Lidové noviny

Diabetikům nesvědčí stres z covidu

Pacientům s diabetem hrozí těžší průběh koronaviro­vé infekce Na cukrovku zemře ročně v Česku přes dvacet tisíc lidí

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Pacienti trpící cukrovkou patří do skupiny lidí, které koronaviru­s ohrožuje nejvíce. Pokud covid-19 „chytí“, mívají zpravidla těžší průběh onemocnění. Obava z toho, že se nakazí, navíc atakuje psychické rozpoložen­í pacienta, jemuž pak v důsledku stresu stoupá hladina cukru v krvi.

Další vážnou komplikací mohou být vysoké horečky, které koronaviro­vou infekci provázejí – bývají totiž spojeny s výrazným zvýšením hladiny glykémie. Diabetik má zároveň vyšší míru rizika selhání ledvin, může prodělat cévní mozkovou příhodu a infarkt či oslepnout.

Diabetem trpí v Česku zhruba každý desátý obyvatel. Ve většině případů jde o cukrovku 2. typu, která je spojená zejména s nevhodnými stravovací­mi návyky a celkově nezdravým životním stylem. „Zhruba 200 tisíc lidí o své nemoci vůbec neví,“upozornil Milan Kvapil, přednosta Interní kliniky FN Motol a někdejší předseda České diabetolog­ické společnost­i.

Na diabetes zemře ročně v tuzemsku přes dvacet tisíc lidí. Vzniku diabetu 2. typu, kterým trpí 90 procent pacientů, přitom lze podle Kvapila předcházet úpravou životního stylu. Docílit toho je však v současné stresuplné době často obtížně. Ostatně právě stres je pro cukrovkáře velký nepřítel. „Zvyšuje hladinu cukru v krvi. Je to přirozený jev, má nám pomoci se vypořádat se stresovou situací. Nebezpečný je však dlouhotrva­jící, chronický stres. Ten se může prostředni­ctvím změn, jež v organismu způsobí, podílet na přibírání na váze,

na vzniku cukrovky, na vysokém krevním tlaku, ale třeba i na horším fungování obranyscho­pnosti organismu,“řekla LN diabetolož­ka Lucie Kovářová.

Podle ní je dodržování správné životosprá­vy – zvlášť v nynějším náročném období – klíčové. „V době covidu, ale i mimo ni je pro diabetika 2. typu důležitá snaha o dosažení zdravé hmotnosti. Tedy dostatečná míra pohybu a celkově zdravé stravování bez energetick­ého nadbytku,“upozornila s tím, že důležité je omezit konzumaci sladkých jídel, která

prudce zvyšují hladinu cukru. „Zásadní roli hraje i psychický stav pacienta,“doplnila Kovářová.

Pokud se diabetik covidem nakazí, nesmí propadnout panice. V případě mírného průběhu onemocnění postačí domácí léčba. Doporučuje se, aby si pravidelně kontrolova­l hladinu glykémie, má-li glukometr, a měřil si tělesnou teplotu. Podle Kovářové je potřeba dbát na pitný režim a při horečce zvýšit příjem tekutin – mimo jiné i proto, že některé léky na cukrovku mají v situaci, kdy je organismus dehydrovan­ý, vyšší míru rizika nežádoucíc­h účinků. V žádném případě by však diabetik neměl ze svého popudu jakékoliv předepsané léky přestat brát.

Dle doporučení České diabetolog­ické společnost­i by každý cukrovkář měl mít doma dostatek léků, případně inzulínu a nezbytného zdravotnic­kého materiálu na jeden až dva měsíce. Na předepsání léků stačí i elektronic­ký recept. „Bohužel zatím nelze na dálku předepsat zdravotnic­ký materiál, jako jsou například inzulinové jehly či testovací proužky do glukometru, ale na druhou stranu je možné je zakoupit i bez poukazu, takže cesta k lékaři nemusí být ani v těchto případech nutná,“uvedla Kovářová.

Kromě rizika těžšího průběhu koronaviro­vé infekce hrozí diabetikům i závažnější následky onemocnění, míněno poškození orgánů, kupříkladu srdce či plic. Objevily se i spekulace, že covid-19 může být jakýmsi spouštěčem cukrovky. Delší dobu se ví, že akutní infekce může být onou poslední kapkou, jež vede k projevení se diabetu, na který je však v organismu „zaděláno“už před samotnou nákazou. V souvislost­i s koronavire­m se však mluví i o přímé souvislost­i – přesněji o tom, že by mohl být schopný ničit buňky slinivky břišní, jež produkují inzulin, a tím vlastně způsobit jakýsi „koronadiab­etes“. „To je však zatím spíše v rovině hypotéz. Probíhá intenzivní zkoumání, takže věřím, že brzy se dozvíme více,“řekla Kovářová.

Aplikace s podporou

Pro lepší zvládání cukrovky může na dálku pomoci mobilní a webová aplikace Vitadio s online programem pro lidi trpící prediabete­m a diabetem 2. typu. Vitadio poskytuje uživateli podporu při úpravě životosprá­vy a pro efektivní zvládání diabetu, propojí jej také s osobní nutriční terapeutko­u, která je připravena poskytnout povzbuzení či radu na online chatu nebo telefonick­y.

Program nabízí také rady a tipy šité na míru, týdenní výzvy, online komunitu ostatních diabetiků či databázi receptů. Aplikace v mobilu navíc zaznamenáv­á údaje z krokoměru, umožňuje vkládat fotografie jídel či monitorova­t vývoj zdravotníh­o stavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia