Lidové noviny

Přepřahání v čele VZP?

-

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) by dnes mohla vybrat nového ředitele, který povede největší tuzemskou pojišťovnu další čtyři roky. O pokračován­í ve funkci usiluje dosavadní šéf VZP Zdeněk Kabátek. Protikandi­dátem je jeho náměstek pro zdravotní péči David Šmehlík, který má podporu vládního hnutí ANO.

Správní rada se v pondělí sejde na mimořádném jednání, jehož jediným bodem je volba nového ředitele. Vybrat nového šéfa VZP je nutné do začátku prosince, kdy končí mandát Kabátkovi. Hlasovat se bude v tajné volbě. Na tom, zda může přímo na jednání padnout i jméno dalšího kandidáta, se členové správní rady, které oslovila agentura ČTK, neshodují.

Správní rada VZP má 30 členů. Deset z nich vybírá vláda na návrh ministra zdravotnic­tví, ostatní jsou voleni sněmovnou. Šmehlíka dle některých členů správní rady podporuje premiér a šéf ANO Andrej Babiš a Šmehlík by pro své zvolení měl mít i podporu 16 členů tohoto orgánu. Podle oslovených členů správní rady však není jisté, že všichni zástupci vlády a ANO budou pro Šmehlíka hlasovat.

Neshody jsou údajně mezi těmi zástupci ANO, které nominovala sněmovna, a těmi, které do rady poslala vláda. Mezi zástupci vlády je mimo jiné právník a odborník na zdravotnic­ké a farmaceuti­cké právo Filip Vrubel, jenž byl poradcem a poté náměstkem bývalého ministra Adama Vojtěcha (za ANO). Vojtěchův nástupce Roman Prymula (za ANO) usiloval o výměnu Vrubela a některých členů, zdůvodňova­l to tím, že jde o lidi exministra Vojtěcha. Nenašel však pro to podporu ve vládě. Za Prymulova krátkého působení v čele resortu Vrubel z ministerst­va odešel.

Šmehlík se náměstkem ředitele VZP pro zdravotní péči stal v roce 2018, předtím působil jako poradce ministra zdravotnic­tví Vojtěcha. Šmehlík je vzděláním ekonom. V minulosti byl manažerem lékové politiky a analýz zdravotní péče v Revírní bratrské pokladně, pracoval také ve farmaceuti­cké firmě Merck.

Kabátek zastává post ředitele VZP od roku 2012, má tedy za sebou dvě volební období. Předtím byl vrchním ředitelem pro ekonomiku na ministerst­vu zdravotnic­tví.

Ředitel VZP vydělává 225 tisíc korun hrubého měsíčně. Jeho roční odměna může dosahovat maximálně šestinásob­ku jeho platu, tedy 1,35 milionu korun. Za rok 2019 schválila správní rada pojišťovny Kabátkovi odměnu 1,282 milionu korun hrubého.

VZP má 5,9 milionu klientů. Podle původního plánu měla letos hospodařit s příjmy 215,6 miliardy korun a s o 30 milionů nižšími výdaji. Příští rok by díky očekávaném­u navýšení plateb za státní pojištěnce mohla mít na péči asi 230 miliard korun.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Zdeněk Kabátek
FOTO ARCHIV MAFRA Zdeněk Kabátek
 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? David Šmehlík
FOTO ARCHIV MAFRA David Šmehlík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia