Lidové noviny

Češi polevili ve všech opatřeních

-

Obavy Čechů z nemoci covid-19 v poslední době rostou, lidé však sami polevují v nošení roušek či dodržování odstupu. Vyplývá to z říjnového průzkumu technologi­cké a konzultačn­í firmy Ipsos. Zatímco na jaře například omezovaly osobní styky se známými skoro dvě třetiny lidí v Česku, teď už jen třetina. V květnu také ještě většina Čechů věřila, že Česko zvolilo dobrý postup v obraně proti koronaviru, teď už mají lidé většinou opačný názor.

Nejvíce obyvatel Česka, přes 80 procent, se cítilo ohroženo koronavire­m ve druhé polovině března, tedy po vyhlášení nouzového stavu a zavedení opatření proti šíření nemoci. Následně obavy klesaly. V květnu, kdy se opatření postupně uvolňovala, se koronaviru bálo 55 procent lidí. V poslední době, kdy počty nakažených i hospitaliz­ovaných prudce rostou, obavy zase vzrůstají. V říjnu se tak koronaviru bálo 71 procent lidí.

Češi přitom sami od jara polevili ve všech opatřeních, dokonce i v pravidelné­m mytí rukou nebo používání dezinfekce. Výrazně ubylo ve srovnání s dubnem, kdy vrcholila první vlna epidemie v zemi, třeba lidí, již nosí rukavice. Na jaře si je ještě brala třetina Čechů, kdežto nyní jen desetina.

V dubnu také většina lidí – asi tři pětiny – vycházela z domova jen v nutných případech, nyní k tomuto kroku sahá jen necelá třetina lidí. Méně také lidé nosí roušky: v dubnu je používalo přes 80 procent Čechů, teď jen 67 procent.

Ztráta víry a pokles disciplíny „Je překvapivé, že disciplína Čechů od dubna tak výrazně poklesla, navzdory statistiká­m o dalším negativním vývoji pandemie v ČR. V přísném dodržování opatření polevily všechny socioekono­mické skupiny, snad vyjma nejstarší věkové kategorie nad 66 let,“sdělil ředitel Ipsosu Jakub Malý.

Lidé často přestali věřit ve správnost celostátní­ch opatření proti koronaviru. V květnu uváděly čtyři pětiny lidí, že stát zvolil v boji s koronavire­m optimální postup, kdežto teď si to myslí už jen asi třetina Čechů. Lidé kritizují například brzké rozvolňová­ní opatření vlády či otevírání hranic. Část dotázaných si rovněž myslí, že vláda zareagoval­a na vývoj epidemie pozdě a postupoval­a chaoticky.

Průzkum prováděl Ipsos od 8. do 12. října a zúčastnilo se ho 1002 obyvatel Česka ve věku nad 18 let. Ipsos průzkumy týkající se covidu-19 provádí od vyhlášení nouzového stavu v březnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia