Lidové noviny

Prezidentů­v ÚOHS

Výběr lékaře pro byznys se zkomplikov­al

- Martin Shabu

Hledá se největší talent pro výkon povolání šéfa antimonopo­lního úřadu. Vítěz výběrového řízení usedne do křesla, které může svobodu podnikání v Česku jak výrazně posílit, tak notně přiškrtit. A nejen to. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) má bdít i nad čistotou zakázek, které vypisuje veřejný sektor. Toho všeho se musí ujmout po Petru Rafajovi, který zdevastova­l pověst úřadu natolik, že musel odejít o rok dřív, než předpoklád­á jeho mandát.

Nejlepší zprávou je asi fakt, že o post je skutečný zájem. Jedenáct uchazečů, z čehož LN přinesly informace o čtyřech zájemcích, dává naději, že bude pro přímluvce velkého byznysu i politiky složitější protlačit si svého favorita. Prezident Miloš Zeman už vydal jasný pokyn, že by se mu v čele ÚOHS líbil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, jenže mu ho nejprve musí vybrat vláda. Koaliční strany se dohodly na vypsání výběrového řízení. Aby toho nebylo málo, přihlásilo se hned několik profesioná­lů, kteří o problemati­ce antimonopo­lního úřadu vědí podstatně více než Mlsna. Jsou mezi nimi specialist­é na hospodářsk­ou soutěž, advokáti i dva bývalí místopředs­edové ÚOHS a jeden současný. Splnit Zemanovo zadání a ukázat na profesioná­lního politickéh­o náměstka Mlsnu proto nebude lehké.

Na tomto místě je třeba poděkovat neziskovým organizací­m včetně Transparen­cy Internatio­nal a všem kritikům, kteří setrvale poukazoval­i na diskrimina­ční podmínku tendru, jež zahrnovala povinnost mít bezpečnost­ní prověrku, a to ještě před nástupcem do funkce. Po intervenci se povinnost zjemnila, i to otevřelo soutěž dalším uchazečům.

Přehnaný optimismus s výběrem nejlepšího uchazeče přesto není namístě. Jen naiva si může myslet, že by Hrad do funkce předsedy antimonopo­lního úřadu jmenoval někoho, na kom se před tím nedomluvil. Na to je Miloš Zeman v politice moc dlouho. Za doporučení vládě v takovém případě nejspíš poděkuje, ale nevyslyší ho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia