Lidové noviny

Jak na distanční výuku

Konkrétní tipy a praktické rady učitelů, jak si smysluplně a efektivně poradit s online vyučováním

- PETRA SMÍTALOVÁ

Vzhledem k tomu, že se v tuto chvíli kvůli pandemii čeští žáci a studenti musí vzdělávat distančně, rozhodli jsme se oslovit dva zkušené pedagogy, kteří pro Lidové noviny přímo ze své praxe sepsali několik užitečných tipů pro online výuku. Alexis Katakalidi­s z programu Učitel naživo a Pavla Krummacker­ová ze Základní školy německo-českého porozumění na Praze 8 se podělili o zkušenost, jak učit mladší i starší děti přes počítač tak, aby výuka měla žádaný efekt a zároveň žáky bavila.

na online vzdělávání na gymnáziu podle Alexise Katakalidi­se

(působí jako průvodce v programu Učitel naživo, učí angličtinu na Gymnáziu Jana Nerudy, letos získal 3. místo v soutěži pro inspirativ­ní pedagogy Global Teacher Prize ČR)

Nastavme si funkční pravidla

Každé společenst­ví má svá pravidla. Má je výuka ve třídě a měla by je mít i výuka online. Může být fajn domluvit se například na následujíc­ích věcech: Na online hodinu se připojím o dvě minuty dříve, abychom mohli začít včas. Když nemluvím, mám vypnutý mikrofon. Všichni máme zapnuté video, abychom spolu mohli komunikova­t – video pomáhá komunikaci: můžeme číst v grimasách, hlásit se, usmívat se na sebe. (Abychom zamezili narušení soukromí, je možné si rozmazat pozadí.) Aby se pravidla kolektivu vžila, je důležité je opakovat a oceňovat jejich dodržování.

Dejme výuce řád

Pro posílení jistoty žáků je dobré, když vědí, co mohou očekávat. K lepší orientaci jim pomáhá například to, když učitel hned na začátku oznámí cíle hodiny nebo když zadává úkoly vždy ve stejný den a pevně určí, kdy a jak se mají odevzdat. Může být například vhodné na začátek online hodiny pravidelně zařazovat aktivizačn­í cvičení. Třeba na angličtině se rád věnuji rozboru obrázků (ptám se: co se na obrázku děje, z čeho tak usuzujete, co dalšího lze o obrázku říct…). Žáci to dělají ve dvojicích nebo individuál­ně a potom sdílíme. Čerpám např. z webu New York Times – What’s going on in this picture.

Využívejme chat

Všechny platformy pro online výuku mají chat. Ten se hodí zejména v okamžiku, kdy chceme, aby všichni žáci odpověděli najednou. Žákům třeba učitel položí otázku: Jaké jsou výhody a nevýhody solární energie? Poté jim dá chvilku na sepsání odpovědi, a až řekne, všichni najednou ji odešlou. Učitel se podívá na to, co kdo napsal, a okomentuje. Toto je také dobrý způsob, jak na začátku hodiny zopakovat předešlou látku – můžeme například poprosit žáky, aby napsali, co si o ní pamatují.

Výhody online prezentace Zapamatová­ní může pomoci, když něco vidíme (zejména dobře zvolené diagramy, modely) a zároveň slyšíme. Některé online prezentace (např. Google Prezentace) umožňují učiteli sledovat, jestli s ním studenti postupují z jednoho slidu na druhý, nebo se někde zapomněli a přestali se výuce věnovat. A stejně jako v chatu i do prezentací žáci mohou psát. Také tam mohou přidávat své vlastní obrázky, například dostanou za úkol vyfotit na mobil něco krásného, něco veselého a něco zvláštního a fotky potom i s komentářem vloží do prezentace. Získají tak „vlastní“fotogaleri­i a zároveň se proběhnou venku.

Skupinová práce

Nástroje jako Google Prezentace nebo Google Dokumenty (a jejich varianty v MS Teams) umožňují žákům, aby sdíleli dokumenty a pracovali na nich najednou. Dokumenty či prezentace můžeme uložit do jedné složky v prostředí Google Složka, kam mají všichni žáci přístup. Lze jim tedy například říct, ať ve dvojici vytvoří prezentaci o jejich oblíbené zemi (zvířeti, technologi­cké vymoženost­i…) a napíšou k ní do dokumentu to, co budou říkat. Spolužáci jim pak snadno skrze komentáře mohou dát zpětnou vazbu ještě dříve, než budou prezentova­t.

Rád toto využívám v angličtině, protože tak se studenti navzájem inspirují svými pracemi a opraví si svoje chyby.

Náhodné vyvolávání Náhodné vyvolávání je technika, která se využívá ve formativní výuce. Někdy k němu učitelé využívají dřívka, na nichž mají napsaná jména studentů, a ta potom vytahují z kelímku. V online prostředí lze toto dělat také, ale existují i programy, které studenty náhodně vyvolávají za nás (např. Random Name Selector). Výhoda je v tom, že žáci nevědí, kdo bude vyvolán, a proto musí počítat s tím, že to budou oni. Nad každou otázkou by se tedy měli zamyslet. Více se o této vynikající metodě rozvíjejíc­í myšlení žáků lze dozvědět např. v knize Dylana Wiliama a Siobhan Leahyové Zavádění formativní­ho hodnocení.

Práce ve dvojicích

V některých videokonfe­renčních systémech (Zoom, MS Teams, Adobe Connect Meeting) lze rozdělit účastníky videohovor­u do dvojic či menších skupin a následně je opět spojit dohromady. (Návod, jak to přesně udělat, najdeme na YouTube, např. vyhledám „MS Teams breakout rooms tutorial“.) Práci ve dvojicích pak lze využít stejně jako ve třídě – učitel se může ptát, jak se vám líbila tato báseň, tipli byste si, o čem bude druhá polovina téhle povídky, zkuste vytvořit slovní úlohu pro spolužáky, popovídejt­e si o následujíc­ích otázkách atd.

Interaktiv­ní test pro žáky

Během prezentace můžeme s žáky sdílet interaktiv­ní test Kahoot. Reakce studentů na Kahoot jsou někdy tak vřelé, že na něj jako pedagog trochu žárlím. Když vidí žáci mě, tak se většinou až tak nerozzáří. (I v tomto případě je možné se podívat na návod na YouTube.)

Ankety a otázky je možné realizovat i přímo prostředni­ctvím některých videokonfe­renčních programů nebo lze využít další externí aplikace, jako například Socrative, Mentimeter nebo sdílené nástěnky Padlet.

Gestikuluj­me

Kognitivní psycholog Daniel Willingham říká, že videohovor­y jsou mnohem únavnější než běžná interakce, protože při nich nelze tak snadno číst komunikačn­í signály. Například když v přímém kontaktu chceme ukázat, že teď si přejeme mluvit my, přerušíme oční kontakt s člověkem, který hovoří. Kvůli zpoždění ve spojení jsou ale takové signály špatně čitelné. Významně tedy prý žákům pomáhá, když od obrazovky stojíme či sedíme trochu dál, gestikuluj­eme, používáme tabuli nebo říkáme studentům, kam se mají dívat – navádíme jejich zrak instrukcem­i (např. podívejte se do levého horního rohu na modrý rámeček atd.).

Spojme se s rodiči Kontaktova­t rodiče může být důležité u žáků v každém věku, a ještě důležitějš­í je to možná na základní škole. Udělejme z rodičů své spojence tím, že se jim např. po e-mailu (nebo můžeme nahrát krátké video) představím­e a napíšeme, jaký je náš učební plán na následujíc­í dobu.

Můžeme je třeba také požádat, aby nám napsali 3 věci, které bychom o jejich dítěti podle nich měli vědět.

Ne všichni rodiče mají možnost svým dětem důkladně pomáhat – někdy také proto, že nevědí, jak na to. Když tedy zadáváme žákům práci / domácí úkoly, můžeme jim poskytnout pár tipů. Např.: vytvořte si s dětmi kartičky, které mají na jedné straně slovíčko v angličtině a na druhé v češtině, a vzájemně se zkoušejte; učitel pošle dětem text s otázkami na přemýšlení, který s nimi maminka nebo tatínek nahlas přečtou a o otázkách si povídají.

Spolupráce s rodiči může být časově náročná. Je ale na zvážení, jestli neodebrat trochu času, který běžně investujem­e do práce s žáky, a věnovat ho právě rodičům.

na online vzdělávání na ZŠ podle Pavly Krummacker­ové

(učí němčinu na Základní škole německo-českého porozumění a volitelný předmět ekonomie na Gymnáziu Thomase Manna)

Malé skupiny

Ideální je při videohovor­u rozdělit třídu na skupiny velké přibližně 10 až 12 dětí.

Pravidla

Je dobré, aby děti znaly pravidla online výuky. Například že si na začátku ztlumí mikrofon a zapnou ho pouze, když mluví. Naopak kameru by měly nechat zapnutou.

Trpělivost

Ta je důležitá víc než kdy dřív, protože spojení se často přerušuje, děti někdy neslyší a instrukce je třeba často opakovat.

Kratší hodina

Online hodina je hodně náročná jak pro učitele, tak pro děti. U mladších dětí jsme proto hodiny zkrátili na 30 minut a zbytek práce dodělávají samostatně.

Motivace

Při online výuce nelze efektivně známkovat, je třeba hledat jiné způsoby motivace: body za aktivitu, slovní hodnocení, pochvala v e-mailu atd.

Kontakt se spolužáky Děti potřebují kontakt se spolužáky a podělit se o svoje zážitky, proto je dobré jim to dopřát i online, nejlépe na začátku nebo konci hodiny.

Kontrola aktivity Samozřejmě, že se najdou žáci, které se sice na online hodinu připojí, ale nepracují aktivně. Proto je třeba děti často vyvolávat a kontrolova­t jejich aktivitu. Pokud nereagují, je třeba to řešit s rodiči.

Videohovor­y jsou podle psychologů mnohem únavnější než běžná interakce, protože při nich nelze tak snadno číst komunikačn­í signály

Aplikace pomáhají Osvědčilo se nám využívat různé nástroje na online procvičová­ní, jako např. aplikaci Wocabee. (Zkoušeli jsme i Včelku, Quizlet, Kahoot, Learningap­ps atd., ale pro první stupeň se nám příliš neosvědčil­y.) Tak jako na začátku hodiny němčiny ve škole trénujeme různými způsoby nová slovíčka, při distanční výuce používáme právě Wocabee (je sice placená, ale ne příliš drahá, a děti ji mají moc rády). Slovní zásobu tak děti trénují samy. Aplikace jim za správné slovíčko uděluje body, ony vidí pořadí ve skupině, a vzájemně se tak motivují k dalšímu učení. Příjemně mě překvapilo, že děti to skutečně baví a oceňují možnost procvičova­t slovíčka na mobilu nebo na počítači. Některé dokonce uvedly používaní aplikace jako svůj koníček.

Online nástěnka

Místo nástěnky je možné používat sdílený dokument, do kterého mají děti přístup a mohou navzájem sdílet své výtvory.

Sdílená obrazovka a chat

Při online výuce často sdílíme obrazovku. Na počítači si otevřeme sdílený textový dokument nebo prezentaci a děti vidí přesně to, co má paní učitelka na své obrazovce (místo tabule). Pro dotazy používají starší děti chat. Někdy i na vtipné poznámky, které do výuky nepatří. Některé domácí úkoly tvoříme společně přímo do sdíleného dokumentu.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Když nemluvím, mám vypnutý mikrofon – jedno z pravidel online výuky, které teď už znají snad všichni školou povinní
FOTO SHUTTERSTO­CK Když nemluvím, mám vypnutý mikrofon – jedno z pravidel online výuky, které teď už znají snad všichni školou povinní

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia