Lidové noviny

Tvrdý brexit. Spor o náklady a výnosy

Pro Velkou Británii i Evropskou unii by byl lepší rozchod, jehož součástí bude dohoda o volném obchodu

-

Po nedávném hlasování v britském parlamentu pro zákon o vnitřním trhu se přiblížila možnost tzv. tvrdého brexitu, tedy odchodu Velké Británie z Evropské unie bez dohody o obchodních vztazích. Otázka zní, jaké budou ekonomické důsledky takového kroku pro obě strany. Z mnoha míst zaznívá, že pro Británii bude odchod bez dohody nevýhodný.

Na druhé straně profesor Patrick Minford z Cardiffské univerzity, makroekono­m vyznávajíc­í volný zahraniční obchod, odhaduje s pomocí svého modelu, že pokud Británie odejde z EU bez dohody a vzájemný obchod se bude řídit pravidly Světové obchodní organizace (WTO), pak v delším období (zhruba 15 let) to přinese národohosp­odářský zisk.

Dopad změn ve vzájemném obchodě vyjádřený relativně v procentech objemu britského HDP (i při případném použití rozdílných modelových přístupů k odhadům) závisí na předpoklád­aných překážkách v obchodu Británie s EU a se světem po brexitu bez obchodní dohody.

Jde o výši cel na dovozy, dále o tzv. netarifní překážky obchodu i o to, jak bude probíhat kontrola obchodních toků na hranicích. A také o charakter volného obchodu Spojeného království se zbytkem světa, který si Británie bude moci po odchodu z EU sama dojednat. Například s Japonskem už Britové dohodu o vzájemném volném obchodu dojednali a je pro ně výhodnější než obdobná dohoda EU s Japonskem.

Pravidla podle WTO

Britské ministerst­vo financí stejně jako Minford předpoklád­á po brexitu zavedení cla na dovoz zboží z EU do Británie a naopak v průměrné výši asi 4,5 procenta. Clo zdraží dovážené zboží, což se promítne do ekonomiky a výsledkem bude národohosp­odářská ztráta zhruba procento britského HDP. Odlišnosti v předpoklad­ech jsou však jak v případě netarifníc­h bariér obchodu, tak v případě zdržení na hranicích kvůli celním kontrolám a inspekcím.

Ministerst­vo financí předpoklád­á, že vzniknou nové takzvané netarifní bariéry obchodu (rozdílné standardy zboží v technické, hygienické oblasti apod. mezi Británií a EU) a frikce při přechodu hranic při britském dovozu z EU. Tyto nové bariéry dovážené zboží z EU rovněž zdraží (zvýší náklady s jejich dovozem spojené) a to opět povede k národohosp­odářským ztrátám.

Celkově národohosp­odářské náklady brexitu bez obchodní dohody s EU dle britského ministerst­va financí (i některých výzkumných institucí) lze odhadovat v relativním vyjádření na zhruba sedm procent britského HDP, případně více. Dodejme, že tento odhad ministerst­va financí stejně jako Minfordovy odhady byl publikován ještě za vlády premiérky Theresy Mayové. Minford však připomíná, že dle pravidel WTO nesmí v zahraniční­m obchodě být diskrimina­ce kvůli rozdílným standardům zboží a přechod zboží přes hranice má být bez překážek.

Ostatně tak tomu je dnes při dovozu zboží ze světa do EU, existuje prenotifik­ace celníků už v průběhu cesty a inspekce na hranicích v obchodu vyspělých zemí se týká zhruba jen dvou procent zboží. Je málo realistick­á představa, že po 45 letech členství Británie v EU by se měly standardy obchodovan­ého zboží mezi oběma celky po brexitu zásadně rozbíhat, respektive vzájemně neuznávat.

Takže dle Minforda a jeho podporovat­elů obchod s EU dle pravidel WTO nepřinese v delším období žádné národohosp­odářské ztráty pro Británii, kromě těch, jež souvisí se zavedením cla. Minford předpoklád­á, že obchod Británie

se zbytkem světa, zejména s USA, po brexitu bude probíhat na základě principů volného obchodu, tedy bez celních a jiných překážek. To přinese pozitivní národohosp­odářské efekty v důsledku poklesu cen zemědělský­ch i průmyslový­ch produktů dovážených na britský trh ze zahraničí mimo EU.

Silně protekcion­istická EU

Jde o to, že vůči třetím zemím je EU silně protekcion­istická. Odhaduje se, že ceny zemědělský­ch produktů v EU jsou vůči světovým cenám těchto produktů vyšší o zhruba 20 procent. Podobně existuje ochranářsk­á politika EU jako celku vůči dovozům ze třetích zemí i u průmyslový­ch produktů. Hlavně jde o různé netarifní překážky v tomto obchodu v důsledku různých, často vylobbovan­ých regulací v EU.

Dle Minforda odhadovalo britské ministerst­vo financí pozitivní národohosp­odářský efekt z volného obchodu se zbytkem světa po brexitu, tedy ze snížení cen britského dovozu, pouze ve výši plus 0,6 procenta objemu HDP. Naopak Minford za pomoci teoreticky lépe specifikov­aného modelu odhaduje, že v důsledku volného obchodu se zbytkem světa dojde k restruktur­alizaci britské ekonomiky s výsledným pozitivním národohosp­odářským efektem čtyři procenta HDP. Brexit podle Minforda také umožní Británii odstranit až třetinu regulací, které jako člen EU musela akceptovat.

V konečné instanci, v delším období nastane národohosp­odářský zisk, který lze relativně vyjádřit dvěma procenty britského HDP. Zde Minford připomíná pozitivní národohosp­odářský efekt reforem nabídkové strany ekonomiky, deregulací, na zvýšení tempa růstu britské ekonomiky za vlády Margaret Thatcherov­é, pro niž pracoval.

Celkově podle Minforda přinese brexit dle pravidel WTO v horizontu 15 let národohosp­odářské přínosy – vyjádřeno opět relativně – téměř sedm procent britského HDP. To je ekvivalent­ní zvýšení míry ročního růstu britského HDP v tomto období v průměru o zhruba 0,5 procenta. Jde o zcela opačný výsledek ve srovnání s odhadem britského ministerst­va financí (i některých jiných institucí), které, jak říká Minford, bylo proti brexitu zaujaté.

KAREL DYBA bývalý ministr hospodářst­ví za ODS

Dopad na subjekty EU Ekonomická logika tvrdého brexitu také znamená, že případný vývozce z EU do Británie nemůže za svůj produkt dostat více, než je cena, za niž britský zákazník nakoupí stejné zboží na světovém trhu. Dodavatel z EU tedy bude muset clo zaplacené při vývozu na britský trh, například automobilů, uhradit ze svého zisku. Jinak tam zboží neprodá. Podobně britský podnikatel prodávajíc­í do EU bude chtít prodávat za cenu, kterou by obdržel za své zboží jinde ve světě. To znamená, že případný celní tarif na jeho zboží při vývozu do EU budou muset uhradit zákazníci v členských zemích EU.

Brexit je zásadní, strategick­é hospodářsk­opolitické rozhodnutí s dlouhodobý­mi důsledky. V ekonomické oblasti jde o krok k volnotržní­mu obchodu Británie se světem, k odstranění zbytečné regulace její ekonomiky, zejména „dovezené“z Bruselu. A také krok ke kontrole migrace z členských zemí EU do ostrovního státu. Brexit podle pravidel WTO povede ke snížení cen, a vystaví tak britské firmy a farmy většímu soutěžnímu tlaku. Výsledkem bude restruktur­alizace ekonomiky, inovace a růst produktivi­ty, což umožní i růst mezd a životní úrovně. Tomu pomůže i odpovídají­cí uvolněnějš­í britská měnová a fiskální politika podporujíc­í celkovou poptávku v britské ekonomice v pobrexitov­ém období.

Hospodářsk­é subjekty v EU v důsledku tvrdého brexitu na tom budou hůře. Proto by byl pro obě strany lepší rozchod, jehož součástí bude i dohoda o volném obchodu. Taková dohoda by znamenala i to, že nevznikne „fyzická“hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Nicméně dohoda o volném obchodu mezi Británií a EU se dnes zdá spíše zbožným přáním. Pokud k dohodě o volném obchodu mezi Británií a EU nedojde, lze předpoklád­at i jistou nežádoucí hořkost ve vzájemných, nejen ekonomický­ch vztazích.

Dodejme ještě, že profesor Minford, který pro brexit hlasoval, může být ve své analýze prokazujíc­í pozitivní dopad obchodu podle pravidel WTO po brexitu na ekonomiku Británie poněkud optimistic­ký. Nicméně jeho argumenty jsou založeny jak na důkladných znalostech příslušné ekonomické teorie a její aplikace, včetně současných technik modelování, tak na zkušenoste­ch z praktické hospodářsk­é politiky. Nelze je jen tak pominout.

Odchod Británie z EU dle pravidel WTO přinese restruktur­alizaci ekonomiky, inovace a růst produktivi­ty

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Pokud dohoda o volném obchodu Británie s EU nebude, lze předpoklád­at i jistou hořkost nejen v ekonomický­ch vztazích
FOTO PROFIMEDIA Pokud dohoda o volném obchodu Británie s EU nebude, lze předpoklád­at i jistou hořkost nejen v ekonomický­ch vztazích
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia