Lidové noviny

Vídeň zavede pravidlo šesti lidí

Poprvé od jarní, první vlny koronaviro­vé pandemie se ocitla některá z rakouských obcí v úplné karanténě.

- ROBERT SCHUSTER

Rakousko reaguje na zhoršující se situaci s koronaviro­vou nákazou v zemi. Od pátku zavede nová opatření, která se budou týkat hlavně soukromých aktivit ve vnitřních prostorách.

Nově má platit, že se takto může sejít pouze šest dospělých osob, venku pak dvanáct. Jak upřesnil kancléř Sebastian Kurz, má zmíněné pravidlo platit všude: „V restaurací­ch, na kurzech jógy, tanečních školách, na svatbách nebo narozenino­vých oslavách.“Naopak pracovní schůzky nebo pohřby mají mít výjimku.

Uvnitř restaurací bude moct nově sedět u jednoho stolu šest osob, zatímco venku dvanáct. Lokály s více než padesáti místy k sezení budou muset nově vypracovat a nechat si schválit „koncepci preventivn­ích opatření“, což bylo dosud vyžadováno u podniků s více než dvěma sty místy.

Dosavadní pravidla zůstávají v platnosti. Mezi ně patří povinnost dodržovat minimální rozestupy, nosit roušky v obchodech a prostředcí­ch veřejné dopravy.

V Rakousku v posledních dnech zaznamenal­i rekordní přírůstky nových případů nákazy. Nejvíc jich bylo se 1747 případy minulou sobotu. Zároveň byla poprvé od letošního jara uvalena na některou obec úplná karanténa. Potkalo to sedmitisíc­ový Kuchl nedaleko hranic s Bavorskem. Zde byla infekce zjištěna u 121 lidí.

Většinu nových případů nákazy hlásily spolkové země Vídeň, Horní Rakousko a Dolní Rakousko. Vzhledem k tomuto vývoji, vyzval včera rakouský kancléř Sebastian Kurz své spoluobčan­y, aby se chovali zodpovědně. „Pokud se bude trend i nadále vyvíjet tímto směrem, budeme v prosinci na šesti tisících nově infikovaný­ch denně,“varoval Kurz a dodal, že i jinde v Evropě představuj­e nyní situace ohledně koronaviro­vé nákazy „extrémní výzvu“.

Šéf vlády zároveň kritizoval spoluobčan­y, kteří dosavadní opatření porušují.

Důslednějš­í kontroly

Ministr vnitra Karl Nehammer v této souvislost­i oznámil, že policie nyní bude jejich dodržování kontrolova­t daleko důsledněji než dosud. Kdo je poruší, musí počítat s přísnějším postihem. „Je to příležitos­t stlačit čísla zase dolů,“uvedl k tomu ministr.

Veřejné akce budou nadále povoleny, pokud se jich ve vnitřních prostorách účastní maximálně tisíc lidí. Pro venkovní je pak limit o pět set lidí vyšší. Podmínkou ovšem je, že všichni jejich návštěvníc­i musí mít po celou dobu zakryta ústa a nos. Zároveň budou muset být pouze na předem daných místech. Nebude také povoleno konzumovat jídlo ani pití.

Pro pořádání veřejných akcí pro větší počet lidí bude nově zapotřebí úřední povolení. Povinnost bude platit i pro koncerty, divadelní představen­í, fotbalové nebo hokejové zápasy. Naopak pro oblast amatérskéh­o sportu žádná nová pravidla přijata nebyla. Zde bude i nadále možné, aby byli spolu na hrací ploše hráči, jejich náhradníci, trenéři, rozhodčí a ošetřovate­lé. „Aktivní sport má zůstat zachovaný,“řekl k tomu rakouský vicekanclé­ř a ministr sportu Werner Kogler.

Vláda zatím nechce podobně jako na jaře zavírat školy. Její zástupci včera uvedli, že neexistuje nějaká „konkrétní hranice“, odkdy by k tomu přistoupil­i. Důležitým předpoklad­em pro další rozhodován­í ale má být, aby i nadále fungovalo trasování a nemocnice a jednotky intenzívní péče se stíhaly postarat o pacienty.

O plastových štítech vláda nerozhodla

Jako obzvlášť kritickou včera označili zástupci vlády situaci v některých domovech důchodců. Zde má být v dohledné době zavedena povinnost nosit roušky a personál i návštěvníc­i těchto zařízení mají být pravidelně testováni. Pro návštěvy bude navíc platit povinnost se se předem registrova­t.

Oproti očekávání vláda zatím nerozhodla, zda zakáže používání průhlednýc­h štítů. K tomu ministr zdravotnic­tví Rudolf Anschober uvedl, že stále ještě probíhá vědecká studie, která vyhodnocuj­e jejich účinnost. Připomněl ale, že jeho ministerst­vo občanům „vřele doporučuje“, aby raději používali roušky nebo respirátor­y, jež těsně přiléhají k ústům a nosu, a tudíž je dokážou ochránit lépe.

V Rakousku se od vypuknutí pandemie na jaře nakazilo na 66 tisíc lidí, přes 50 tisíc lidí se z ní vyléčilo, 904 osob nemoci podlehlo.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Netradiční učebna. Studenti si zapisují poznámky v kostele Votivkirch­e ve Vídni, který byl kvůli epidemii přeměněn na auditorium univerzity.
FOTO ČTK/AP Netradiční učebna. Studenti si zapisují poznámky v kostele Votivkirch­e ve Vídni, který byl kvůli epidemii přeměněn na auditorium univerzity.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia