Lidové noviny

Biden vyhrál. Co udělá?

Biden oznámil, že pod jeho vedením USA znovu přistoupí ke klimatické dohodě z Paříže Washington by opět začal platit příspěvky WHO Nový prezident by se mohl pokusit oživit jadernou dohodu s Íránem, případně jednat s EU o nové obchodní smlouvě

- ROBERT SCHUSTER SLOUPEK LN

Spojené státy americké mají novou hlavu státu. V pořadí 46. prezident, demokrat Joe Biden, dokázal čtyři dny po volbách překonat hranici 270 volitelů, potřebnou k vítězství.

Dosavadní šéf Bílého domu, republikán Donald Trump, zatím porážku neuznal. Jeho tým právníků chce i nadále hlasování napadnout. Pochybuje hlavně o lístcích, které dorazily poštou. Právě ty nakonec v klíčových státech, kde byl rozdíl mezi Trumpem a Bidenem velmi těsný, vedly k obratu ve prospěch demokrata.

Biden, jemuž bude za několik dní 78 let, bude vůbec nejstarší prezident, který složí slib. Spolu s ním byla zvolena i 56letá Kamala Harrisová, jež bude během příštích čtyř let viceprezid­entkou. Půjde o první ženu v úřadě, navíc s indicko-jamajskými kořeny.

Ještě předtím, než dosáhl potřebné většiny, Biden naznačil, co bude patřit k prvním krokům jeho vlády. Slíbil, že Spojené státy se vrátí ke klimatické dohodě z Paříže, kterou vypověděl dosavadní prezident Trump před rokem. Rozhodnutí shodou okolností nabylo účinnosti před několika dny, krátce po prezidents­kých volbách.

Stejně tak chce Biden zvrátit další rozhodnutí svého předchůdce v podobě odchodu USA z některých agentur působících pod střechou Organizace spojených národů (OSN). Jde zejména o Světovou zdravotnic­kou organizaci (WHO), kde se Washington rozhodl přestat platit finanční příspěvky. Prezident Trump to odůvodnil rolí, jakou WHO sehrála během globální koronaviro­vé pandemie. Podle jeho názoru byla příliš ve vleku Číny a její propagandy, jež se snažila odvrátit pozornost od selhání vlastních úřadů.

Vyloučeno není ani to, že se Bidenova administra­tiva pokusí znovu vzkřísit dohodu o jaderném odzbrojení s Íránem a bude usilovat o nový obchodní pakt s Evropskou unií. I tady by šlo o změnu oproti dosavadní politice.

Během víkendu se již začala objevovat jména některých možných členů Bidenova kabinetu. Vůbec poprvé by tak mohly tři nejdůležit­ější úřady, ministerst­va zahraniční­ch věcí, obrany a financí, zaujmout ženy. Jako o budoucí šéfce diplomacie se začalo spekulovat o Susan Riceové, někdejší velvyslank­yni při OSN a poradkyni pro národní bezpečnost v Obamově vládě.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Nejstarší prezident, který kdy nastoupil do Bílého domu. Joeu Bidenovi bude v době lednové inaugurace 78 let. Na snímku s budoucí první dámou USA Jill Bidenovou (69 let).
FOTO PROFIMEDIA Nejstarší prezident, který kdy nastoupil do Bílého domu. Joeu Bidenovi bude v době lednové inaugurace 78 let. Na snímku s budoucí první dámou USA Jill Bidenovou (69 let).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia