Lidové noviny

Rozpolcený Biden

Nový prezident je tradiciona­lista i revolucion­ář

- Marek Hudema

Čím je vlastně nově zvolený americký prezident Joe Biden v ekonomické oblasti? Je to liberál, nebo zastánce státních zásahů, je pro volný trh, či regulace, je to protekcion­ista, či si přeje neomezený mezinárodn­í obchod, sází na moderní technologi­e, nebo starý průmysl?

Na první pohled to vypadá, že platí od každého trochu a taková bude i Bidenova politika. Biden chce významně podporovat americké výrobce na úkor cizích firem. Významnou roli mají podle něj ve Spojených státech hrát malé průmyslové firmy a podpořit chce i některé velké včetně tradičních výrobců automobilů. Znamená to méně volného obchodu, zvýhodňová­ní domácí produkce a více regulací. Přitom je ale Amerika jako země dělníků, která se tak líbí části voličů, nerealizov­atelným návratem do minulosti. Neprovedit­elným návratem do Bidenova mládí, kdy v průmyslové­m Delawaru získal zálibu v tovární výrobě a v paternalis­tickém kapitalism­u, jak to popsal týdeník The Economist. Zároveň má v sobě Biden i druhé „revoluční“já hledící do budoucnost­i. Plánuje proto rozsáhlé investice do infrastruk­tury, výzkumu a technologi­í omezující vypouštění skleníkový­ch plynů. Investice, které mají zmodernizo­vat Ameriku. Aby na to měl, chystá se zvýšit daně. Ovšem jen natolik, aby zcela eliminoval Trumpovy daňové škrty. Chce si také půjčovat, ale zase uměřeně. Tedy ne tolik, jak by si to přálo levicové křídlo jeho Demokratic­ké strany, které sní o ekonomické „revoluci“skrze bezednou státní kasu.

Biden levičákům sice nadbíhá a lichotí, občas převezme nějaký jejich podivný nápad, ale ve skutečnost­i se je snaží spíš odstavit na vedlejší kolej. Otázkou je, nakolik jim bude muset nakonec ustoupit, protože je potřebuje pro prosazován­í své agendy v Kongresu. Stejně tak ale bude zřejmě potřebovat i část opozičních pravicovýc­h republikán­ů. Shodnout se se všemi může na ekonomické­m nacionalis­mu, podpoře průmyslu a také části investic v jednotlivý­ch státech. Revoluci a modernizac­i země tak od něj raději nečekejme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia