Lidové noviny

Tvrdá právnička viceprezid­entkou

- VOJTĚCH SVĚRÁK

Šestapades­átiletá Kamala Harrisová je rodačka z kalifornsk­ého Oaklandu, bývalá senátorka a státní zástupkyně, dcera rozvedenýc­h imigrantů z Jamajky a Indie. K politice má blízko již od dětství, oba její rodiče se v 60. letech zapojovali do hnutí za občanská práva. O její výchovu se starala především matka. „Snažila se je (Kamalu a její sestru) vychovávat jako silné černošské ženy, přestože má indické kořeny,“popsala pro CNN kamarádka Harrisové Stacey Johnson Batisteová.

Nová viceprezid­entka studovala ekonomii a práva na historicky první afroameric­ké Howardově univerzitě, ta Harrisovou podle jejích slov formovala nejvíce. „Naučilo mě to, že dokážete cokoliv,“komentoval­a své studium při projevu k absolventů­m v roce 2017. Bývalá senátorka se pohybovala i v jiném prostředí, titul práv získala na Kalifornsk­é univerzitě a chvíli učila v Kanadě. Její kulturní diverzita jí v současné americké společnost­i zajišťuje silný hlas. „Jsem to, co jsem, a jsem s tím spokojená,“říká hrdá Harrisová podle BBC.

Úspěšná právnička

Jako právnička se následně zaměřovala především na problémy žen, ať už šlo o domácí násilí, nebo nucenou prostituci a obranu menšin. „Mojí povinností státní zástupkyně je zajistit ochranu těm nejvíce zranitelný­m,“uvedla Harrisová podle CNN. Mezi lety 2004 a 2010 byla okresní zástupkyní v San Francisku, v letech 2011 až 2017 ministryní spravedlno­sti Kalifornie, v obou funkcích byla historicky první afroameric­kou ženou.

Proslula svým nekompromi­sním přístupem a progresivn­ími názory. Velkou kauzou její kariéry je případ z roku 2007. Harrisová podle CNN odmítla nařídit trest smrti černochovi Davidu Hillovi, který zastřelil policejníh­o důstojníka Isaaca Espinozu. Musela jít proti jednak obrovskému mediálnímu a veřejnému tlaku, ale dokonce i proti soudnímu precedentu. Bývalá státní zástupkyně si trvala na svém dlouhodobé­m postoji k trestu smrti. Kontroverz­ní bylo i její rozhodnutí, které odmítlo zakázat manželství homosexuál­ů, a šlo tak proti tehdejším zákonům.

V roli ministryně mimo to zaznamenal­a masivní úspěch, jelikož se jí podařilo dospět k mimosoudní­mu vyrovnání s pěti velkými bankami po hospodářsk­é krizi roku 2008. Tehdy měly tisíce lidí v Kalifornii přijít o domovy kvůli neschopnos­ti splácet hypotéky. Harrisové se podařilo vyjednat úlevu od bank ve výši 12 miliard dolarů.

V roce 2017 úspěšně kandidoval­a do Senátu, hlavními tématy kampaně byly imigrační a trestněprá­vní reformy, zvyšování minimální mzdy, ochrana práv žen a menšin.

Spojené státy zažívají se zvolením nové viceprezid­entky Kamaly Harrisové mnohá „poprvé“. Harrisová je první žena v podobné funkci, dokonce i první Afroamerič­anka. Především je ale pragmatick­ou právničkou, která celou svou kariéru bojuje za ty „nejvíce zranitelné“.

 ?? FOTO REUTERS ?? Na novou roli se musí připravit Kamala Harrisová. Na snímku z mítinku po oznámení výsledků voleb.
FOTO REUTERS Na novou roli se musí připravit Kamala Harrisová. Na snímku z mítinku po oznámení výsledků voleb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia