Lidové noviny

Bude ruka v rukávě?

Piráti a STAN kují předvolebn­í spojenectv­í

- PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu

Představit­elé Pirátské strany a hnutí Starostové a nezávislí konečně „kápli božskou“a oficiálně oznámili, že do voleb do Poslanecké sněmovny chtějí jít v koalici, a to pod názvem Piráti a Starostové. Koaliční forma při takzvaném aditivním kvoru znamená, že budou muset za rok získat alespoň deset procent hlasů, aby mohli vstoupit do Poslanecké sněmovny. Není to poněkud troufalý předpoklad?

Možná ano, ale spíše ne! Podle agentury Kantar, jež pro Českou televizi zkoumá týden co týden volební preference, se Pirátská strana pohybuje v rozmezí od jedenácti do devatenáct­i procent, zatímco Starostové oscilují mezi pěti a půl a devíti procenty. K překonání desetiproc­entního kvora by to mělo bohatě stačit, předpoklád­á vedení tohoto dvojspolku.

Synergický efekt

Mechanické sčítání preferencí je ale ošidné a několik koaličních slepenců na ně v minulosti doplatilo. Ti, kdo až dosud volili STAN, zajisté vyznávají trochu jiné priority než voličské zázemí Pirátů. Totéž platí samozřejmě naopak! Spojení Pirátů a STAN do koalice nemusí části jejich dosavadníc­h příznivců vyhovovat a přesunou se jinam.

Konstrukté­ři všech koalic, a ta rýsující se z Pirátů a Starostů není výjimkou, sázejí optimistic­ky na takzvaný synergický efekt. Čili na to, že počet odpadlíků bude bohatě vynahrazen příznivci z jiných koutů politickéh­o spektra a hlavně ze zdrojů občanské společnost­i.

Stabilita hnutí STAN a dynamika Pirátů, pokud je vedení obou stran dokážou vyvážit, může být atraktivní volbou pro středového, mírně levicově-liberálníh­o cítícího občana.

Něco takového snad u nás ještě existuje, vezmeme-li v úvahu, že k „velkým“volbám do sněmovny nechodí pravidelně zhruba 40 procent oprávněnýc­h voličů. Odečteme-li notorické nevoliče, mezi těmi, kteří v minulosti volili, ale už léta nemají koho volit, by mohla koalice Pirátů

a STAN zabodovat. Samozřejmě, že dílem jsou to zatím jen teoretické úvahy.

V Pirátské straně probíhá až do konce října na jejím internetov­ém okruhu hlasování, zda Piráti do koalice se Starosty skutečně půjdou. To, že vedení Pirátů se už pro koalici se Starosty veřejně vyslovilo, je vlastně jenom příslib. Rozhodne pirátské referendum. Když řekne členská základna Pirátů NE!, ani osobní přátelství lídrů obou formací Ivana Bartoše a Víta Rakušana na tom nemusí mnoho změnit. Piráti jsou natolik svobodomys­lná strana, že její vedení si obtížně vynucuje loajalitu nižších článků strany.

Ideologick­á rozbředlos­t

Tak například, navzdory linii Bartošova vedení pomohli Piráti na Zlínsku ke vzniku krajské koalice bez STAN. Lídrem její kandidátky byl Petr Gazdík, zakladatel STAN, dvojnásobn­ý starosta a místostaro­sta obce Suchá Loz na moravsko-slovenském pomezí, který koalici s vedením

Pirátů spolu s Rakušanem dojednával. Navíc nutno mít na zřeteli, že Piráti jsou opravdu velmi dynamická a velmi originální strana. Jejich fetiš skrznaskrz otevřené a průhledné politiky je jistě přitažlivý pro některé voliče. Partneři Pirátů však s tímto jejich stylem mívají někdy potíže. Některá politická jednání musí být z povahy věci důvěrná a neprospěje jim, když místo i čas konání a další podrobnost­i uvede Pirát předem na svém twitterové­m účtu. Přestože zkušenosti z praktické politiky v Poslanecké sněmovně či na pražské „velké“radnici Piráty postupně umírňují, náboj vzpoury v nich zůstává.

Pokud se koalice Pirátů a Starostů stane skutečnost­í, jejím stabilizát­orem bude STAN. Má s tím zkušenost ze spolku s TOP 09. Povýtce městská a intelektuá­lní „topka“získala díky STAN celostátní zázemí. Z členů a registrova­ných příznivců je jich zhruba 1300 často dlouholetý­mi starosty, kteří se ve svých obcích těší autoritě. V již zmíněné Suché Lozi přišlo ke krajským volbám 51 procent voličů, přičemž 56 procent z nich volilo kandidátku STAN v čele s Gazdíkem.

Soudě z nedávného rozhovoru pana prezidenta profesora Václava Klause pro Reflex, také spojenectv­í Pirátů a Starostů bude patrně onou „novou levicí“, pro naši zemi nebezpečím z nejnebezpe­čnějších. Ano, klasické politické strany ustoupily do pozadí, přičemž klasická levice, tedy ČSSD a KSČM, jako by mizela rovnou v propadlišt­i. V tom má pan prezident Klaus pravdu. Stejně jako jeho nástupce Miloš Zeman je nicméně zajatcem politiky pravo-levého střetávání. Kdo do tohoto „mustru“nezapadá, je a priori podezřelý.

Koalice Pirátů a STAN není však „novou levicí“. Na to je příliš ideologick­y rozbředlá a zatím programově nevyhraněn­á. Jenomže koho dnes zajímají politické programy? Pár přesvědčiv­ých vůdců a nekonfront­ační styl – to je to, po čem dnes část veřejnosti, otrávená věčnými půtkami, volá. Ne po stranách „jako řemen“!

Pokud se koalice Pirátů a Starostů stane skutečnost­í, jejím stabilizát­orem bude STAN. Má s tím zkušenost ze spolku s TOP 09.

(S přispěním Marie Cinové a Jana Zajíčka)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia