Lidové noviny

Zavilost místo nezávislos­ti D

Volební systém v USA je třeba sjednotit, suverenity se však jednotlivé státy nevzdají

-

ůležitou zprávou amerických voleb je katastrofi­cké selhání sociologic­kých agentur a jejich modelů. Celkový výsledek se dramaticky liší od naprosté většiny průzkumů na úrovni celé unie a v případě některých jednotlivý­ch států třeba i o patnáct procentníc­h bodů.

Stalo se to už podruhé. Když v roce 2016 překvapivě vyhrál Donald Trump, říkalo se, že agentury zapomněly započítat tzv. stydlivého voliče, který se bojí přiznat, že bude volit Trumpa, aby při případném úniku informace nebyl nějak společensk­y ostrakizov­án.

Po negativní kampani, jež se proti Trumpovi čtyři roky vedla (či kontinuáln­í vlně kritiky a odsuzování, abychom nebyli tendenční), by člověk selským rozumem odhadl, že tzv. stydlivých voličů Trumpa bude tentokrát ještě více než v roce 2016. Jenže agentury to zase spočítaly opačně.

Celé toto odvětví má nyní asi podobnou reputaci jako ratingové agentury po pádu banky Lehman Brothers po roce 2008 a následné finanční katastrofě a recesi. Před rokem 2008 dávaly ratingové agentury hodnocení AAA tzv. strukturov­aným finančním produktům a blyštivým kosmickým dluhopisům, které ve skutečnost­i byly toxické jako masokostní moučka. Ukázalo se, že ratingové agentury byly jako prodejné děvy, které klientům říkaly, co chtějí klienti slyšet.

Stejné je to se sociologic­kými agenturami a firmami. Odhadovaly to tak, jak to chtěla slyšet velká média, která jsou jejich největšími klienty.

Informace jen pro boháče

Letošní volby jsou pro sociology totéž jako rok 2008 pro bankéře a makroekono­my. Je jasné, že vzorek 1000 respondent­ů je k ničemu, zvláště když z oslovených chce odpovědět tak pět procent. Vzorek třeba 50 000 lidí by už mohl být o dost lepší, ale kdo si to může dovolit?

Po rostoucí příjmové nerovnosti přijde také éra nerovnosti politickýc­h informací.

O spolehlivý­ch společensk­ých a politickýc­h trendech budou mít informace jen ty opravdu nejbohatší korporace.

Radikální nejistota odráží pokusy některé fenomény měřit. Nelze aplikovat tradiční prognostic­ké modely na fenomény jako brexit. Je lepší se připravit na oba výsledky. Pro volby to většinou neplatí, ale entuziasmu­s Trumpových podporovat­elů na mítincích měl mnohem větší vypovídací schopnost než sociologic­ké průzkumy.

Co čeká průzkumník­y do budoucna? Reputace makroekono­mů, bankéřů a analytiků ratingovýc­h agentur po roce 2008 prudce upadla, ale dnes už všechno vlastně pokračuje ve starých kolejích. Ubylo lesku a slávy, ale dolary se do kapes už zase sebevědomý­ch ratingovýc­h agentur kutálejí vesele dál. A tak tomu bude podle všeho na světě do té doby, co budou lidé ochotni platit velké peníze za to, že uslyší to, co chtějí slyšet.

Druhá poznámka se týká amerického systému sčítání hlasů v jednotlivý­ch státech. Vezměme si, že Spojené státy jsou zemí – a to už hodně dlouhou dobu – která dokáže z jednoho počítače a jedné místnosti v Texasu na milimetry ovládat vozítko na Marsu nebo se trefit raketkou mezi oči teroristov­i před nějakou chýší v Afghánistá­nu s tím, že pokyn dronu je řízen z centrály kdesi v Nevadě.

V Pensylváni­i se za pochodu rozhodoval­o o tom, dokdy se bude hlasovat, dokdy sčítat a jaké mají mít volby přesně náležitost­i

Z Ameriky do Nigérie

Teď si vezměme to počítání hlasů. Někde to funguje perfektně jako třeba na Floridě. Sečteno je vše za pár hodin a vlastně to připomíná přesnost na úrovni japonského rychlovlak­u šinkansen. A pak jsou státy jako Pensylváni­e, kde technologi­cká úroveň sčítání připomíná Nigérii.

Záměrně neříkám Indii, protože v Indii je systém docela na úrovni, když si vezmeme, kolik tam žije lidí. Pensylváni­e připomíná Nigérii i v tom, že se pravidla mění za pochodu a padají tu de facto v průběhu voleb rozhodnutí guvernéra i soudů o tom, do kdy se bude hlasovat, dokdy sčítat a jaké to má mít přesně náležitost­i.

Má přece nějaký smysl, že volební den je stanoven na určité datum a že se ve většině demokracií na světě nehlasuje kontinuáln­ě několik měsíců. Je možné konstatova­t, že je věcí a vlastním gólem republikán­ů, že se rozhodli koresponde­nční hlasování prakticky vůbec nevyužít.

Vyslechli varování prezidenta, že to může být zneužito, a přihlásili se také k machistick­ému postoji, že covidu se člověk nemá bát a má přijít volit v den, kdy se volí. Jenže situace, kdy voliči různých stran a ideologick­ých směrů využívají různorodýc­h způsobů hlasování a kdy se pozná, koho volíte, podle toho, jak provádíte hlasování, je skutečně nenormální.

Trumpovi je třeba přiznat, že už před půl rokem doporučova­l implementa­ci systému, jejž mají na Floridě, i jiným státům. V tomto ohledu ale Amerika zůstane Amerikou a představa, že se jednotlivé státy unie někdy vzdají své suverenity ve výběru prezidenta, je asi stejně naivní jako představa, že se vzdají svých dvou senátorů. Působit může jen síla příkladu.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia