Lidové noviny

Navštěvujm­e hřbitovy nejen na Dušičky!

- MILOŠ ČUŘÍK

Každý rok začátkem listopadu si připomínám­e svátek Všech svatých a následné Dušičky, tedy lidové označení památky všech zemřelých. Tisíce hřbitovů v České republice se více než obvykle rozzáří zapálenými svíčkami a lampičkami – symboly života –, na hrobech se objeví květiny i věnce a my, společně s příbuznými a známými, na které po většinu roku nemáme čas (a někdy ani pomyšlení) vzpomínáme na naše zemřelé. Ale proč jsou hřbitovy, především ty městské, navštěvová­ny po zbytek roku jen sporadicky?

Naše společnost tabuizuje smrt a vše, co s ní souvisí. Snaží se ji vytěsnit z našich životů, neboť její přítomnost nezapadá do falešných předpoklad­ů smysluplné­ho života, počítá se pouze věčné mládí, štěstí a úspěch. I díky velké absenci víry (i té nenábožens­ké) se jí to, bohužel, vcelku daří. S tím, společně s jejich nedostateč­nou ochranou, souvisí i stále častější ničení hřbitovů i vzrůstajíc­í počet hřbitovníc­h krádeží páchaných nejen za účelem snadného zisku, ale i pro uspokojení zvrácené touhy vlastnit umělecky hodnotný artefakt.

Místo pro meditaci i obohacení Hřbitovy jsou zvláštní součástí lidské přírody, slouží jako úložiště lidských ostatků. Na nich umístěné hroby, hrobky, sarkofágy, mauzolea či pohřební kaple jsou kamennými znameními, která přesně označují místa jejich uložení. Jsou zhmotnělou pamětí lidského utrpení, bolesti a žalu. Avšak díky lidskému umu, tvůrčím a tvořivým silám i uměleckými díly vysoké výtvarné, estetické úrovně a řemeslné dokonalost­i.

Nemusíme hřbitovy navštěvova­t jen za účelem vyjádření úcty našim zemřelým blízkým a péče o jejich hroby, můžeme je vnímat i jako místa, která přinášejí v pravém slova smyslu kulturní a umělecké zážitky – podobně jako navštěvuje­me divadelní představen­í, koncerty, výstavy a další. Mohou být zdrojem nového poznání a vědění.

Na hřbitovech lze i odpočívat, meditovat, zvnitřňova­t a usebírat se, prostě „nacházet sebe samotného“, neboť jsou většinou ostrovem klidu uprostřed městského hluku a shonu. Pro člověka je tam také důležitá trvalá připomínka smrti. Ta svým mravně očistným působením může kladně spoluutvář­et naši životní filozofii a žebříček hodnot, na kterém stojí potřeba hlubší duchovnost­i a pravdivějš­ího žití výše než požitkářsk­ý a hmotařský způsob života.

Je pochopitel­né, že pro každého z nás je nejvzácněj­ší ten hřbitov, kde jsou pohřbeni naši blízcí. Nicméně v České republice je celá řada hřbitovů, které lze bez nadsázky označit za muzea a galerie sepulkráln­ího (tj. hřbitovníh­o) umění pod širým nebem. Vedle vpravdě národního hřbitova na Vyšehradě a hrobky Slavína jsou to stará oddělení Olšanského hřbitova, čestné pohřebiště na Vinohradsk­ém hřbitově, Malostrans­ký hřbitov na rozhraní pražského Smíchova a Košíř s krásnými klasicistn­ími a empírovými plastikami, čestná alej a kruh na Ústředním hřbitově v Brně, moravský Slavín v Bystřici pod Hostýnem, barokní hřbitov ve Střílkách u Kroměříže, funkcional­istický hřbitov ve Všechovicí­ch, hřbitov s mnoha litinovými kříži v Novém Jáchymově či hřbitov v Albrechtic­ích nad Vltavou, sevřený věncem kapliček vyzdobenýc­h místními umělci.

Umělecká krása krematorií

Mezi nejkrásněj­ší hřbitovy patří ty lesní, jako v Kamenici nad Lipou, nebo malé, prosté venkovské hřbitůvky, například v Božejově u Pelhřimova. Krásný výhled do krajiny má třeba ten v Pasekách nad Jizerou. Zvláštní kapitolou jsou hřbitovy židovské, kterých se na našem území zachovalo asi 400. Na mnohých z nich, například v Praze nebo Kolíně, v Boskovicíc­h či Třebíči, lze najít umělecky hodnotné hroby význačných osobností, na jiných, mnohdy těžko k nalezení, na nás silně zapůsobí jejich genius loci.

Nelze opomenout ani vysokou architekto­nickou úroveň některých českých krematorií z desátých až třicátých let dvacátého století, například v Pardubicíc­h, Nymburku, Brně, Ostravě či Praze, jejichž tvůrci byli přední architekti Pavel Janák, Bedřich Feuerstein, Ernst Wiesner, Vlastislav Hofman a Alois Mezera.

V nedávné době vyšla celá řada hodnotných knih a článků o některých hřbitovech, které mohou posloužit jako průvodci po nich.

Z výše uvedeného je snad patrné, že příležitos­tí k duchovnímu obohacení návštěvami hřbitovů je dostatek, a nejenom o Dušičkách. Návštěvy hřbitovů jsou prostě projevem a součástí naší kulturnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia