Lidové noviny

Arcu mají zachránit finančníci z Londýna

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Stovky věřitelů, včetně významných českých byznysmenů, čekají na informaci, která je pro ně zásadní – totiž kdy a jaká suma se jim vrátí z jejich investice do cenných papírů slovensko-české skupiny Arca. Ta se dostala do vážných finančních problémů a není schopna hradit své dluhy. Začátkem října Arca zveřejnila zprávu, že se na zajištění financován­í dohodla s londýnskou společnost­í Blantyre Capital. Další podrobnost­i k záchranném­u plánu ale zatím dodány nebyly. Kvůli situaci v Arce se dostali do ostrého sporu šéf skupiny a hlavní akcionář Rastislav Velič se zakladatel­em a bývalým majoritním podílníkem Pavolem Krúpou.

Londýnská investiční společnost Blantyre Capital má zachránit potápějící se slovensko-českou skupinu Arca Capital. Na toto oznámení čekaly stovky věřitelů. Problém ale je, že ještě nebyly zveřejněny bližší informace k záchranném­u plánu předlužené Arcy.

„Na detaily je zatím brzy“

„V tuto chvíli je příliš brzy poskytovat jakékoliv detaily týkající se dohody s Blantyre Capital,“sdělila LN Terézia Barčíková, mluvčí Arcy. V obdobném duchu hovoří i Blantyre Capital. „Společnost­i Arca Capital poskytneme dluhové financován­í. Ulehčíme tím rekapitali­zaci společnost­i Arca Capital a pomůžeme rozvíjet její růstový potenciál. Velikost našeho fondu a zkušenosti našeho týmu jsou pro Arca Capital ideální. Na komentován­í podrobnost­í je ale příliš brzy,“uvedl pro LN mediální zástupce firmy Ondřej Pechar.

Podle tiskové zprávy ze začátku října je Blantyre Capital londýnskou investiční společnost­í, která působí napříč Evropou a specializu­je se na partnerstv­í s perspektiv­ními a životascho­pnými společnost­mi, jež procházejí „dočasnými finančními výzvami“. V rámci svého fondu a nástrojů kolektivní­ho investován­í má k dispozici více než 700 milionů eur. Blantyre Capital založil v roce 2016 finančník Mubashir Mukadam. Předtím působil na manažerské­m postu v investiční společnost­i KKR (Kohlberg Kravis Roberts), která spravuje aktiva v hodnotě okolo 180 miliard dolarů.

Portfolio skupiny Arca je pestré, patří do něj mimo jiné řada developers­kých projektů, solární elektrárny, firma na agenturní zaměstnává­ní Manuvia či řetězec obchodů s potravinam­i Delia. Většinu aktiv pořídila Arca kombinací vlastního kapitálu a cizích zdrojů – úvěrů a peněz od investorů získaných přes dluhopisy či směnky. Tento model se ale zadrhl. Arca se dostala do finančních problémů a není s to uhradit závazky.

Většinový vlastník Arcy Rastislav Velič uvedl v září pro Hospodářsk­é noviny, že skupina je v prodlení se splácením směnek nejméně za 1,9 miliardy korun. Celkový objem směnek v rukou investorů ale nechtěl upřesnit. Podle HN může jít o více než 14 miliard korun. Nejprve na Slovensku, poté i v Česku požádala Arca o ochranu před věřiteli. Příčinou problémů je dle vedení skupiny koronakriz­e a s ní souvisejíc­í restriktiv­ní opatření.

Začátkem září J&T Banka uvedla, že se společnost­í Gomanold chystá pomoc nezajištěn­ým věřitelům skupiny Arca. Jak to s jejich nabídkou bude dále, je ale nyní otázkou. „V současné chvíli nemáme žádné informace o záměrech Blantyre, ani o podmínkách jejich vstupu do Arcy. Do zveřejnění těchto informací je předčasné cokoliv hodnotit nebo předjímat jakékoliv závěry. Gomanold nabídku pomoci investorům doposud neučinil, důvodem je právě nedostatek informací a rozhodnutí vedení Arcy soustředit se na jednání s Blantyre,“sdělila LN mluvčí J&T Banky Monika Veselá.

Krúpa proti Veličovi

Kvůli dění ve skupině Arca se dostali do ostrého sporu někdejší společník a její zakladatel Pavol Krúpa a současný šéf a hlavní akcionář skupiny Rastislav Velič. Krúpa kritizuje kroky management­u a upozorňuje na vyvádění majetku z Arca Capital Slovakia na Arca Capital Cyprus (viz rozhovor).

Vedení Arcy se proti nařčením brání. „Jakékoliv převody aktiv ze společnost­i Arca Capital Slovakia na Arca Capital Cyprus mají čistě pragmatick­é důvody,“uvedla pro LN mluvčí Terézia Barčíková. Těmi jsou zpřehledně­ní a vnitřní reorganiza­ce skupiny a dále pak možnost účtovat podle mezinárodn­ích (IFRS) standardů, které prý lépe korelují se skutečnou hodnotou aktiv než slovenské účetní standardy.

Skupina se ke Krúpovým kritickým tvrzením vyjádřila již v tiskovém prohlášení z 10. září. V něm se mimo jiné konstatuje: „Toto jeho počínání vnímáme jako účelovou snahu zmařit vstup investora do skupiny Arca Capital, vystrašit věřitele a docílit levného odkoupení pohledávek za skupinou Arca Capital.“V prohlášení se dále konstatuje, že Pavol Krúpa je významným dlužníkem skupiny Arca Capital a že část věřitelů bude možné uspokojit, pokud finančník řádně a včas uhradí své závazky. V rozhovoru pro HN Rastislav Velič uvedl, že Krúpa dluží skupině „plus minus 240 až 270 milionů korun“.

To Krúpa ovšem odmítá a naopak se staví do role věřitele. Své pohledávky za Arcou vyčíslil na stovky milionů eur.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia