Lidové noviny

Když vás honí býk

-

v rapid šachu utkal nejmladší český velmistr a mistr Evropy do 18 let Thai Dai Van Nguyen s legendou světového šachu Nigelem Shortem. Bývalý vyzyvatel mistra světa Kasparova šel brzy do vedení a to si i udržoval. Český reprezenta­nt udeřil až poslední den, a to dvakrát za sebou, čímž zápas otočil a po výhře 5,5:4,5 získal stejně jako loni trofej pro vítěze.

A nakonec „o fous“byl nejen termín festivalu a jeho konečné skóre, ale i některé pozice. Podívejme se na zajímavou dámskou koncovku rozhodujíc­í partie.

Thai Dai Van Nguyen versus Nigel Short.

Nguyen – Short Šachový festival 2020

V koncovkách jsou postouplí pěšci mocnou zbraní a dámské nejsou výjimkou. Prostorová převaha, aktivnější postavení dámy i krále a absence zjevné protihry černého zde ukazují na převahu bílého. Ale jak ji realizovat? A mohl se černý ubránit?

41...g5! Výborný tah velmistra Nigela Shorta, pasivní obrana typu 41...Db8 by vedla k jisté prohře.

42.hxg5 b5? Černý měl pokračovat v hledání aktivní protihry. Po překvapivé­m odevzdání dalšího pěšce 42...f4! by bílému cestu

Záznam všech deseti partií i s komentáři zkušených velmistrů si můžete prohlédnou­t na youtube kanálu Šachy.cz. V České republice šlo zjevně o poslední soutěžní šachové střetnutí za fyzickou šachovnicí minimálně na několik týdnů, stejně jako je tomu v případě ostatních sportovníc­h klání. Start naplánovan­ých soutěží družstev byl již Šachovým svazem ČR odložen na neurčito.

Do kyselého jablka musela znovu kousnout i Mezinárodn­í šachová federace FIDE, která na listopad naplánovan­é, z jara odložené dohrávání turnaje kandidátů mistrovstv­í světa musela kvůli nové vlně nemoci covid-19 znovu odložit. Tentokrát na jaro 2021.

 ?? FOTO A. KRUŽÍKOVÁ ?? Souboj generací.
FOTO A. KRUŽÍKOVÁ Souboj generací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia