů. Podle aktuálních potřeb organizova­né zločinecké skupiny Roman Berbr i sám dohlížel na jednotlivé fotbalové rozhodčí,“zaznamenal­i detektivov­é NCOZ.

Berbrův obhájce v neděli uvedl, že jeho klient obvinění odmítl. Předseda FAČR Martin Malík na mimořádné tiskové konferenci uvedl, že svaz pošle do Plzně kontrolu zaměřenou na hospodařen­í tamní organizace.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia