Lidové noviny

Prokletí duhového dresu: Doping, smrt, zranění

- MATĚJ TOMÍČEK

Chudák Julian Alaphilipp­e. Stal se mistrem světa, ale od té doby... Nejprve předčasně slavil na Lutych-Bastogne-Lutych, když ho na poslední chvíli předskočil Primož Roglič. Pak znovu slavil hodně brzy na Brabantské­m šípu, kde ho málem překonal Mathieu van der Poel.

A v neděli mu sezonu ukončil náraz do motorky, přitom šlo vše dle plánu… Byl to právě Alaphilipp­e, kdo vyprovokov­al rozhodujíc­í nástup 50 kilometrů před cílem na Koppenberg­u. Jenže 15 kilometrů nato zrovna na konci tříčlenné skupiny sahal na vysílačku, když se Van Aert vyhnul zpomalujíc­í motorce. Za ním to samé na poslední chvíli udělal Van der Poel, lehce nepozorný Francouz už to nezvládl, zavadil o ni paží a okamžitě letěl vzduchem.

Motorka nechyboval­a

Dopadl nepříjemně na pravou ruku a zlomil si přitom druhou a čtvrtou záprstní kůstku – takzvané metakarpy. Dlouho pak jen ležel rozpláclý na silnici a řval. Bolestí i promarněno­u šancí.

„Chápu, že tam byla motorka Shimano s neutrální pomocí. Ale ta od UCI tam neměla co dělat. Na záběrech je i vidět, jak to Mathiea šokovalo, co tam ta motorka dělala,“rozčiloval se šéf stáje Quick-Step Patrick Lefevere.

„Zas... motorka,“nebral si servítky léčící se benjamínek Remco Evenepoel, Alaphilipp­ův týmový kolega. Podle předpisů ale k žádnému porušení pravidel nedošlo. Motocyklis­ta UCI nevybočil do silnice, neudělal myšku, nic podobného. Jen lehce zpomaloval, aby se dostal za vedoucí trojici.

Alaphilipp­a každopádně ze závodu vyřadil, stejně jako ze zbytku sezony. Příliš štěstí zatím francouzsk­ý cyklista v duhovém dresu neměl. Tak jako řada jiných.

Prokletý duhový dres?

V roce 1965 se stal mistrem světa jistý Tom Simpson. V zimě si ale při lyžování zlomil nohu, do sezony se zapojil později a kvůli tréninkové­mu výpadku byl sotva poloviční. Třeba obhajobu dresu na mistrovstv­í světa kvůli křečím ani nedokončil.

Nejkrutějš­í osud potkal mistra světa z roku 1970 – Jeana-Pierra

Monserého. Ten se ve 22 letech stal druhým nejmladším šampionem historie. V březnu následujíc­ího roku se ale na menším belgickém závodě objevilo na zavřené silnici auto, se kterým se střetl. Byl na místě mrtvý a dnes na stejném místě stojí pomník. O pět let později po totožném incidentu zemřel i jeho sedmiletý syn Giovanni na kole, které dostal od dalšího mistra světa Freddyho Maertense.

A když jsme u Maertense, ten kraloval světu v roce 1981, kdy vyhrál i zelený dres na Tour. V následujíc­ím roce ale nevyhrál ani jeden závod, ani jednu etapu.

Na druhou stranu Eddy Merckx, Bernard Hinault a Greg LeMond vyhráli Tour v duhovém dresu. Thor Hushovd na ní opanoval dvě etapy, Mark Cavendish se radoval z 13 triumfů v sezoně a Tom Boonen kraloval 12krát včetně výhry na Flandrech...

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? V bolestech. Alaphilipp­e trpí po pádu na závodě Kolem Flander.
FOTO PROFIMEDIA V bolestech. Alaphilipp­e trpí po pádu na závodě Kolem Flander.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia