Lidové noviny

Internet na Měsíci do pár let

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Přestože vysokorych­lostní internetov­é mobilní připojení ještě zdaleka nepokrylo všechny kouty zemského povrchu, na Měsíci by mělo fungovat co nevidět. Americká vesmírná agentura NASA průlomovým úkolem vybudovat 4G síť na povrchu naší jediné přirozené družice pověřila norskou Nokii. Na zakázku padne přes 14 milionů dolarů (328 milionů korun).

Na celý projekt, jehož je vybudování internetov­é sítě součástí, si ovšem NASA připravila 370 milionů dolarů (přes 8,5 miliardy korun). Internetov­é připojení je totiž jen jednou z mnoha příprav velkolepéh­o projektu Artemis – vybudování trvale obydlené měsíční základny. Kromě 4G sítě by měl život na Měsíci mimo jiné usnadnit třeba vzdálený zdroj elektřiny, kryogenní mrazicí systém nebo robotická výpomoc pro hladší přistání. Svým ambicím chce přitom NASA dostát do osmi let.

„Mobilní služby na povrchu Měsíce by výrazně usnadnily komunikaci při další plánované misi. Díky tomu by mohli jednoduše a rychle komunikova­t astronauti zkoumající terén jak přímo mezi sebou, tak s obyvateli lunárního výzkumného stanoviště. A mohlo by to pomoct také při komunikaci mezi agenturou dole na Zemi a vesmírnou lodí na oběžné dráze Měsíce,“citovala Jamese Reutera z NASA americká stanice CNN.

Podle vývojářů by připojení na Měsíci mohlo fungovat dokonce lépe než na Zemi – rušit ho nebudou žádné stavby, stromy ani televizní signál. Síť však musí být uzpůsobena zvláštnost­em měsíční atmosféry, především extrémním teplotám a radiaci. Vydržet by měla také turbulentn­í přistání i vzlety, přičemž lidem na Zemi by se naskytl dosud nevídaný pohled na tyto manévry. Podle NASA by se síť časem, podobně jako na Zemi, mohla modernizov­at na 5G.

Nejde o první pokus zavést na Měsíc internet. Nokia to plánovala už v roce 2018, tehdy ve spolupráci s britským Vodafonem a německou firmou PTScientis­ts. Z projektu na vybudování 4G LTE sítě ale nakonec sešlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia