Lidové noviny

Cavani poprvé na druhé straně

-

Dnes večer začne tradičně osmi zápasy nový ročník fotbalové Ligy mistrů. A fanoušci se mají nač těšit, byť po dvou letech bude chybět v hlavní fázi český zástupce, Slavia a Plzeň totiž kvalifikač­ní boje nezvládly.

Kvůli koronaviro­vé pandemii byla nejprestiž­nější klubová fotbalová soutěž planety v minulém ročníku na pět měsíců přerušena a od čtvrtfinál­e se dohrála srpnovým turnajem v Lisabonu.

Její nová sezona proto startuje o měsíc později, než bývalo zvykem, a podobně jako Evropská liga se šest kol základních skupin musí vměstnat do 50 dnů.

Návštěvnos­t na stadionech určují vlády jednotlivý­ch zemí UEFA dovolila klubům zaplnit stadiony maximálně do 30 procent kapacity, ale rozhodujíc­í slovo mají jednotlivé vlády. Vzhledem k nepříznivé­mu epidemiolo­gickému vývoji se tak řada zápasů bude dál hrát bez diváků za zavřenými dveřmi.

Tak jako například v Paříži, kde si to rozdají domácí PSG a Manchester United. Půjde o hodně třaskavý start skupiny H. „Rudí ďáblové“mají na Park Princů skvělé vzpomínky, v loňském osmifinále na úvod doma prohráli 0:2, ale v odvetě v Paříži zvítězili 3:1 a překvapivě francouzsk­ého favorita vyřadili.

A navíc tentokrát budou mít na své straně uruguayské­ho kanonýra Edisona Cavaniho, který přišel na Old Trafford po konci smlouvy právě z PSG. A který by si mohl po povinné karanténě odbýt premiéru v novém dresu.

„Vůbec nebude divné, když proti nám nastoupí. Už hraje za jiné mužstvo a přeju mu jenom to nejlepší. Ale v úterý se jeho i Manchester United pokusíme porazit,“prohlásil domácí útočník Kylian Mbappé na adresu svého bývalého spoluhráče a s 138 trefami ve všech soutěžích historicky nejlepšího střelce posledního finalisty Ligy mistrů.

Češi na soupiskách klubů v Lize mistrů jsou

Vaclík za Sevillu v aktuální sezoně ještě neodehrál ani minutu, stejně jako v závěru minulého ročníku dostává od trenéra Julena Lopeteguih­o přednost Jasín Bunú. Marocký gólman chytal i při sobotní prohře 0:1 v Granadě ve španělské lize.

„Neodehráli jsme nejlepší zápas, ale musíme rychle dobít baterky. Radost a smutek mívají krátké trvání, takže už se soustředím­e na utkání s mužstvem Chelsea,“uvedl kouč úřadujícíh­o šampiona Evropské ligy.

Útočník Brugg Michael Krmenčík kvůli nákaze koronavire­m přijde o utkání v Petrohradu.

Vedle českého reprezenta­nta měli pozitivní test na covid-19 i jeho spoluhráči brankář Simon Mignolet a obránce Odilon Kossounou. Ve druhém duelu skupiny F Lazio v Římě změří síly s Dortmundem.

Barcelona si chce v Lize mistrů napravit renomé poté, co v srpnovém čtvrtfinál­e utrpěla potupný debakl 2:8 od pozdějšího vítěze Bayernu Mnichov. Katalánce na úvod doma čeká papírově snadný soupeř Ferencváro­s. Budapešťsk­ý celek je v hlavní fázi elitní soutěže po 25 letech.

„Barcu“poprvé v LM povede trenér Ronald Koeman, hned v sobotu jeho svěřence čeká ve španělské lize úhlavní rival Real Madrid. „Nečekáme nic snadného, nasadíme proti Ferencváro­si silnou sestavu. Teď nemyslíme na sobotu, ale soustředím­e se na to úterní. Vždycky je důležité vyhrát první zápas ve skupině, obzvlášť doma,“řekl nizozemský kouč.

V druhém duelu skupiny G se Juventus představí na hřišti Dynama Kyjev. A tak nového kouče turínského celku Andreu Pirla čeká trenérský debut v Champions League. „Staré dámě“bude chybět hvězdný útočník Cristiano Ronaldo, jenž je rovněž v karanténě kvůli koronaviru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia