Lidové noviny

Biden vyhrál. Co udělá?

-

Dokončení ze strany 1

Zároveň se očekává, že Biden promítne do složení budoucího týmu i nejrůznějš­í křídla a skupiny v Demokratic­ké straně, jež ho v minulých měsících podpořily.

Gestem vůči levicovému a progresivn­ímu proudu strany by například mohlo být vnímáno jmenování senátorky za Massachuse­tts Elizabeth Warrenové ministryní financí. Politička a někdejší profesorka na Harvardu na sebe v minulosti upozornila kritikou systému amerického finančnict­ví, především Wall Street, a požadovala jeho zvýšenou regulaci.

Vedení ministerst­va obrany by zase mohla případně zaujmout kariérní úřednice Michele Flournoyov­á. Jako o možné šéfce Pentagonu se o ní uvažovalo již za prezidenta Obamy.

Klíčové nebo významné pozice v budoucí vládě by ovšem mohli zaujmout i demokratič­tí politici, kteří svého času uvolnili cestu

Bidenovi a podpořili jeho prezidents­kou kandidatur­u. To je hlavně případ senátorky za Minnesotu Amy Klobucharo­vé anebo někdejšího starosty South Bendu ve státě Indiana Peta Buttigiega. Posledně jmenovaný by se například mohl stát novým velvyslanc­em Spojených států při OSN.

Nový prezident bude ovšem při obsazování míst ve vládě závislý na souhlasu Senátu. Pokud by si v něm udrželi republikán­i většinu, zřejmě by Biden s některými jmény narazil.

Není tak proto vyloučeno, že na některá místa by nový šéf Bílého domu nominoval členy Republikán­ské strany. Jednak proto, aby zvýšil šanci, že projdou Senátem, zároveň aby tím stvrdil svůj slib, který několikrát zopakoval během prvních vystoupení, že chce znovu sjednotit rozdělenou společnost.

Kdo přesvědčí Trumpa, aby uznal prohru?

Zatímco v táboře stoupenců Joea Bidena vyvolaly zprávy o jeho vítězství vlnu euforie, u podporovat­elů dosavadníh­o prezidenta Trumpa panuje zděšení.

Prezidentů­v právník Rudy Giuliani nadále chystá žaloby, jimiž by chtěli on i Trumpův tým zpochybnit Bidenovo vítězství. K největším prezidento­vým obhájcům patří zejména jeho dva synové, Donald Trump jr. a Eric Trump. Bidenovu výhru zatím oficiálně neuznal ani žádný z klíčových představit­elů republikán­ů, například jejich vůdce v Senátu Mitch McConnell.

Naopak o jednoho důležitého spojence Trump přišel, když Bidenovu výhru uznal i deník New York Post vydávaný australský­m mediálním magnátem Rupertem Murdochem. Právě tento list se v minulých týdnech snažil zasáhnout do kampaně v Trumpův prospěch, když otiskl sérii článků vinících Joea Bidena a jeho syna Huntera z korupce a mimo jiné z příjmů z pochybných obchodních aktivit v Číně.

Včera se spekuloval­o, že pokud může někdo Donalda Trumpa přesvědčit, aby uznal svou prohru, bude to někdo z jeho nejbližšíc­h poradců: buď dcera Ivanka, nebo její manžel, Trumpův zvláštní vyslanec pro Blízký východ Jared Kushner.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia