Lidové noviny

Vary odtajnily program

„Poloviční“karlovarsk­ý festival zveřejnil připravené tituly, předprodej vstupenek ale zatím odložil Jak by měl festival proběhnout?

- MARCEL KABÁT

Otevřená kina a povolené akce o velikosti poloviny karlovarsk­ého festivalu: v současné situaci se to může zdát jako sc-fi, pořadatelé přehlídky však stále doufají, že v ohlášeném v termínu 18.–21. listopadu půjde o novou a lepší realitu. Jak přislíbili minulý týden, od včerejška je na jejich webových stránkách kviff.com k dispozici kompletní program.

Předprodej vstupenek, který měl začít zítra, je však odložen. „Jakmile budeme mít informace, zda a za jakých podmínek budeme moci s ohledem na situaci naši akci uskutečnit, budeme vás informovat o dalším postupu,“uvádí se na festivalov­ých stránkách.

Přehlídka s pořadovým číslem 54 1/2 je pojata jako nesoutěžní a nabízí zejména výběr výrazných filmových titulů z letošních festivalů Sundance, v Berlíně či v Benátkách, případně snímků označených Cannes Label (neboli filmů, které by byly promítány v Cannes, kdyby se tam letošní festival konal).

Americká nomádka i důvod k veganství

Ve zveřejněné­m výběru diváci naleznou například vítězný film z letošních Benátek, Zemi nomádů režisérky Chloe Zhaové. Americké drama čínské režisérky s Frances McDormando­vou v hlavní roli je vystavěno kolem postavy ovdovělé šedesátnic­e Fern, nalézající životní sílu v cestování napříč Amerikou v bílé dodávce. V benátské soutěži měl premiéru i snímek jedné z nejvýrazně­jších evropských filmařek Jasmily Žbanićové Quo vadis, Aida?. Jedná se o pohled na neblaze proslulý masakr ve Srebrenici prostředni­ctvím charismati­cké titulní hrdinky, tlumočnice pro nizozemské vojáky, vyslané OSN do válečnými konflikty zmítané bývalé Jugoslávie.

K nejznámějš­ím režisérský­m osobnostem ve výběru patří také ruský dokumentar­ista Viktor Kossakovsk­y, který svůj film Gunda natočil v norsko-americké koprodukci. Jeho pozorování zvířat na farmě je, jak uvádí anotace, „vizionářsk­ý důvod k veganství“. Film byl uveden na letošním Berlinale.

Ruští tvůrci se postarali i o další atraktivní položku v karlovarsk­é nabídce: Ilja Chržanovsk­ij a Jekaterina Oertelová natočili snímek DAU. Nataša, jeden z kamenů ve skládačce ambiciózní­ho projektu zahrnující­ho téměř dvě desítky filmů a seriálů, jehož cílem je zpřítomnit život v Sovětském svazu od konce třicátých do

Přehlídka je plánována na 18.–21. listopadu, projekce by se měly konat ve Velkém a Malém sále hotelu Thermal, Městském divadle Karlovy Vary a kině Čas. Nebudou vydávány tradiční Festival Passy, vstupenky bude možné zakoupit na jednotlivá představen­í prioritně online formou. Cena vstupenky bude 80 Kč. Vstupenky bude rovněž možné zakoupit na místě, bude při tom třeba zaregistro­vat kontaktní údaje. konce šedesátých let. Projekt vzniká v koprodukci Ruska, Ukrajiny, Nizozemska a Německa. Premiéra snímku se konala rovněž na Berlinale.

Gagarin z pařížského předměstí

K Rusku zdánlivě odkazuje též název filmu Gagarin, ten se však odehrává ve Francii a nepojednáv­á o slavném kosmonauto­vi – alespoň ne v první řadě. Jedná se o debut francouzsk­é režisérské dvojice Fanny Liatard a Jérémy Trouilha a jeho hrdinou je šestnáctil­etý Youri, žijící na předměstí Paříže. Právě na výrazných debutech, jako je Gagarin, staví pořadatelé značnou část programu 54 1/2 karlovarsk­ého festivalu: „Něžně melancholi­cké drama Jablka (Řecko) Christose Nikou se řadí k zásadním událostem benátského festivalu, zatímco provokativ­ní komediální love story Láska je košer izraelské autorky Shirel Pelegové se před karlovarsk­ým publikem dočká mezinárodn­í premiéry,“vypočítáva­jí. Nabídka je pestrá i geografick­y: nabídne například nigerijský film Touhy (režie Chuko Esiri a Arie Esiri) nebo indické drama Žák (režie Chaitanya Tamhane), které získalo v Benátkách cenu za scénář.

 ?? FOTO KVIFF ?? Do Varů za vítězem z Benátek. Frances McDormando­vá ve snímku Země nomádů.
FOTO KVIFF Do Varů za vítězem z Benátek. Frances McDormando­vá ve snímku Země nomádů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia