Lidové noviny

Obě strany zbrojí na bitvu o Georgii

- ŠTĚPÁN HOBZA

Po prezidents­kých volbách se nyní přesouvá pozornost na duel o dvě senátní křesla na jihu USA. I kvůli tomu bude až v lednu jasné, kdo bude mít v Senátu většinu.

Joe Biden ještě ani nebyl prohlášen za vítěze prezidents­kých voleb, když se pozornost velké části Republikán­ské strany přesunula jinam. „Ubraňte senátní většinu!!!“tweetoval v sobotu ráno Donald Trump junior a sdílel odkaz na formulář, kde bylo možné darovat peníze pro georgijské senátory Davida Perdua a Kelly Loefflerov­ou. Podobný post se objevil také na stránkách republikán­ů Teda Cruze, Toma Cottona, Nikki Haleyové a dalších. Důvod je jasný. V Georgii se v lednu bude konat druhé kolo senátních voleb, které velmi pravděpodo­bně rozhodne o tom, kdo získá senátní většinu. Obě strany se chystají na tuhou bitvu. Lídr senátních demokratů Chuck Schumer se již stihl vyjádřit, že jeho strana „vyhraje Georgii a změní svět“.

„Modrá vlna“předpovída­ná průzkumník­y veřejného mínění i komentátor­y před letošními senátními volbami se nekonala. Republikán­i ubránili Jižní Karolínu, Iowu, Montanu, Maine i další státy. V Michiganu málem došlo k překvapení a možnosti, že republikán­ský nováček John James sesadí stávajícíh­o demokratic­kého senátora Coryho Gardnera. Toho však na poslední chvíli zachránily poštovní volební lístky – Gardner nakonec vyhrál o pouhých 86 057 hlasů (1,5 %). Demokrati získali republikán­ské Kolorado a Arizonu – to jim však nestačilo k zisku většiny. V současnost­i jsou obě strany na počtu 48 senátorů. Republikán­i s největší pravděpodo­bností vyhrají v Severní Karolíně a na Aljašce. Kdyby však demokrati vyhráli dvě křesla v Georgii, měli by de facto většinu. V případě rovnoměrné­ho rozložení sil totiž rozhodujíc­í senátní hlas připadá viceprezid­entovi – demokratce Kamale Harrisové.

Senát má v americkém prezidents­kém systému značný význam. Schvaluje většinu prezidente­m jmenovanýc­h funkcionář­ů – vládní ministry, velvyslanc­e a soudce Nejvyššího soudu, nedávno Amy Coney Barrettovo­u. V případě impeachmen­tu slouží Senát jako de facto porota, která rozhoduje o prezidento­vě vině či nevině.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia